Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felfüggesztik a három hete tartó munkabeszüntetést a román pedagógusok


Pedagógustüntetés Bukarestben 2023. május 25-én
Pedagógustüntetés Bukarestben 2023. május 25-én

Részben teljesültek a tanárok követelései, a bukaresti kormány megállapodott a szakszervezetekkel, így hamarosan elfogadják a kialkudott béremelésekről szóló rendeleteket.

A tervek szerint még hétfőn elfogadják azt a rendeletet, amelynek értelmében júniustól 25 százalékkal emelkedik a pedagógusok bére. Ez a költségvetésből körülbelül 2,7 milliárd lejt (kétszázmilliárd forintot) emészt fel. A kezdő tanárok fizetését ugyanakkor csak jövő év elejétől fogják több szakaszban rendezni.

Május 22-én Románia általános és középiskoláiban mintegy 100-150 ezer tanár és több tízezer kisegítő alkalmazott kezdett 18 éve példátlan kiterjedésű, határozatlan idejű sztrájkba, miután a pedagógusok szerint falakba ütköztek a kormányzatnál, kéréseik rendre süket fülekre találtak.

A szakszervezetek egyebek mellett 25 százalékos béremelést szerettek volna elérni, illetve az eszközök és az infrastruktúra fejlesztését. Lényeges követelés volt az is, hogy a pályakezdő tanárok bére elérje legalább az országos átlagot.

A román államilag finanszírozott rendszerben az általános és középiskolákban a kezdő tanárok nettó bére havi 2400 lej (180 ezer forint) körül mozog, ez nem sokkal több, mint az országos átlagbér (4554 lej) fele.

Ehhez kapcsolódóan: Már Romániában és Szlovákiában is jobban élnek a tanárok, mint itthon

A munkabeszüntetés más fontos ágazatokban is kihathatott több tízezer szakemberre az egészségügyi dolgozóktól kezdve a közigazgatásban dolgozókon át egészen a börtönőrökig, akik szintén tiltakozásra vagy sztrájkra készülnek​.

Ehhez kapcsolódóan: Sztrájkoló román tanárok: nem ők az egyetlen szakemberek, akik megalázva és boldogtalannak érzik magukat

Az érdekképviseletek a sztrájk folytatását helyezték kilátásba, ha az új közalkalmazotti bértörvény nem ülteti át a gyakorlatba azt az elvet, hogy a pedagógusok bére meghaladja az átlagot, a lépcsőzetesen bevezetendő béremelés ötven százalékát pedig 2024. január 1-jétől megkapják a tanügyi alkalmazottak.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG