Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felfüggesztettel megúszhatják a hajléktalanokat bántalmazó rendőrök


Egy hajléktalan férfi szállása és csomagjai között egy bokor tövében a fővárosi Széll Kálmán tér közelében (képünk illusztráció)
Egy hajléktalan férfi szállása és csomagjai között egy bokor tövében a fővárosi Széll Kálmán tér közelében (képünk illusztráció)

Első fokon két év felfüggesztett börtönre ítélte a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa azt a két mohácsi rendőrt, akik hajléktalanokat aláztak meg és bántalmaztak 2021 februárjában, a járvány alatti kijárási tilalom idején.

Két mohácsi rendőr 2021 februárjában járőrszolgálata alatt két kiszolgáltatott hajléktalan embert bántalmazott több alkalommal. Indok nélkül egészen közelről gázspray-vel fújták le őket, megalázóan beszéltek velük, egyiküket pedig éneklésre és léggitározásra szólították fel.

A bántalmazások egy részét videóra vették, és továbbküldték egy kollégájuknak. Mindez a koronavírus-járvány idején történt, amikor a kijárási korlátozás miatt csak járőröző rendőrök és hajléktalan emberek voltak Mohács utcáin, így utóbbiak még inkább kiszolgáltatott helyzetbe kerültek – közölte az Utcajogász Egyesület, amely a sértettek védelmét látta el a perben.

A sértettek alacsony jog- és érdekérvényesítő képességük miatt nem tettek feljelentést a bántalmazások miatt, az Utcajogász Egyesület szerint azonban az ügy nem egyszerűen két fiatal, tapasztalatlan rendőr törvénybe ütköző magatartását és hivatali visszaélését mutatja meg, hanem egy olyan szervezeti kultúrát is, amelyből a két vádlott viselkedése részben következik.

Ehhez kapcsolódóan: Két pert is nyert a Kincsem Park szürke házainak lakói ügyében az Utcajogász

Megbánás nélkül

A vádlottak saját mobiltelefonjukkal készített videófelvételei hozzájárultak a cselekmények felderítéséhez. Mint vallomásaikból kiderült, az ilyen típusú felvételek készítése korábban sem volt példa nélküli a rendőrök körében. Ebből pedig világossá válik, hogy a két rendőr nem tartott, nem kellett tartania attól, hogy felelősségre vonják őket tetteikért – írta közleményében a civil jogvédő szervezet.

Azzal pedig, hogy megbánást sem tanúsítottak, nemcsak a sértettek felé nem tettek emberi lépést, de – ami társadalmi szempontból még súlyosabb következmény – a rendőrségbe vetett társadalmi bizalmat is gyengítették – olvasható a közleményben.

A védelem szerint a sértettek nem tisztes polgárok

Az ügyészség a vádlottakkal szemben letöltendő börtönbüntetést kért. Ennél a bíróság enyhébb ítéletet hozott: két év börtönbüntetést, amelyet négy év próbaidőre felfüggesztett. A vádlottak nem éltek azzal a lehetőségükkel, hogy az utolsó szó jogán felszólaljanak. A védelem szerint a sértettek nem tisztes polgárok, a vádlottak pedig nem követtek el bűncselekményt, az intézkedések megfeleltek a jogszabályoknak. Felmentésért vagy az ítélet enyhítéséért fellebbeztek, míg az ügyész az ítélet súlyosbítását kérte. A per másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

XS
SM
MD
LG