Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ezért lenne nehéz a demokratáknak lecserélniük Bident az elnökválasztás előtt


A demokraták jelöltjénél, Joe Biden amerikai elnöknél van éppen a szó a republikánus jelölttel, Donald Trump volt elnökkel folytatott elnökválasztási vitán Atlantában 2024. június 27-én
A demokraták jelöltjénél, Joe Biden amerikai elnöknél van éppen a szó a republikánus jelölttel, Donald Trump volt elnökkel folytatott elnökválasztási vitán Atlantában 2024. június 27-én

Joe Biden elnök visszafogott teljesítménye a csütörtök esti vitán arra késztette pártja egyes tagjait, hogy feltegyék a kérdést: le kell-e cserélni a demokrata elnökjelöltet a novemberi választás előtt?

Nincs nyoma annak, hogy Biden be akarná fejezni a kampányt, a demokratáknak pedig szinte lehetetlen leváltaniuk, ha ő maga nem dönt úgy, hogy félreáll.

Íme, miért.

A küldöttek Bidenhez vannak kötve

Minden állam megtartotta már az előválasztást. A demokratikus szabályok előírják, hogy azok a küldöttek, akiket Biden megnyert magának, továbbra is támogatják őt a párt közelgő országos konvencióján, hacsak nem közli velük, hogy kiszáll a versenyből.

Biden röviddel azután, hogy távozott a vitáról, jelezte: nem tervezi. Azt mondta atlantai támogatóinak: „Folytassuk.” Biden kampányszóvivője, Lauren Hitt még ennél is egyértelműbb volt; pénteken kijelentette: „Biden természetesen nem száll ki.”

A pártkonvenciókat és a szabályait a politikai pártok ellenőrzik. A Demokrata Nemzeti Bizottság a konvenció augusztus 19-i megnyitója előtt összeülhet és változtathat a dolgok menetén – de ez nem valószínű mindaddig, amíg Biden újra kívánja választatni magát.

A jelenlegi szabályok így szólnak: „A nemzeti konvencióra megválasztott és az elnökjelöltnek elkötelezett küldötteknek lelkiismeretesen kell tükrözniük azok érzelmeit, akik megválasztották őket.”

Válthatja-e Kamala Harris Bident?

Az alelnök Bidennel együtt indul, de ez nem azt jelenti, hogy leválthatja a legmagasabb posztért folyó mérkőzésben. Biden sem rendelkezhet úgy, hogy ő álljon a helyére, ha hirtelen úgy dönt, hogy kiszáll.

A demokraták augusztusban Chicagóban tartják nemzeti konvenciójukat, de a párt bejelentette, hogy előzőleg virtuális névsorsolást tart, és hivatalosan ezen nevezik meg Bident. Ennek pontos dátumát még nem tűzték ki.

Ha Biden úgy döntene, hogy kivonul újraválasztási kampányából, Harris valószínűleg csatlakozna a többi vezető demokrata jelölthöz, akik szívesen állnának Biden helyére. Ez azonban valószínűleg olyan forgatókönyvhöz vezetne, hogy neki és a többieknek is támogatásért kellene lobbizniuk az egyes államok küldöttségeinél a konvención.

Ilyen 1960 óta nem fordult elő a demokratáknál. Akkor John F. Kennedy és Lyndon B. Johnson taktikázott a szavazatokért a Los Angelesben tartott konvención.

Mi a helyzet a többi lehetséges demokrata jelölttel?

Az alelnökön kívül vannak mások is, akik 2024-ben úgy támogatták Bident, hogy közben saját elnöki ambícióikat dédelgettek a későbbi ciklusokra. Ilyen például Gavin Newsom kaliforniai, Gretchen Whitmer michigani, Josh Shapiro pennsylvaniai és J. B. Pritzker illinoisi kormányzó, vagy Ro Khanna kaliforniai kongresszusi képviselő.

De olyanok is próbálkozhatnak újra, akiket Biden a párt 2020-as előválasztásán utasított maga mögé, köztük Bernie Sanders vermonti szenátor, Elizabeth Warren Massachusettsből és Amy Klobuchar Minnesotából, valamint Pete Buttigieg közlekedési miniszter.

Arra az esetre, ha Biden hirtelen kiszállna a versenyből, konzervatív csoportok már jelezték, hogy pert indítanának szerte az országban, megkérdőjelezve a demokrata jelölt nevének jogszerűségét a szavazólapon.

Azonban Elaine Kamarck, a washingtoni Brookings Intézet kormányzási tanulmányokkal foglalkozó vezető munkatársa – aki könyvet írt az elnökjelölés folyamatáról, és a Demokrata Nemzeti Bizottság szabályalkotó részlegének is tagja – azt mondja, hogy a bíróságok következetesen kimaradnak a politikai előválasztásokból mindaddig, amíg a pártok semmi olyat nem tesznek, ami ellentmondana más alkotmányos jogoknak. Ilyen lenne például, ha faji alapon hoznának hátrányba szavazókat.

„Az alkotmány alapján teljesen világos, hogy ez a párt hatáskörébe tartozik – mondta Kamarck a vita előtt adott interjúban. – Az, hogy kit jelöl egy politikai párt a saját képviseletére, a politikai párt dolga.”

Készült az AP összeállításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG