Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Félelem és gyanakvás – Ukrajna hazaárulókra vadászik keleten


Az ukrán Biztonsági Szolgálat egyik tagja ragasztószalaggal fedi el egy kollaboránsnak tartott férfi szemét őrizetbe vétele után Harkivban 2022. május 12-én
Az ukrán Biztonsági Szolgálat egyik tagja ragasztószalaggal fedi el egy kollaboránsnak tartott férfi szemét őrizetbe vétele után Harkivban 2022. május 12-én

Miközben Ukrajna hazaárulókra vadászik, a félelem egyre terjed az orosz beszivárgástól keleten, távol a fővárostól.

A paranoia itt éri el a legnagyobb mélységeit, Kelet-Ukrajnában, ahol a hazaárulás gyanúja megosztja a korábban megszállt falvakat, köztük Kutuzivkát, az egykor álmos kis települést Harkivtól keletre, ahol mindenütt láthatók még az orosz jelenlét nyomai.

Kóbor kutyák bóklásznak a törött üvegen, miközben ágyúdörej visszhangzik a fejük felett. Az ukrán csapatok még mindig harcoltak a szinte állandósult orosz tüzérségi támadások ellen a falutól északra, amikor a Reuters tudósítója május végén ott járt.

Bábadminisztráció és besúgás

Miután az orosz csapatok március elején megérkeztek Kutuzivkába, hamar felállítottak egy helyi bábigazgatást.

Natalija Kiricsenko 55 éves tanyatulajdonos több szomszédjával együtt bujkált a házában, amikor orosz katonák léptek be hozzá. A falubeliek azt mesélik, hogy egy orosz parancsnok kihozta Kiricsenkót és szomszédait az utcára, majd közölte velük, hogy egy Nagya Antonova nevű helyi nő vezeti mostantól a falut.

Kiricsenko azt mondja, két napig hallgatták ki az orosz erők. A vejéről faggatták, aki az ukrán rendfenntartó szerveknél van. A katonák elárulták neki – meséli Kiricsenko a Reutersnek –, hogy Antonova tájékoztatta őket a vőről, aki vádja szerint az ukrán csapatok megfigyelőjeként dolgozik, és az orosz katonák mozgásának nyomon követése a dolga.

„Amikor az orosz katonák elvittek, őszintén szólva nem hittem, hogy visszajövök – mondta. – Nem tudtam elhinni, hogy a közösségünkből bárki is feldobna.”

Kiricsenkót végül szabadon engedték. A Kreml orosz tisztviselői nem válaszoltak a Reuters kérdéseire az üggyel kapcsolatban.

Akár tíz évre börtönbe mehet

Április végén Ukrajna sikeresen visszaszorította az orosz csapatokat és felszabadította Kutuzivkát. Antonovát gyorsan letartóztatták és bűnügyi vizsgálat alá vonták, amiért együttműködött az orosz katonákkal. Ha elítélik, több mint egy évtizednyi börtönbüntetésre számíthat. Antonova ügyvédje sem válaszolt a Reuters kérdéseire.

Volodimir Zelenszkij elnök a hónap elején egyik beszédében arról szólt, hogy az orosz erők jelenléte nagy károkat okozott országában. A hazaárulás legmagasabb szintje alatt sok olyan eset van, amely a szürke zónába esik. Ezek a közösségi médiában oroszbarát tartalmat közlőktől kezdve egészen azokig terjedhetnek, akik bármilyen módon együttműködnek a megszálló orosz csapatokkal.

„A lakosság nagyon nagy szerepet játszott a rendőrség tájékoztatásában, figyelmeztetett a szabotőrökre” – mondta Jevhen Jenin, a rendőrséget felügyelő belügyminiszter első helyettese.

Ezren őrizetben

Bár hivatalosan az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) feladata az ilyen esetek kivizsgálása, az információgyűjtés gyakorlati munkájának nagy része a rendőrségre hárul – tette hozzá Jenin.

A belügyminisztérium szerint az ukrán rendőrség eddig több mint ezer olyan embert vett őrizetbe, akiket az orosz hatóságok megbízásából elkövetett szabotázs- és felderítő tevékenységgel gyanúsítanak.

Az orosz határtól mintegy negyven kilométerre fekvő Harkivban négy rendőr kezdi meg május végén éjszakai járőrözését közvetlenül azután, hogy este 10 órakor érvénybe lép a kijárási tilalom. A tisztek Kalasnyikovval a kézben, golyóálló mellényben járják a város elsötétített utcáit, gyanús alakok után kutatnak.

„Amikor megállítunk valakit, megpróbáljuk megtudni, hogy hol él, ki ő, és beszél-e ukránul” – mondja Timur, aki nem árulja el vezetéknevét.

Beletaposnak a gázba, amikor egy légiriadót jelző sziréna kezd el üvölteni a fejük felett. A rendőrök behúzódnak egy óvóhelyként használt metróállomásra. Tizenöt perccel később előjönnek, hogy hajnalig járőrözzenek a kihalt utcákon.

Ellentmondásos érzelmek és vélemények

Antonova ügyére felfigyeltek Oroszországban is. Margarita Szimonjan, az RT orosz állami televízió főszerkesztője a televízióban azt mondta, hogy Antonova segített az orosz műveletekben, és most igazságtalanul bűnhődik ezért. „Meg kell mentenünk azokat, akiket meg tudunk menteni, és meg kell jutalmaznunk azokat, akiket meg kell jutalmazni” – mondta Szimonjan.

Az ilyen esetek bonyolultságát jelzi, hogy néhány falubeli is azt állítja, Antonovát igazságtalanul vették célkeresztbe. Azt mondják, Antonova gondoskodott arról, hogy a falubelieknek legyen mit enniük, és megvédte őket az orosz katonák túlkapásaitól a megszállás idején.

„Lehet ezt kollaborálásnak hívni, amikor az oroszok fegyvert szorítanak a hátához?” – kiabálja az egyik falubeli az óvoda előtt, ahol még mindig tucatnyi helyi lakos él a föld alatt.

Olekszandr Filcsakov területi főügyész azonban azt mondja, a nyomozóknak bizonyítékuk van rá: Antonova olyan információkat adott át az ellenségnek, amelyek ukránok halálához vezettek. Miközben tudomásul veszi néhány falubeli rokonszenvét, Filcsakov úgy véli, az ukránoknak igazságszolgáltatásra van szükségük.

„Felelősségre kell vonni őt” – mondja.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG