Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Ez az ember nem szuverén, hanem hazaáruló” – Márki-Zay Péter Orbánról, külpolitikáról, ellenzéki esélyekről


Márki-Zay Péter Dunaújvárosban 2022. március 30-án
Márki-Zay Péter Dunaújvárosban 2022. március 30-án

Kampányzáró nagyinterjút adott az ellenzék vezetője lapunknak. Márki-Zay Pétert főleg külpolitikáról, az orosz háborúról kérdeztük, de szóba került az is, hogy mit kínál a stabilitásra vágyó falun élőknek és kivel kell majd kiegyezni az esetleges győzelme után várható hideg polgárháborúban.

Orbán Viktor elutasította Zelenszkij elnöknek az Európai Tanácsban Magyarországgal szemben megfogalmazott követeléseit, arra hivatkozva, hogy azok ellentétesek hazánk érdekeivel. Vannak-e Magyarországnak speciális érdekei az orosz–ukrán háború kapcsán?

Magyarországnak ugyanazok az érdekei, mint minden más kelet-európai országnak. Az, hogy Putyin katyusái, tankjai és rakétái ne jöjjenek a magyar határra, hogy Putyin ne rohanja le a magyarokat, ne gyilkolja a kárpátaljai magyarokat és az ukránokat, ne rohanjon le független országot. Legfőképpen pedig a gazdasági problémáktól Orbán Viktor nem csak nem tudja, láthatóan nem is akarja megvédeni Magyarországot. Akkor nem Brüsszelt akarná megállítani, akik egyedül segítséget nyújthatnak nekünk, hanem Putyint.

Ön hogyan reagált volna Zelenszkij szavaira a tanácsban?

Először is nagyon nyitott lettem volna arra, hogy találkozzam vele. A kárpátaljai magyarság érdekében bármit meg kell tennie minden magyar politikusnak. Aki nem, aki úgy, mint Orbán, hatalmas veszélynek teszi ki a kárpátaljai magyarokat, és nem támogatja őket akkor sem, amikor az oroszok bombázzák és lövik őket, az hazaáruló. Természetesen nekünk ebben a helyzetben a kárpátaljai magyarokat és ukránokat kell támogatnunk, és megakadályozni, hogy Putyin agressziójának következő áldozata Magyarország legyen.

A nemzetközi számkivetettség, kiközösítés, amely Orbán árulása miatt érte Magyarországot, akár azzal is fenyeget, hogy Magyarországot is szankciók alá vonják. De legalábbis nagyon valószínűtlenné teszi, hogy a nyugati államok adófizetői pénzzel fognak támogatni egy olyan országot, amely elárulta a nyugati szövetségeseit és amely Putyint szolgálja. Amely nem utasította ki az orosz kémeket, sőt engedte őket bejárni a külügyminisztériumba, ahol a NATO- szövetségeseink titkai sincsenek biztonságban. Szövetségeseink katonáinak és embereinek az élete sincs biztonságban Orbán Viktor árulása miatt. Nyilvánvaló, hogy ilyen országot a Nyugat nem fog támogatni. Magyarország az unió támogatása nélkül pedig nagyon súlyos veszteségekkel fog szembenézni.

A NATO védelmében sem reménykedhet, ha folyamatosan elárulja a NATO-t. Ez Magyarország és a magyar emberek számára a legfontosabb veszély, hogy most Orbán árulása miatt nemcsak az anyagi következményét fogjuk elszenvedni a háborúnak, hanem akár a biztonsági következményeit is.

Végeredményben mit mondott volna Zelenszkijnek?

Azt, hogy szeretettel támogatjuk. Ugyanúgy, ahogy Magyarország 1956-ban jogosan kérte és várta a nyugati közösség támogatását.

Ráadásul el kell ismerni, hogy Orbán – bár folyamatosan hazudozik róla – meg is tette ezt a támogatást, szerintem helyesen, és nem csak a menekültek fogadásával. Hiszen ő, aki korábban csak gyűlölködve beszélt a migránsokról, most a migráns szót teljesen elfelejtve csak menekültekről beszél. Mi minden, menekülteknek nyújtott segítséget támogatunk.

A másik dolog, hogy Orbán Viktor engedélyezte, sőt meg is szavazta fegyver szállítását Ukrajnának. Katonákat viszont senki nem akar küldeni Ukrajnába, az Egyesült Államok sem. Biden elnök kijelentette, hogy egyetlen NATO-tagország sem küld katonákat. Én sem küldenék, nincs is értelme. Egy 44 milliós országnak nem katonákra van szüksége, hanem fegyverekre, és a fegyverszállítást Ukrajnának Orbán Viktor is támogatta. Persze Ukrajnának nem magyar fegyverekre van szüksége attól a magyar hadseregtől, amely a hódmezővásárhelyi laktanyát alig bírta elhagyni, olyan műszaki állapotban volt.

Márki-Zay Péter, miután március 30-án éppen feljelentette a dunaújvárosi rendőrkapitányságon Szijjártó Péter külügyminisztert
Márki-Zay Péter, miután március 30-án éppen feljelentette a dunaújvárosi rendőrkapitányságon Szijjártó Péter külügyminisztert

A másik téma, amellyel próbálja önt sarokba szorítani a Fidesz-kommunikáció, az energiaellátás fenyegetése. Az EU gázfogyasztása majd szeptemberben fog újra megugrani. Ha nem a lakóházak energiakorszerűsítésére vagy a szélenergia-termelés újbóli engedélyezésére, az ellenzék programjának e részeire gondolunk, akkor rövid távon mit lehet kezdeni azzal, hogy Magyarország jóval az uniós átlag felett, kilencven százalékban az oroszoktól szerzi be a gázt?

Megint el kell ismernünk a Fidesz-kormány bizonyos lépéseit, annak ellenére hogy Orbán önként szolgáltatja ki Magyarországot az orosz gázfüggőségnek. A függetlenedés feltételei sokat javultak az elmúlt tizenkét évben, hiszen minden szomszédos ország irányába létrejöttek az interkonnektorok, a villamos energia és gáz szállításának feltételei, a hálózatokat összekapcsolták. Magyarország akár Horvátországból, akár Lengyelország irányából tud LNG cseppfolyósított gázt szállítani. Akár a gázbeszerzésünk, akár a villamos energia beszerzése már most is nemzetközi importtól függ. Ennek a feltételei adottak. Ha Bulgária – amely az unióban nálunk is jobban ki volt szolgáltatva az orosz gáznak – kijelentette, hogy akár orosz gáz nélkül is meg fogja oldani az energiabeszerzését, akkor Magyarország is meg tudja ezt tenni.

De egyébként az oroszok nem akarják felmondani a hosszú távú gázszerződéseket, és Magyarország sem akarja felmondani azokat, de hosszú távon az energiahatékonyság a megoldás. Az épületek szigetelése egy tanulmány szerint háromezer milliárd forintba kerülne: energiahatékonysági beruházásokkal, szigeteléssel a magyar gázfogyasztás felére csökkenthető. Orbán az utóbbi bő fél évben több ezer milliárdos hitelfelvételen van túl. Az a háromezer milliárd az elmúlt tizenkét évben végrehajtható beruházás lett volna. Akkor Magyarország feleannyira lenne bármiféle kiszolgáltatottsággal fenyegethető állam.

Látható, hogy a nyugat-európai és az amerikai diplomácia szívesen látná önt kormányfőként. Kapott-e tőlük bármilyen információt arról, hogy Orbán Viktor, aki Georgia Oroszország általi megtámadtatása után még Ukrajna felvételét kérte a NATO-ba, miért fordított 180 fokot Putyin-politikáján?

Nem kaptam ilyet, de nyilván nem is fogok kiadni ilyen információt. Nagyon széles körben találgatják, hogy vajon mivel zsarolja Orbánt Putyin. Nekem erről nincs információm, de feltűnő volt az a 180 fokos fordulat, amelyet az addig Európa-párti és harcosan Putyin-ellenes Orbán tett 2009. november 25-i találkozója után Putyinnal. Azóta csak az uniót szidja és próbálja szétverni, az egyetlen közösséget, amely támogat bennünket baj idején is. A NATO pedig az egyetlen közösség, amely akár az agresszor Oroszországgal szemben is garantálni tudja a biztonságunkat. Orbán ehelyett Putyint szolgálja, az agresszort, aki gyerekeket gyilkol, aki terhes anyákat és kórházakat lövet, aki atomerőműre tüzel és aki Szíriában még egy vöröskeresztes menekültoszlopot is bombáztatott.

Kapott-e olyan jelzéseket uniós tárgyalásai során, hogy Magyarország az unión belüli vétójogával – a költségvetés megszavazásához hasonlóan – megint zsarolási potenciálhoz akarna jutni ebben a háborús helyzetben? Vagyis annak érdekében, hogy az orosz agresszió esetében Orbán ne vétózzon meg semmit, az erre egyébként is hajlamos Európai Tanács nem fogja beélesíteni a jogállami mechanizmust.

Ellenkezőleg. Azt hallottam, hogy be fogják élesíteni a jogállamisági mechanizmust. Nagyon remélem, hogy segítenek nekünk felszámolni Magyarországon a korrupciót, vagy legalább csökkenteni Orbán korrupcióját. Remélhetőleg előbb-utóbb a bűnösök börtönbe fognak menni. Azt is hallottam, hogy Orbán már most mindent megígért az uniónak, csak hogy pénzt kapjon.

Ez a hír Brüsszelből jött ugyan, de azt hiszem, hogy az uniós ügyészséghez nem akarna csatlakozni, mert akkor börtönbe menne a fél családja és a barátai. Nem vagyok benne biztos, hogy az uniós ügyészséget is megígérte, de már mindent ígér, mert gazdaságilag olyan nagy bajba sodorta az országot. Annyira eladósította, akkora a hiány, olyan infláció van, hogy már az uniós kedvezményes hitelt is szeretné kérni, azt, amelyt eddig büszkén visszautasított.

Orbán mindig hangsúlyozza, hogy mennyire szuverén és mennyire a magyar érdekeket képviseli a külpolitikájában. Ön mit gondol Magyarország szuverenitásáról azokban a szövetségi rendszerekben, amelyeknek tagjai vagyunk?

Orbán Viktor először is egyáltalán nem szuverén. Amikor azt mondja, hogy Magyarország szuverenitása miatt nem csatlakozik az uniós ügyészséghez, akkor valójában csak a tolvaj bűnözők szuverenitását félti, és nem a magyar államét. Nekünk az az érdekünk, hogy Magyarországon minden hatóság üldözze a tolvajokat.

Magyarország szuverenitását nem az Európai Unió, hanem Oroszország és Kína korlátozza. Óriási veszélynek teszi ki Orbán Viktor Magyarország szuverenitását akkor, amikor orosz kémeket enged be Magyarországra, és diplomáciai mentességet ad nekik. Magyarország szuverenitását a legjobban az korlátozza, hogy Orbán terroristákat és körözött bűnözőket telepített be a letelepedésikötvény-programmal. Magyarország szuverenitását korlátozza az, amikor nem a magyar adófizetők érdekében, hanem a kínai kommunista állam érdekében használnak magyar adófizetői pénzt. Egy kínai vasút érdekében, amelynek még az útvonalába sem engedte beleszólni Orbánt a Kínai Kommunista Párt. Ez az ember nem szuverén, hanem hazaáruló.

Milyen területeket lát, ahol Magyarország szuverenitását valamennyire őrizni kéne, ahol bizonyos sajátos érdekeink vannak az unión belül?

Mindenekelőtt vissza kell szerezni a szuverenitásunkat a Kínai Kommunista Párttól és Putyintól, nem az uniótól. Magyarország az unió egyenjogú tagjaként pontosan úgy őrzi meg a szuverenitását, ha az unió hűséges tagja lesz. Ahogy Hódmezővásárhely sem akar szuverén lenni a magyar állammal szemben. Hódmezővásárhely és minden önkormányzat a magyar állam szerves része, és nem kell a szuverenitásunkat feladnunk annak érdekében, hogy ennek a nagy közösségnek, a nemzetnek részei legyünk. Nem feladása a magyar állam, a magyar nemzet szuverenitásának az, hogy Magyarország belépett az unióba, és vállalta, hogy betartja a normáit. Például azt, hogy ne lopj, amely egy több ezer éves keresztény alapelv.

Márki-Zay Péter Dunaújvárosban 2022. március 30-án
Márki-Zay Péter Dunaújvárosban 2022. március 30-án

Mindenki ismeri Lord Palmerston brit miniszterelnök mondását, hogy Nagy-Britanniának nincsenek örök barátai és örök ellenségei, csak érdekei. Ebből a szempontból mi a baj Orbán és Szijjártó magyar érdeket hangsúlyozó külpolitikájával? Azon túl, amit eddig elmondott, hogy pont a legveszélyesebb hatalmak fele nem szuverén.

A román államra el lehet mondani tökéletesen a Palmerston-féle mondást, hiszen Románia az elmúlt száz évben mindig a győztes oldalon fejezett be a háborút. A románokra el lehet mondani, hogy nekik nem barátaik voltak, hanem érdekeik. Sajnos Orbán Viktor azt a rossz magyar hagyományt követi, hogy hintapolitikával próbál egyet jobbra, egyet balra lépni, kacsingat jobbra-balra, de a végén mindig a vesztes oldalon van. Orbán elveszítette a harcot az államadósság ellen, a Covid ellen, az infláció ellen. El fogja veszíteni a harcot Brüsszel ellen. Orbán megint a rossz oldalra kormányozta Magyarországot. Magyar állampolgárként elegem van abból, hogy Magyarország mindig a vesztes oldalon legyen. Nekünk, továbbra is mondom, nem Brüsszelt, hanem Putyint kell megállítanunk. Legyünk végre egyszer a történelem jó oldalán, egyszer a győztes oldalon!

Amióta mind uniós tagok vagyunk, azóta a régió vagy a V4-országok alapvető célja, az euroatlanti integráció megvalósult. Cél nélkül maradtak, egy ideig az illiberalizmus kötötte össze őket. Mi lehet közös cél, közös alap, közös érdek ezen országok között?

Az illiberalizmus már nem közös érdek, legfeljebb Lengyelországgal. De a lengyelek annyira megharagudtak Orbán Putyin-barát árulása miatt, hogy szóba sem állnak a magyarokkal.

Azért ez nem biztos, hogy tartós marad.

Amíg háború van, amíg Ukrajna sorsa kérdéses, addig a lengyelek nem hajlandók Orbánnal szóba sem állni. Áder látogatását lemondták, a V4-ek budapesti csúcsára nem volt hajlandó eljönni a lengyel védelmi miniszter sem. Andrzej Duda nem Magyarországra jött, hanem Romániába. Most Romániával szövik a baráti kapcsolatokat, és nem Magyarországgal.

Szóval milyen jövőjét látja ezután a V4-eknek?

Orbán Viktorral semmilyen jövője nincs a V4-eknek.

És ha ön lesz a miniszterelnök?

Természetesen a V4-eknek van értelme. Sőt a Romániával való partnerség is fontos további lépés lehet a V4-ek számára. A regionális fejlesztések képviselete az Európai Unión belül legitim. Arról nem beszélve, hogy a szomszédos országok, nemzetek barátsága mindannyiunk számára alapvető érdek. Különösen egy ilyen országnak, mint Magyarország, ahol a magyar nemzet jelentős kisebbségi részt képvisel a szomszédos országokban. Ezért is hazaáruló, a magyar nemzet érdekének elárulója az, aki nem az uniót támogatja. Azt az uniót, amely lehetővé teszi, hogy légies határok válasszák csak el az erdélyi, felvidéki, délvidéki magyarokat, és a többi szomszédos ország is remélhetőleg hamarosan csatlakozni fog az unióhoz. A magyar nemzet újra egy nagy közösségben egyesülhet.

A közvetlen veszély most Oroszország, de a Nyugat igazi kihívója Kína. Orbán nemrég átadta a Budapest–Belgrád-vasútvonal Újvidékig tartó szakaszát. Ha nyer, lehetséges, hogy ön adja majd át a magyar szakaszt?

Természetesen lehetséges, de először is tisztázni kellene, hogy mi van a titkosított szerződésben. A szerbek nem titkosították, de a magyarok igen. Ahogy említettem az imént, Orbán még az útvonalba sem tudott beleszólni. Csak kínai érdekeket szolgál ez a vasút. Soha nem fog megtérülni, pontosabban 972 évet számoltak megtérülésre. Ami azt jelenti, hogy ha Szent István építette volna, akkor mostanában térült volna meg. Úgy adósítja el a magyar nemzetet, hogy közben Orbánék hatalmasat lopnak belőle. Nem véletlen, hogy minden kilométere negyven százalékkal drágább, mint Szerbiában. És ezzel nem mondtuk azt, hogy ott nem lopnak belőle.

Fenyegetésnek vagy stratégiai lehetőségnek, milliárdos piacnak és hatalmas befektetési lehetőségnek tartja-e Kínát Magyarország számára?

Még ha hatalmas piacot és stratégiai jelentőséget jelentene is, Orbán akkor sem mutatta be az elmúlt tizenkét évben, hogy bármilyen piacot szerzett volna akár Kínában, akár Oroszországban. Egyáltalán nem látszik, hogy a magyar gazdaságot Orbán fejlesztette volna. Sőt tizenkét Orbán-év alatt mi lettünk a legszegényebb ország Európában. Csak nálunk él a lakosság 74 százaléka az uniós szegénységi küszöb alatt.

Bulgária szegényebb.

Átlagosan igen, de az eloszlás tekintetében jobb. A lakosság 74 százaléka csak nálunk él az uniós szegénységi küszöb alatt. Bulgáriában kevesebb a szegény ember, mert egyenlőbben van elosztva a jövedelem. Nálunk nagyon kevés ember, általában Orbán barátai és üzletfelei irdatlan pénzt vesznek ki a közösből, ezért mindenki másnak sokkal kevesebb marad. Ezért van nálunk a legtöbb szegény ember az egész unióban. Visszatérve a kérdésre: az oroszokkal és a kínaiakkal én a jövőben is nagyon békés, baráti együttműködést szeretnék. A kulturális és gazdasági kapcsolatokat szeretnénk fejleszteni kölcsönös előnyök alapján, és nem az ő érdekeiket kiszolgálva és a magyar érdekeket feladva és elárulva.

Ha nyer, kiadná a magyar kormány által Magyarországra szöktetett Nikola Gruevszkit Észak-Macedóniának?

Azonnal.

És a Horvátországban elítélt Mol-vezért, Hernádi Zsoltot Horvátországnak?

Mehetnénk tovább arra a romániai magyar fickóra is, akit Semjén Zsolt menteget. Minden olyan esetben, amikor jogos a követelés, ha bebizonyosodik valakiről, hogy bűnöző, akkor az a legkevesebb, amit Magyarországnak jogállamként meg kell majd tennie, hogy kiadja a bűnözőket. Ha azonban egy másik államban igazságtalan eljárás fenyeget egy magyar állampolgárt, akkor természetesen ki fogunk állni a magyar állampolgárok szabadsága és jogai mellett.

A horvát eljárást ilyennek tartja?

Azért nem akarok ebben nyilatkozni, mert nehezen tartom megítélhetőnek. De ha igaz az, hogy korábban tízmillió eurókkal, most pedig száz és milliárd eurókkal üzletelnek a fideszes politikusok különböző országokban, akkor annak büntetőjogi következménye is kell hogy legyen.

Szentiványi István az egyesült ellenzék külügyi kabinetjének vezetője. Rajta kívül kik még a külpolitikai tanácsadói?

Nagyon sokan segítettek nekünk. Például Kész Zoltán a lengyel és szlovák, de amerikai vonatkozásban is. Amerikában sokan mások, például Korányi Dávid. Bárány Balázs az MSZP részéről nagyon jó kapcsolatokkal rendelkezett Berlinben az új kormány irányába. Ujhelyi István Brüsszelben segített rengeteget kapcsolatokat építeni.

Természetesen mindannyian tanácsot is adnak. Hála istennek nagyon sok szakember van. Nagyon büszke vagyok arra, hogy Balázs Péter, Jeszenszky Géza volt külügyminiszter is a tanácsaival segít, több kampányrendezvényen is felszólaltak mellettünk.

Térjünk át a választásra. Korábban elemzői konszenzus volt arról, hogy kistelepüléseken kell megverni a Fideszt. Háromezer községben, a 2,8 milliós falusi lakosságban. Kovách Imre szociológus szerint a nagyvárosihoz képest másként szerveződő és a stabilitást inkább igénylő vidéki társadalomban nagyon vonzónak kell lennie annak az alternatívának, amiért úgy érzik ezek az emberek, hogy megéri felborogatni a meglévő viszonyokat. Ön milyen alternatívát kínál ennek az alapvetően stabilitást igénylő hatalmas csoportnak?

Először is ők nemigen kaptak Orbántól stabilitást. Hiszen – ahogy említettem – épp a mezőgazdászokat sújtotta legjobban például az, hogy a magyar kormány nem a vidéket képviselte, nem a gazdák pártját fogta, hanem tönkretette a benzinkutasokat. Üzemanyaghiánynak tette ki a mezőgazdaságot, hagyta elszabadulni a műtrágyaárakat. Most hatalmas katasztrófa elé néz a mezőgazdaság. Nem a mezőgazdaságot fejlesztették, nem az öntözéses gazdálkodást az elmúlt tizenkét évben, hanem ellopták az erre szánt uniós forrásokat.

De a 2,8 millió ember nem mezőgazdaságból él, a társadalom négy-öt százaléka él csak abból.

De az a négy-öt százalék vidéken él. A 2,8 milliónál a négy-ötszázezer ember jelentős szám.

A másik a függetlenség. Azt gondolom, hogy hiába vették kényszeredetten tudomásul a polgármesterek, hogy a Fidesz csak akkor támogatja a település fejlesztését, ha hozzák a fideszes szavazatokat. Ettől még nem biztos, hogy ez jó sem az országnak, sem ezeknek a polgármestereknek.

Hallottam már olyan fideszes polgármesterről, aki szűk körben azt mondja, hogy neki már teljesen mindegy, csak a Fidesz bukjon és ennek legyen vége. Számos alkalommal dokumentálták, bírósági perekben halljuk vissza tanúvallomásokból, hogy a pályázatokat előre leosztják. Megvan, hogy mire kapják a pénzt. Nem arra, amire szeretnék, és az is megvan, hogy ki fogja megkapni verseny nélkül, és mennyit kell visszaosztani. Már nemcsak húsz-harminc, hanem – Mengyi Roland óta tudjuk – akár kilencven százalékot is elvesznek ezekből a pénzekből. A települések akkor fognak szabadon fejlődni, ha korrupciómentes és a pénzeket politikamentesen szétosztó kormánya lesz az országnak. A vidéki lakosságnak ez is nagyon fontos. Ahogy az is, hogy sok helyen még az élelmiszerboltokat is bezáratták azzal, hogy a dohánykereskedelmet monopolizálták és elvették a helyi boltoktól.

De most adnak a kisboltoknak támogatást.

Azért, mert most meg akarják nyerni a választást. Nem tizenkét évenként egyszer kellene a vidéki lakossággal foglalkozni, hanem minden évben.

Márki-Zay Péter Dunaújvárosban 2022. március 30-án
Márki-Zay Péter Dunaújvárosban 2022. március 30-án

A magyar társadalom értékstruktúrája nem nagyon tér el a románétól és a térségbeli országokétól. Nagyfokú bizalmatlanság az intézményekkel szemben, a materiális értékek elsődlegessége és individualizmus jellemzi. Orbán ezekre építve, ezt jól ismerve politizál. Ezeket az embereket, úgy tűnik, a korrupció és a jogállam lebontása nem zavarja annyira. Mi zavarhatja őket annyira, hogy három nap múlva az ellenzékre szavazzanak?

Hogy mi nem zavarja őket, azt az agymosás dönti el. Azok az emberek, akik hiába érzékelik nap mint nap az egészségügyben a várólisták súlyát, a Covidban a halálozás rettenetét, a munka hiányát, a fizetések elégtelen voltát, a nyugdíj értékének elvesztését, akár saját szemük láttára is a korrupciót mindaddig, amíg egzisztenciális fenyegetést látnak az ellenzékben, amíg azt gondolják, hogy az ellenzék migránsokat akar behozni, akik megerőszakolják a lányaikat és feleségüket, amíg azt gondolják, hogy az ellenzék elvinné meghalni Ukrajnába a fiaikat, amíg azt gondolják, hogy óvodáskorú gyermekeiket átműttetnénk kisfiúból kislánnyá, addig mindig Orbán Viktorra fogják húzni az x-et.

Akkor mi lesz három nap múlva?

Azt nem tudom. Nyilván nagyon dolgozunk azon, hogy minél több emberhez eljusson az igazság. Orbán tizenkét éve fokozatosan építi az agymosást. Minden négyéves ciklusban újabb és újabb független hírforrásokat számol fel, és erősíti a saját propagandáját.

Orbán 2002-ben megmondta, hogy a haza nem lehet ellenzékben. 2002-höz képest ma már sokkal több vesztenivalója van a Fidesznek. Ha nyernek, nyilvánvaló, hogy hideg polgárháború jön. Hogy készül az ellenzék erre? Most nem arra gondolok, hogy hogyan bontják le a kétharmados rendszert, hanem hogyan lehet a választási döntést érvényesíteni egy várható hideg polgárháborúban.

A legelső prioritás az lesz, hogy minden bűnöző börtönbe kerüljön. Ez szerintem nagyjából megoldja a Fidesz jövőjét.

Nem kell kiegyezni bizonyos körökkel, bizonyos rétegekkel?

Bűnözőkkel nem fogunk kiegyezni. Minden más emberrel eddig is nyitottak voltunk rá. Jobboldali, keresztény, nagycsaládos emberként nyilvánvaló a kiegyezés a jobboldali választópolgárokkal. Minden tisztességes, becsületes közszolgával, korrekt és számomra is nagyra becsült polgármester társammal már most is adott a kiegyezés. Azonban akik milliárdszámra lopták el a magyarok pénzét, akik a saját zsebüket tömték, miközben ezrek, magyar emberek haláláért felelősek például a vakcinabeszerzésen keresztül, akik bűnöző terroristákat telepítettek az országba csak az anyagi hasznukat nézve, azoknak börtönbe kell menniük.

Menyire látja kulcsszereplőnek egy esetleges kiegyezésben Pintér Sándort?

Ez jó kérdés. Azt gondolom, hogy Pintér Sándor az, aki még ebben a fideszes őrületben is nagyon sokszor nyitott volt akár egy viszonylag korrekt párbeszédre is. Most az egészségügy felelőseként ellenzéki parlamenti képviselőkkel is egyeztetett. Nála még megmaradt a párbeszéd halvány fogalma, úgy látom.

Azt is látom, hogy a rendőrség azon hivatalok egyike, ahol nem érzem azt, hogy legalább ne állnának szóba velünk, ellenzéki politikusokkal. Az más kérdés, hogy a Belügyminisztérium pályázatain Hódmezővásárhely soha nem nyert. Hódmezővásárhelyen is bevasalták a Lázár János-féle tartozásokat, és a rendőrség sem vitt végig nyomozásokat a feljelentéseink ügyében. Nyilvánvaló fideszes korrupciós ügyeket állítottak le, és nem nyomoztak.

A Fidesz hihetetlenül feltőkésítette nemcsak az oligarcháit, de egy tágabb vállalkozói kört is, akik tudják, hogy a párt egyszer majd fog tőlük kérni valamit. Mit tudnak majd tenni, ha hamar elfogy a kormánytöbbség, mert néhány, most még ellenzéki képviselőnek egy-kétmilliárd megjelenik az offshore-számláján? Nem tartja reális veszélynek, hogy a Fidesz kivásárolja a kormánytöbbséget?

Egészen biztos vagyok benne, hogy meg fogják próbálni. De a társadalom megvetése és a történelem ítélete fogja sújtani mindazokat, akik bármit megtesznek azért, hogy hatalomban tartsák Magyarország ezeréves történelmének legkorruptabb kormányát.

Az ellenzéki előválasztás idején még viszonylag sűrűn használta azt a szót, hogy ellenzékváltás, ma már nem. Nem sikerült?

De, pont azt látom folyamatosan, hogy egyre jobban sikerül. Újabb és újabb botrányokkal tisztul meg az ellenzék is. Minden olyan támadás, amelyet a Fidesz az ellenzék ellen szán, amelynek bármi valóságalapja van, az az ellenzék megtisztulását szolgálja. Én szorgalmazója vagyok annak, hogy se ellenzéki, se kormánypárti dolog ne maradjon büntetlenül. Minden egyes botránnyal közelebb kerülünk egy megtisztuló ellenzékhez.

A parlament egyszerre fog szavazni kormányfőről, kormányról és kormányprogramról. Biztos benne, hogy megszavazzák önt és a kormányát?

Igen.

És az az ön kormánya lesz, nem Gyurcsány Ferencé vagy Jakab Péteré?

Igen. Természetesen a kormányfő a kormány feje. Meglehetősen nagy befolyással rendelkezik Magyarországon, közjogilag rendkívül megerősített pozíció. Ezzel együtt a parlamenti többséget nyilvánvalóan a hat pártfrakció fogja adni. Ha egy-két frakció, bármelyik, nemcsak a legnagyobbak, de a legkisebbek sem támogatnak egy törvényjavaslatot, és a Fidesz sem támogatja, akkor az nem fog átmenni. A hat párt mindegyikével együtt kell működni. Ez nem az én kormányom lesz, hanem egy hatpárti kormány lesz. Remélhetőleg sok olyan intézkedés lesz, amelyet a bűnözőktől megtisztított Fidesz és a Fidesztől megtisztított KDNP is támogatni fog.

Négy év telt el azóta, amióta ismeretlenként bejelentette, hogy harcba száll a megüresedett polgármesteri székért Hódmezővásárhelyen. Most lehetséges, hogy Magyarország miniszterelnöke lesz. Mi a legnagyobb tapasztalat, tanulság, tudás, amelyet ebben a négy évben szerzett?

A politika is egy szakma. Nyilván az ember négy év alatt nagyon sokat felszed ebből a szakmából. A tapasztalattal felvértezve az ember nemcsak sikeresebb lehet a saját területén, de másoknak is egyre többet tud segíteni. Márpedig ebben az országban az a célunk, hogy kineveljünk egy új politikusnemzedéket. A 106 jelölt közül már most rengeteg nagyon kedves barátom lett. Sokan soha nem politizáltak előtte, most először vállaltak politikai szerepet, akiknek a szívük és az eszük is a helyén van. Alkalmasak arra, hogy Magyarországon ilyen módon – virtuálisan tényleg leváltva az ellenzéket és a kormánypártot egyaránt – visszaadják a politika tiszteletét, becsületét. Nagyon optimista vagyok e tekintetben. Függetlenül a Fidesz pártállamépítésétől minél több tisztességes ember lesz a politikában, annál nagyobb reményeink vannak arra, hogy Magyarországon tényleg jobbra forduljon az emberek sorsa.

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG