Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fél milliónál többen lakhatnának jól itthon az évente elpazarolt élelmiszerből


Kidobott élelmiszerből üzemanyagot, biogázt állítanak elő egy franciországi üzemben 2012. október 23-án.
Kidobott élelmiszerből üzemanyagot, biogázt állítanak elő egy franciországi üzemben 2012. október 23-án.

Sokat javult ugyan a helyzet az elmúlt években, de még mindig elrettentőek a számok. A pazarlás pedig nem csak gazdasági, de környezeti és erkölcsi probléma is.

Több mint 600 millió adag élelmiszert pazarolnak el évente a magyar háztartások - állítja legfrissebb felmérésében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, amely az élelmezési világnap alkalmából közölte az adatokat.

Döbbenetes mennyiség ez, nem csak kilóra, de értékre is, hiszen pénzben kifejezve több mint 170 milliárd forintnyi élelmiszer megy veszendőbe évente, vagyis fejenként 18 ezer forintnyi élelem.

A Nébih arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy az élelmiszerpazarlás egyszerre környezetvédelmi, gazdasági és erkölcsi probléma. A hivatal friss kutatása szerint egy átlagos magyar állampolgár évi 65 kg élelmiszerhulladékot termel. Ennek fele nem megelőzhető (csirkecsont, zöldség- és gyümölcshéj, tojáshéj stb.), a másik fele viszont egy kis odafigyeléssel, szemléletformálással elkerülhető lenne.

Ebben próbál segíteni a Nébih két programja: a Maradék nélkül, illetve egy oktatási program, amely elsősorban az iskolák számára nyújt segítséget.

Az ENSZ 1979-ben éppen magyar javaslatra nyilvánította az élelmezés világnapjává október 16-át. Az idén 41. alkalommal megtartott esemény célja, hogy felhívja a figyelmet az éhezés felszámolásának fontosságára, és nemzetközi összefogásra ösztönözzön.

XS
SM
MD
LG