Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fekete pulóver, fejlámpa, festék és szabadság – Banksy munka közben


Feltételezhetően Banksy egyik képe a bristoli Marsh Lane-en, 2020. február 13-án.
Feltételezhetően Banksy egyik képe a bristoli Marsh Lane-en, 2020. február 13-án.

A híres brit művész, Banksy egy olyan videót osztott meg magáról, amelyen épp egy szökésben lévő foglyot fest az egykori readingi fegyház falára.

Cinkosa által rögzített felvételen Banksy egy fekete pulóverben dolgozik az éj leple alatt, bár az arcát soha nem mutatja.

Szellemes, meghökkentő utcai művészetével világszerte elismerést vívott ki, alkotásai dollármilliókat is érnek, de a kiléte ismeretlen, Banksy őrzi az inkognitóját.

A művész egy fejlámpa fényénél fehér és fekete rétegeket fest az előre kivágott papírsablonokon egy vörös téglafalra, majd egy festékhengerrel és tollakkal elvégzi az utolsó simításokat. Később a teljes képet is mutatják, amin egy összecsomózott papírlapokon keresztül menekülő foglyot ábrázol, a kötél végén írógéppel.

Még a rendőrök is megcsodálták

A Banksy instagramján közzétett videó leírásában ez olvasható: „A menekülés megalkotása”, alatta pedig finom kommentár megy egy régi sorozat, a Bob Ross amerikai művész vezette „The Joy of Painting” egyik epizódjából.

Miközben a drónfelvétel bemutatja a teljes képet a szökésben lévő fogolyról, Bob Ross hallható, aki azt mondja: „A festészet számomra a szabadságot jelenti”.

A börtönben Oscar Wilde is raboskodott, aki az ottani bánásmódot A Readingi fegyház balladája című költeményében örökítette meg

A videó azzal zárul, ahogy két rendőr a falnál téblábol és a festményt bámulják.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG