Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kisvárdai Fecskeház - ingyen lakás puszira


2019. májusában a felújított bérlakások előtt: Novák Katalin államtitkár, Illés Boglárka államtitkár-helyettes, Seszták Miklós országgyűlési képviselő, Leleszi Tibor polgármester és Román István kormánymegbízott. A házat még meg is áldották.Forrás: kisvarda.hu Fotó: Szabó Sándor
2019. májusában a felújított bérlakások előtt: Novák Katalin államtitkár, Illés Boglárka államtitkár-helyettes, Seszták Miklós országgyűlési képviselő, Leleszi Tibor polgármester és Román István kormánymegbízott. A házat még meg is áldották.Forrás: kisvarda.hu Fotó: Szabó Sándor

Tizenegy lakást újított fel, több mint 190 millió uniós és magyar adóforintból a kisvárdai önkormányzat. A Fecskeháznak hívott 11 lakásra pályázatot írtak ki. A helyi ellenzék szerint kapott lakást a volt fejlesztési miniszter titkárnőjének a lánya, valamint a feleségének egyik alkalmazottja is.

Hónapokon keresztül szépen kérték, de hiába, majd végül már követelték a kisvárdai önkormányzat ellenzéki képviselői azt a listát, amely tartalmazza: kik és milyen lakásokat kaptak tavaly nyár végén az önkormányzat Fecskeházában.

A polgármester mielőtt ideadta a listát, előtte ötször átnézte majd közölte, úgyis találtok benne olyat, akivel politikai hisztériát lehet kelteni.

- magyarázta a Szabad Európának Horváth Attila, a kisvárdai önkormányzat képviselője, aki furcsállta, hogy milyen emberek kaptak végül a Fecskeházban lakást. A képviselő szerint sok egyedülálló beköltöző van, és ez alapján nem lenne egy ilyen lakásra rászorulva, mivel ezt a programot kifejezetten azoknak a fiatal pároknak találták ki, akik a közös életüket kezdik el.

Csókosok előnyben

A Szabad Európa megszerezte a Fecskeházakra kiírt "Esély Otthon Kisvárdán" című lakhatási pályázati feltételrendszer dokumentációját, amely vezetői összefoglalójában az áll:

"A projekt célja, a 18-35 év közötti fiatalok, családok segítése - többek között - 11 db önkormányzati lakás teljes körű felújításával. A projekt keretében új lakáshoz jutott fiatalok 24 hónapig használhatják az ingatlant. Ezen ingatlanokban lakbér fizetésére a 18-35 év közötti korosztály nem kötelezett, de a rezsiköltséget saját forrásból szükséges fedezni. A lakásokba költöző fiatalok maximálisan 24 hónapig élhetnek a kedvezményes lakhatás lehetőségével."

A dokumentum azt is taglalja, hogy egészen pontosan milyen kritériumok alapján pontozzák a pályázókat. Többek között sokat az értékelés szempontjából az:

  • Életkor: a 30 év alatti pályázó 10, a 30 feletti 5 pontot kapott,
  • Lakcím: akinek korábban már volt állandó lakcíme Kisvárdán 10, akinek nem 7 pontot kapott,
  • Beköltözők száma: aki családdal költözött 10 pontot, aki egyedül 8 pontot kaphatott,
  • Iskolai végzettség: a diplomás pályázó 10 pontot, a 8 általánossal rendelkező 5-öt kapott.

De az is számított, hogy a pályázatot benyújtó hajlandó volt-e - és, ha igen, akkor hány órában - önkénteskedni Kisvárdán. A legtöbb pontot maximálisan 30-t azonban a motivációs levéllel lehetett kaszálni.

A tábla még kint van a kerítésen: 190 milliós beruházás EU-s és magyar adóforintokból.
A tábla még kint van a kerítésen: 190 milliós beruházás EU-s és magyar adóforintokból.

"A feltételrendszer nem volt szigorú, ráadásul könnyen ki is játszották" – mondja Horváth Attila, önkormányzati képviselő, aki szerint például a munkahelyre vonatkozó kritériumnál éppen elég volt az, ha a párok vagy családok esetén csak az egyik beköltözőnek van állása. A képviselő azt állítja: 11 pályázóból 6-7 ember úgy szerzett lakást, hogy Seszták Miklós volt fejlesztési miniszter ismerőse.

A könyvelőtől a titkárnő lányáig

A 11 lakásból a 36 négyzetméteres garzontól a majdnem 100 négyzetméteresig lehetett válogatni. A legnagyobb, 97 négyzetméteres önkormányzati lakást végül a Master Good Kft-nél dolgozó villamosmérnök vitte el. Horváth Attila szerint könnyedén, hiszen a fiatalember párja Seszták Miklós titkárnőjének a lánya.

Az ellenzéki képviselők által kikért listán legalább még két olyan személy neve látható a Fecskelakásra sikeresen pályázók között, akikről biztosan állítják, hogy közvetlenül a volt miniszterhez vagy a felesége ismerősi köréhez kapcsolhatók.

Az egyik ilyen az az egyedülálló pincér, aki végül egy 47 négyzetméteres ingyen lakást vitt el két évre. Róla a jobbikos önkormányzati képviselő azt mondta a Szabad Európának: „a férfi főpincér Seszták Miklós feleségének teázójában.

A Bab-lak Udvarházat tavaly nyitották meg, patinás apartmanokat kínál a város kellős közepén. És bár az szálláshelyet tulajdonló cégben Seszták Miklós felesége név szerint nincs benne, mindenesetre beszédes, hogy tavaly júliusban Sesztákné Berecz Marianna jegyeztette be a Bab-lak-ot, mint védjegyet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál, amelynek az adatbázisából kiderül az is, hogy a védjegyoltalom aktív, tehát azóta is fennáll. A Bab-lak Udvarházhoz egy teázó is tartozik, aminek a Coffee Tea Area a neve, itt dolgozik pincérként a Fecskeház legkisebb lakását elnyerő pincér is.

„Ha jószándékúak akarunk lenni, akkor nem is értjük, hogyan kaphatott lakást egy nemrég Ukrajnából Kisvárdára települt zenetanárnő. Ha kivesszük a képletből a jószándékot, akkor viszont már értjük, mivel a zenetanárnő párja egy olyan férfi, aki egy Seszták Miklóshoz köthető könyvelőirodában dolgozik.”

-mesélte a helyi viszonyokat jól ismerő önkormányzati képviselő.

Van olyan lakás, amelyhez erkély is dukál.
Van olyan lakás, amelyhez erkély is dukál.

Fullosan berendezett lakás két évig ingyen

A kisvárdai lakhatási támogatási rendszer Fecskeházakra vonatkozó dokumentumában az szerepel, hogy a pályázatot elnyerőknek gyakorlatilag csak a bőröndjeiket és a személyes tárgyaikat kellett vinniük az új lakásokba.

"A projekt során megtörtént a lakások teljes körű felújítása, korszerűsítése. A lakások mindegyikében rendelkezésre áll: mosógép, laptop, íróasztal, ágy, hűtő, mikrohullámú sütő, tűzhely, szekrény, étkező garnitúra, előszoba bútor, állólámpa."

A Fecskeházakra beadott pályázatokra alapvetően a kisvárdai önkormányzat Szociális Bizottságának kellett volna döntenie, de valahogy mégis a Jogi – és Ügyrendi Bizottság tárgyalta, hogy kik kaphatják meg a lakásokat, ami Horváth Attila szerint csak azért történhetett, mert a Szociális Bizottságon ez a névsor biztosan nem ment volna keresztül.

"Nem véletlenül rakták át Fecskeház ügyét a Jogi – és Ügyrendi Bizottsághoz, hiszen abban kivétel nélkül Seszták Miklós emberei ülnek, egyetlen egy ellenzéki képviselő sincs abban a bizottságban. Ha a Szociális Bizottság tárgyalta volna a pályázók ügyét, akkor a rászorultsági alapot tekintve biztosan nem ezek az emberek kapnak ingyen lakásokat. Gondoljunk bele: ezek az emberek jól keresnek és még csak lakbért sem kell fizetniük miközben még egy hajléktalan embernek is fizetnie kell egy éjszakai melegedőért."

-fejtette ki a véleményét Horváth Attila, önkormányzati képviselő.

Nagy Kálmán, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője szerint a pályázati rendszer csupán kirakat volt a törvényesség látszatához.

"Itt nem volt semmiféle pályáztatási rendszer. Itt egy ember döntött a lakások kiosztásáról, az pedig Seszták Miklós volt."

- mondta el a Szabad Európának a képviselő.

"Utánanézek, aztán hívom!"

A Szabad Európa megkereste Kisvárda polgármesterét is az ügyben. Leleszi Tibor azt mondta: még azt sem tudta, hogy nem a Szociális Bizottság, hanem a Jogi – és Ügyrendi döntött a pályázatokról. Azt ígérte: a következő tárgyalása után korrekt válaszokat ad a kérdéseinkre, de a polgármester azóta sem hívott vissza minket.

Amint válaszol, frissítjük cikkünket.

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG