Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felbomolhatott a lengyel kormánykoalíció egy állatvédelmi törvény miatt


Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.
Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

A Jog és Igazságosság párt kisebbségi kormányzásra kényszerülhet, a vitatott jogszabály szavazásakor saját képviselői is felrúgták a frakciófegyelmet.

Felbomolhatott Lengyelország jobboldali kormánykoalíciója a lengyel parlament alsóházában, így kisebbségben kormányozhat tovább a Jog és Igazságosság (PiS) párt, írja az AP hírügynökség. „Jelenleg nem létezik a koalíció, a koalíciós partnereink pakolhatják össze az asztalaikat” – nyilatkozta Marek Suski, a PiS politikusa.

A koalícióban megbújó ellentéteket egy állatvédelmi törvény hozta a felszínre. A kormánypárt által benyújtott törvénytervezet, amit végül ellenzéki támogatással elfogadott a szejm, betiltaná a szőrmefarmokat, megtiltaná a cirkuszi állatok tartását, és a belföldi fogyasztás kielégítésére korlátozná a rituális vágásokat. A törvény a kisebb kormánykoalíciós pártok, a Szolidáris Lengyelország és az Egyetértés szerint hátrányos helyzetbe hozza a lengyel állattenyésztők egy részét, így nemmel szavaztak rá.

A PiS-frakció elnöke, a szejm alelnöke, Ryszard Terlecki, úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nem kell elhamarkodott következtetéseket levonni, hétfőn összeülnek a partnerek, és megpróbálják megbeszélni a nézeteltéréseket, azonban nem kizárt, hogy új választásokat kell majd tartani. A törvényjavaslatot egyébként a PiS-t vezető Jarosław Kaczyński nyújtotta be, akivel Orbán Viktor is jó viszonyt ápol. A két két koalíciós partner mellett a PiS-en belül is voltak, akik a pártelnökkel szemben szavaztak, őket – összesen 15 képviselőt, köztük Jan Krzysztof Ardanowski mezőgazdasági miniszter – Kaczyński felfüggesztett a pártból.

XS
SM
MD
LG