Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fehér Ház: Fogytán a pénz és az idő, mielőbb el kell fogadni az ukrajnai támogatási csomagot


Joe Biden sajtótájékoztatója Massachusetts államban 2023. november 24-én
Joe Biden sajtótájékoztatója Massachusetts államban 2023. november 24-én

Az amerikai elnöki hivatal költségvetési igazgatója az Ukrajnának szánt több tízmilliárd dollár értékű katonai és gazdasági támogatás jóváhagyásának fontosságát hangsúlyozta a kongresszus vezetőinek küldött levelében.

Shalanda Young arra figyelmeztette a képviselőház és a szenátus vezetőit, hogy ennek híján az Egyesült Államok már év végére ki fog fogyni a szükséges finanszírozásból, ami súlyos kihatással lenne a harctéri helyzetre, „lábon lövéssel” érne fel az orosz agresszióval szembeszálló ukrán védelmi erők számára.

Leszögezte, hogy az ukrán gazdaság támogatását célzó amerikai keret már így is kimerült, márpedig ha a megtámadott ország gazdasága összeomlik, nem lesznek képesek tovább harcolni.

„Kifogytunk a pénzből és csaknem kifogytunk az időből is” – írta.

Ehhez kapcsolódóan: Az amerikaiak fele támogatja az ukrajnai fegyverszállításokat

Joe Biden elnök csaknem 106 milliárd dollár értékű biztonsági alap elfogadását kezdeményezte, ennek több mint felét Ukrajna támogatására szánták, míg a maradék összeget Izrael, az indiai-csendes-óceáni térségben fekvő szövetségesek és az amerikai határvédelem között osztották volna meg.

A republikánus többségű képviselőház saját finanszírozási tervet fogadott el, amely 14,3 milliárd dollár támogatást biztosít Izraelnek, de Ukrajna számára nem tartalmaz segélyt. A Fehér Ház ugyanakkor kitart amellett, hogy a többi prioritást is jóvá kell hagyni.

A kongresszus eddig összesen körülbelül 111 milliárd dollár támogatást szavazott meg Ukrajna részére, ami 67 milliárdos katonai, 27 milliárdos gazdasági és tízmilliárdos humanitárius segítségnyújtást tartalmazott.

A kormányzat arról számolt be, hogy az utóbbi hetekben lelassították bizonyos szállítmányok küldését, hogy addig is fenn tudják tartani az ellátást, amíg a törvényhozás meg nem szavazza a finanszírozás kiterjesztését.

„Kifogytunk a pénzből, amelyből Ukrajnát támogatjuk a harcban. Ez nem a következő év problémája. Most van itt az ideje annak, hogy támogassuk a demokratikus Ukrajnát az orosz agresszió ellenében. A kongresszusnak ideje lépnie” – hangsúlyozta Young.

Ehhez kapcsolódóan: Váratlan látogatásra érkezett Kijevbe az amerikai védelmi miniszter

Eközben életét vesztette Ukrajnában Vlagyimir Zavadszkij, a 14. orosz hadtest parancsnokhelyettese. A sajtó hírei szerint ezzel ő a hetedik vezérőrnagy és a tizenkettedik magas rangú katonai vezető, akinek halálát a háború tavaly februári kezdete óta a Kreml megerősítette.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG