Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Extrém hőség jöhet idén – visszatérhet az El Niño


A szökőkút vizében hűtik magukat a madridiak a tavalyi év második hőhullámában, 2022. július 14-én
A szökőkút vizében hűtik magukat a madridiak a tavalyi év második hőhullámában, 2022. július 14-én

A világ 2023-ban vagy 2024-ben új átlaghőmérséklet-rekordot dönthet meg a klímaváltozás és az El Niño időjárási jelenség várható visszatérése miatt – mondják klímaszakértők.

A klímamodellek azt sugallják, hogy a Csendes-óceánon a globális hőmérsékletet némileg csökkentő La Niña időjárási mintázat három éve után még idén visszatérhet a jóval melegebb El Niño.

Az El Niño idején az Egyenlítő mentén a nyugatra fújó szelek lelassulnak, a meleg víz pedig kelet felé tolódik, ami melegebb hőmérsékletet eredményez az óceán felszínén.

„Az El Niño általában globális szintű rekordhőmérsékletekkel jár. Hogy ez 2023-ban vagy 2024-ben jön-e el, még nem tudni, de hogy eljön, az jóval valószínűbb, mint hogy nem” – mondta Carlo Buontempo, az Európai Unió Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálatának igazgatója.

A klímamodellek azt sugallják, hogy az északi félteke nyarának vége felé visszatérnek az El Niñóra jellemző állapotok, és az év vége felé erős El Niño-hatás alakulhat ki – mondta Buontempo.

A világ eddigi legmelegebb éve 2016 volt, amikor erős volt az El Niño-jelenség – bár a klímaváltozás szélsőséges hőmérsékletekhez vezetett még olyan években is, amikor ez nem érvényesült.

Ehhez kapcsolódóan: A meleg időjárás miatt üresek a balkáni síközpontok

Az elmúlt nyolc év volt a világ nyolc legmelegebb esztendeje, és ez az üvegházhatású gázok kibocsátása miatt jellemző hosszabb távú felmelegedési trendet tükrözi.

Friederike Otto, a londoni Imperial College Grantham Institute adjunktusa szerint az El Niño révén növekvő hőmérséklet tovább ronthatja a klímaváltozásnak azokat a hatásait, amelyeket az érintett országok már most is tapasztalnak – így a súlyos hőhullámokat, a szárazságot és az erdőtüzeket.

„Ha kialakul az El Niño, akkor jó esély van arra, hogy 2023 még forróbb lesz, mint 2016 volt – figyelembe véve, hogy a világ tovább melegszik, miután az emberek továbbra is fosszilis tüzelőanyagokat égetnek el” – mondta Otto.

Az EU Kopernikusz tudósai csütörtökön közzétettek egy jelentést, amelyben értékelik a tavalyi éghajlati szélsőségeket – a 2022-es volt a feljegyzések szerint az ötödik legmelegebb év a világon.

Európának a tavalyi volt az eddig feljegyzett legmelegebb nyara, miközben a klímaváltozás okozta szélsőséges esőzések katasztrofális áradásokat okoztak Pakisztánban, februárban pedig rekordalacsonyra süllyedt az antarktiszi tengeri jég szintje.

A világ globális átlaghőmérséklete jelenleg 1,2 fokkal magasabb, mint az iparosodás előtti időkben volt – közölte a Kopernikusz.

Mindez annak ellenére van így, hogy a világ legtöbb kibocsátója vállalta, hogy végül nullára csökkenti nettó kibocsátását, a globális szén-dioxid-kibocsátás tavaly mégis tovább nőtt.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG