Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felére csökkentette az Európai Bíróság Lengyelország napi pénzbírságát


Az Európai Bíróság luxembourgi székháza 2017. január 26-án
Az Európai Bíróság luxembourgi székháza 2017. január 26-án

Egymillióról félmillió euróra csökkentette a luxembourgi székhelyű törvényszék a Lengyelország által fizetendő napi büntetés összegét, amelyet azért szabtak ki, mert a varsói kormány nem függesztette fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését.

Az Európai Bíróság 2021-ben szabta ki a pénzbírságot a sokak által bírált jogállamisági reform ügyében, amely miatt bizonyos közösségi források átutalását is blokkolták.

Az ok, hogy Lengyelország az ezt elrendelő határozat ellenére sem szüntette be a kifogásolt fegyelmi kamara működését, amely a bírák szerint aláássa az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Bár Lengyelország mostanra felszámolta a kamarát, s azt új testülettel helyettesítette, a bírálók szerint ez sem oszlatta el teljes mértékben a jogállamisági aggályokat.

Ehhez kapcsolódóan: Lengyelország megtalálta a brüsszeli kassza kulcsát

„Az Európai Unió Bíróságának alelnöke úgy ítélte, hogy a Lengyelország által bevezetett módosítások jórészt biztosítják a 2021. július 14-én elrendelt átmeneti intézkedések végrehajtását” – írták a pénteki közleményben.

Laurent Pech jogi szakértő azonban közölte: azzal, hogy az ilyen „kozmetikai” lépések elfogadásával az EU bírósága a jelek szerint már kevésbé veszi komolyan a jogállamisági követelmények tiszteletben tartását és a saját rendeletei betartását.

Az Európai Bizottság illetékes szóvivője arról számolt be, hogy a pénzbírság mérséklése péntektől lép hatályba.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG