Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Földrengés az Égei-tenger alatt: 30 halott, 160 embert keresnek


A földrengés pusztítása a törökországi Izmirben, 2020. október 30-án.
A földrengés pusztítása a törökországi Izmirben, 2020. október 30-án.

Már 27 áldozatot találtak a törökországi Izmirben a romok alatt, ahol péntek délután 6,6-os erősségű földrengés miatt számos épület összeomlott. Törökország nyugati partvidékén kívül több görög szigetet is sújtott a földrengés, Szamosz szigetén árhullámot okoztak a tenger alatti rengések.

A török katasztrófaelhárítás szerint az Égei-tenger alatt volt az epicentruma annak a földrengésnek, amely pénteken hatalmas károkat okozott Izmirben és több közeli török és görög településen. A 6,6-os erősségű földmozgást Isztambulban, valamint Törökországon kívül, Athénban és Bulgária egy részén is érezték. Az első rengés után még 144 utórengést észleltek, ezek között volt 4-es erősségű is, ami további pusztítást okozott.

Sokan rekedtek a romok alatt

A legnagyobb károk a régió legnépesebb városában, Izmirben keletkeztek, itt számos emeletes lakóház is összedőlt. Mintegy 20 épület romjai alatt túlélők is csapdába kerültek, őket péntek óta próbálják kimenteni a mentőcsapatok. A katasztrófaelhárítás szerint mintegy 180-an lehetnek a törmelékek között, nagy részükről nem tudni, életben vannak-e még.

Szombat estig mintegy 100 túlélőt mentettek ki a romok alól. Egy reggel készült felvételen látszik, ahogy a katasztrófaelhárítóknak sikerül élve kimenteniük egy tinédzsert egy összeomlott nyolcemeletes lakóépület romjai alól. A nézelődők örömujjongással fogadták a jó hírt. A török médiában bemutattak egy anyát 3 gyermekét, akik 18 órát töltöttek a romok alatt, de csodával határos módon túlélték a katasztrófát.

A földrengés pusztítása a törökországi Izmirben, 2020. október 31-én.
A földrengés pusztítása a törökországi Izmirben, 2020. október 31-én.

Mások azonban nem voltak ilyen szerencsések, a török belügyminisztérium jelentése szerint eddig 27 halálos áldozatról tudni, de ennél többen is életüket vesztették, hiszen mintegy 40 embert még keresnek a megrongálódott épületekben. Köztük vannak kiskorúak is, például egy 15 éves ikerpár. A mentők munkáját nehezíti, hogy még a mentés megindulása után is voltak utórengések.

Két országot is sújtott a földrengés és cunami

A sérültek száma Izmirben és környékén 800 felett van, az ő ellátásukat az is nehezíti, hogy a város egyik kórháza is megsérült, ezért a betegeket is kimenekítették. Éjszakára sokan úgy is elhagyták az otthonukat, hogy azokat nem érte kár. Önkéntesek őket többek között mecsetekben helyezték el, a hatóságok pedig kialakítottak egy 2000 fős ideiglenes sátortábort.

Mivel a földrengés epicentruma a tenger alatt volt, szökőárt is okozott, ami Izmirben és más településeken is elöntötte a tengerhez közeli utcákat. Különösen a görög Számosz szigetén súlyos a helyzet, ahol mintegy 38 ezer lakos házát, valamint az itt elhelyezett 7 ezer menekült szálláshelyét veszélyezteti az áradás. A szigeten épületek is összedőltek, ami miatt két fiatal életét vesztette. 19 másik ember megsérült, köztük egy 14 éves gyerek, akit egy athéni kórházba szállítottak.

A BBC helyi tudósítója szerint a sziget tengerparti lakónegyedei és üdülőit kimondottan súlyosan érinti az áradás, mint mondta, valószínűleg sok üzlet tönkremegy majd a turisták körében népszerű üdülőhelyen.

A földrengés pusztítása a törökországi Izmirben, 2020. október 31-én.
A földrengés pusztítása a törökországi Izmirben, 2020. október 31-én.

Diplomáciai tűzszünet

Törökország és Görögország viszonya az elmúlt hónapokban rendkívül feszültté vált, miután török hajók olyan tenger alatti sávban kezdtek el földgázlelőhelyek után kutatni, amelyeken Görögország szerint csak nekik van joguk a természeti kincsek kitermelésére. A konfliktus odáig fajult, hogy mindkét ország hadihajókat küldött a térségbe, később pedig egy harmadik NATO-állam, Franciaország haditengerészete is felvonult a görög fél oldalán. Októberben a NATO egy különleges „kétoldalú katonai konfliktusmegoldó mechanizmust” hirdetett meg, hogy elkerüljék, hogy a feszültség fegyveres összecsapáshoz vezessen.

A mostani természeti katasztrófa egyfajta tűzszünetet hozhat a diplomáciai konfliktusban. A görög miniszterelnök, Kirjakosz Micotakisz szombaton együttérzését fejezte ki Recep Tayyip Erdogan török elnök felé. „Bár vannak köztünk ellentétek, az ilyen helyzetekben a népeinknek össze kell fogni” – írta a görög kormányfő Twitter-bejegyzésében. Erdogan török elnök válaszában azt írta, „Törökország szintén kész segíteni Görögországnak a sebek begyógyításában. A szomszédok közötti szolidaritás a nehéz időkben minden másnál értékesebb.”

XS
SM
MD
LG