Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Feldühítette a vidéki polgármestereket, hogy hozzájuk viszik Párizsból a migránsokat az olimpia előtt


Franciaország falvainak és kisvárosainak polgármesterei egyre dühösebbek, mert migránsokat visznek a fővárosból a településeikre. Szerintük Párizs megtisztítása folyik az olimpia előtt.

Serge Grouard, a közép-franciaországi Orléans jobboldali polgármestere hétfőn arra panaszkodott, hogy a tudta nélkül ötszáz hajléktalan migráns érkezett a százezres városba.

„Bebizonyosodott, hogy minden harmadik héten busz jön Párizsból Orléans-ba 35-50 emberrel” – mondta újságíróknak, hozzátéve, hogy a pletykák szerint a fővárosban „megtisztítják a fedélzetet” a júliusban és augusztusban tartandó olimpia előtt.

Minden újonnan érkezőnek felajánlják, hogy három hetet tölthet államköltségen egy szállodában, de aztán magukra hagyják őket – magyarázta Grouard.

Párizs régóta vonzó célpont a főként Afrikából, Dél-Ázsiából vagy a Közel-Keletről érkező menedékkérők és migránsok előtt. A kereslet az átmeneti szállások iránt jóval meghaladja a kínálatot.

Ennek eredményeként a főváros környékén rendszeresen alakulnak ki nem hivatalos táborok a hidak alatt vagy a szabadon álló területeken. Ezeket a rendőrség időnként lebontja.

Az ott élőknek lehetőséget kínálnak arra, hogy menedékjogot kérjenek. A kormány politikája az, hogy sokat közülük elköltöztet Párizsból az ország más részein lévő létesítményekbe.

Megjelenésük Orléans-ban „nem áll kapcsolatban a párizsi olimpia szervezésével” – közölte az állam megyei biztonsági hivatala keddi közleményében, hozzátéve, hogy Orléans egyike a tíz „ideiglenes regionális befogadóközpontnak”.

„Nem konzultáltak velünk sem ennek a létrehozásáról, sem azokról az emberekről, akik odakerülnek” – mondta Floriane Varieras, Strasbourg alpolgármestere az AFP-nek, amikor a kelet-franciaországi város közelében lévő regionális létesítményről kérdezték.

„Ezért egyetértek Orléans polgármesterével: meglehetősen homályos és átláthatatlan, ami történik” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Migrációs megállapodás az Egyesült Királyság és Franciaország között

Társadalmi tisztogatás?

Januárban Lavaur, a délnyugat-franciaországi Toulouse közelében fekvő kisváros polgármestere nyílt levélben minősítette felelőtlennek és veszélyesnek a migránsok szétszórását az egész országban.

Bernard Carayon, a Köztársaságiak párt jobboldali tagja azt írta: ezt azért találták ki, hogy Párizst „szalonképesebbé” és ellenőrizhetőbbé tegyék hat hónappal az olimpiai játékok előtt. Hozzátette: „Ez elfogadhatatlan.”

Emmanuel Macron francia elnök 2022 szeptemberében tartott beszédében támogatta a menedékkérők és menekültek szétszórását az országban.

A centrista államfő abszurdnak nevezte azt a régóta létező gyakorlatot, amely a migránsokat a nagyvárosok alacsony jövedelmű területein koncentrálta, és azzal érvelt, hogy a menekültek segíthetnek a demográfiai válság visszafordításában Franciaország falvaiban és kisvárosaiban.

Franciaországban számos, a nagyvárosokon kívül eső terület szenved a népességfogyástól, ez iskolák és üzletek bezárásához, valamint munkaerőhiányhoz vezet.

Jobboldali és szélsőjobboldali politikusok azonban elítélik ezt a politikát, azzal vádolják Macront, hogy szegénységet, bűnözést és iszlamizmust visz a tradicionális közösségekbe, amelyek gyakran tartanak az idegenektől.

Marine Le Pen, a szélsőjobboldal vezetője történelmi csúcsot ért el a 2022-es elnökválasztáson, bevándorlásellenes pártja a felmérések szerint akár győzelemre is számíthat a júniusi európai parlamenti választásokon.

Februárban a Revers de la medaille (Az érem másik oldala) nevű, nyolcvan francia jótékonysági szervezetből álló ernyőcsoport elítélte Párizs „társadalmi megtisztítását” az olimpia előtt a migránsok, hajléktalanok és szexmunkások eltávolítása révén.

A panaszok nem új keletűek: azt visszhangozzák, amit a korábban olimpiát rendező városokban már hallhattunk.

A kínai hatóságok a 2008-as pekingi olimpia előtt ismeretlen számú koldust, utcai árust és hajléktalant takarítottak el az utcákról, sokat közülük visszaszállították oda, ahonnan jöttek – írták akkor az újságok.

Brazil kampánycsoportok beszámolója szerint Rio de Janeiro hajléktalanjait az éjszaka közepén kényszerítették a turisták által frekventált területek elhagyására, amikor a város adott otthont a nyári játékoknak 2016-ban.

Több mint egymillióan nyújtottak be menedékkérelmet az Európai Unióban 2023-ban, ez hét év óta a legmagasabb szám az uniós statisztikák szerint.

Franciaországban adták be a második legtöbb kérelmet, 167 ezret.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG