Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Évtizedeken át veszélyt jelenthetnek a vízözön által elsodort taposóaknák


Aknamentesítés az ukrajnai Mikolajivi területen 2023. május 10-én
Aknamentesítés az ukrajnai Mikolajivi területen 2023. május 10-én

Súlyos kockázatokat jelenthet hosszú időn át a lakosságra nézve, hogy az ukrajnai vízerőmű gátjának felrobbantása nyomán kizúduló víz számos aknát magával vihetett ismeretlen helyre.

A megszállt Dél-Ukrajnában lévő óriási gát átszakadása vízözönt szabadított a háborús övezetre. A még a szovjet korszakból származó létesítményt kedd hajnalban robbantották fel, a vízszint már néhány óra alatt két méterrel emelkedett egyes területeken, ahonnan emberek tízezreit evakuálják.

Oroszország és Ukrajna egymást vádolja a harcok során előzőleg már megrongálódott gát felrobbantásával, a szakértők nagy többsége azonban az orosz haderőt gyanítja a háttérben.

Ehhez kapcsolódóan: Orosz ágyútűzben folyik a mentés az elárasztott ukrajnai területeken

A súlyos gazdasági, környezeti, ellátási és egyéb következmények mellett egy eddig ritkábban említett veszélyt is maga után vont az akció, ugyanis a vízözön számtalan taposóaknát elsodorhatott, és senki nem tudja, hol köthettek ki. A telepítési helyükön is maradhattak, befúródhattak az iszapba, vagy az elárasztott területeken szinte bárhova eljuthattak.

„Eddig tudtuk, hol a veszély. Már nem tudjuk. Annyit tudunk, hogy valahol a folyás irányában, lejjebb” – hangsúlyozta Erik Tollefsen, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) egyik vezetője.

„Borzalommal figyeljük az érkező híreket” – jelentette ki, aláhúzta, hogy Dániában még 2015-ben is találtak működő második világháborús aknákat a víz alatt.

A tavaly február óta tartó ukrajnai háború során jelentős számú szárazföldi aknát telepítettek, sok a még működőképes egyéb robbanóeszköz is országszerte. A pontos számuk ismeretlen, csak annyit tudni, hogy rendkívül magas.

„Az oroszok most vízbe fojtanak minket” – Kritikus szinten a víz az ukrán gátszakadás után
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:48 0:00

A szakértő ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy még csak nem is az aknák száma jelenti a legnagyobb problémát, hanem az, hogy hol helyezték el őket, különösképpen egy olyan kiterjedt mezőgazdasággal rendelkező országban, mint Ukrajna.

Kiemelte: a felrobbantott Nova Kahovka-i gáttól a folyás irányában lejjebb lévő területek súlyosan szennyezettek aknákkal, ami veszélyt jelent a helyiekre és a mentésben részt vevőkre is.

A hatóságok az érintett Herszoni terület orosz ellenőrzés alatt álló részén is elővigyázatosságra intették az embereket, lehetségesnek tartják, hogy aknákat és más veszélyes tárgyakat hoz magával a víz.

„Amint a vízszint leapad, azonnal megkezdjük a terület átvizsgálását. Egyelőre azonban legyenek olyan óvatosak, amennyire csak lehet!” – írták.

Olekszandr Kubrakov ukrán miniszterelnök-helyettes szerdán elutazott a katasztrófa sújtotta Herszon városba, ahol az aknák, a veszélyes vegyi anyagok, illetve a járványok veszélyére hívta fel a figyelmet.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG