Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyar cég is beszállított az orosz hadsereget ellátó egyik moszkvai cégnek


A cseh Inflatech cég által gyártott, az ellenfél megtévesztésére használt felfújható tank
A cseh Inflatech cég által gyártott, az ellenfél megtévesztésére használt felfújható tank

A magyar Alumíniumárugyár Zrt. még tavaly nyáron is szállított gázpalackot az orosz hadseregnek harci eszközöket gyártó és szállító moszkvai Ruszbalnak. A budapesti társaság tagadja, hogy gazdasági kapcsolatban állna az orosz céggel. A Ruszbal alapítójának fia ma már Csehországban gyárt felfújható tankot, ő Nyugatra és az ukrán hadseregnek értékesít.

Mára nagyon kevés európai vállalkozás maradt üzleti kapcsolatban az orosz hadseregnek beszállító cégekkel. Összesen 25 ilyen vállalkozás, köztük egy magyar szerepel a The Insider, a Lettországból működő orosz oknyomozó portál listáján. A Budapesten bejegyzett Alumíniumárugyár Zrt. annak a Ruszbal nevű cégnek egyik szerződéses partnere, amely felfújható tankot gyárt az orosz fegyveres erők számára.

A Szabad Európa által látott dokumentumok alapján a magyar cég az utóbbi időszakban évente egyszer, utoljára hónapokkal a háború kitörése után, 2022 júniusában szállított gázpalackot a Ruszbalnak.

Az ilyen tartályok orosz exportjára is vonatkozó uniós szankció 2022. július 10-én lépett érvénybe, így a júniusi szállítással az Alumíniumárugyár még épp nem sértett szankciót.

A Szabad Európa több kérdést is feltett az Alumíniumárugyár Zrt.-nek, amelyekre a cég mindössze ennyit reagált: „Társaságunk nem áll gazdasági kapcsolatban a nevezett céggel, nem szállít nekik. Társaságunk eleget tesz az EU Oroszországgal szembeni szankciói betartására vonatkozó kötelezettségének.”

Az Alumíniumárugyár Zrt. budapesti központja
Az Alumíniumárugyár Zrt. budapesti központja

A cég honlapján egyébként megtalálhatók ugyanazok az ötvenliteres gázpalackok, amelyeket a Ruszbal is árul.

Az Alumíniumárugyár Zrt. beszámolói alapján a cég EU-n kívüli értékesítésből származó bevétele 2021-ben 25 millió forint, 2022-ben pedig mintegy 38 millió forint volt.

A Ruszbal, a családi vállalkozás

A Ruszbal honlapján csak azt hirdeti, hogy hőlégballonokat árul és a tűzoltóságnak gyárt evakuációs csúszdát, illetve biztonsági légpárnát. Pedig már legalább 2006 óta repertoárjuk részét képezik a felfújható tankok és más harci eszközök, amelyeket az orosz védelmi minisztérium használ kiképzéseihez.

A Ruszbalnak engedélye is van az orosz Ipari és Kereskedelmi Minisztériumtól repüléstechnikai eszközök fejlesztésére, gyártására, valamint fegyverek és katonai felszerelések fejlesztésére, gyártására, tesztelésére és értékesítésére.

A vállalat az utóbbi években egyre sikeresebben működik, 2021-ben 28,1 millió rubelnyi (mintegy 127 millió forintnyi) adót fizetett.

Mik azok a felfújható tankok?
Az ukrajnai háború kitörése óta különösen megnőtt a kereslet a katonai álfelszerelések iránt, amelyek kiválóan alkalmasak az ellenség megtévesztésére. Felfújható másolatot nemcsak tankból, de repülőgépből és fegyverből is lehet készíteni. Ezek a felszerelések a megszólalásig hasonlítanak az eredeti katonai eszközökre, olyannyira, hogy hőgenerátorral is fel vannak szerelve, így a radarokon ugyanúgy megjelennek, mint az eredeti darabok. A csalik használata a harctéren az ellenség megtévesztése nem új keletű, viszont a modern technológia vívmányai rengeteg előnyt kínálnak. Egyre könnyebb anyagokat használnak a felfújható áleszközök gyártáshoz, az Inflatech nevű cég például műselymet (így egy tank körülbelül száz kilót nyom), és csupán 10-15 percbe telik bevetésre kész állapotba hozni, amihez négy személy kell.


A Ruszbalt 1993-ban alapította a hőlégballon-rajongó Alekszander Talanov, aki eredetileg hőlégballont, felfújható gyermekjátékokat és jelmezeket gyártott. Végül a moszkvai vállalat felfújható repülőgépet és tankot is gyártani kezdett a маскировка (maszkirovka) néven ismert orosz taktika részeként – amely megtévesztést alkalmazó hadviselést jelent.

Talanovék tehát régóta szállítanak felfújható csalikat (repülőgépeket, tankokat és egyéb harci eszközöket) az orosz hadseregnek, amelyeket a harctéren hamis célpontként alkalmaznak az ellenséggel szemben.

Ám míg az idősebb Talanov az orosz védelmi minisztérium számára fújja fel a tankokat, fia, Viktor – kiábrándulva az orosz kormány politikájából – Csehországba költözött, hogy hasonló csalikat gyártson.

Ezeket a felfújható eszközöket viszont nyugati országok vásárolják, akik átadják az ukrán hadseregnek.

Viktor Talanov 2014 óta társtulajdonosa az Inflatech nevű cseh cégnek, amely honlapján is büszkén ír arról, hogy a feltehetően orosz erők által megsemmisített HIMARS- (nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi) rendszerek több mint egyharmada valójában felfújható csali volt. Az Inflatechnek több nyugati ügyfele van: a cég már akkor is szállított katonai csalikat az Egyesült Államoknak, amikor Viktor Talanov – aki 2017-ig dolgozott apja cégénél – még a Ruszbalnál volt. Két éve nem tartja a kapcsolatot apjával személyes okok és az orosz invázióval kapcsolatos politikai ellentéteik miatt.

Korszerű megoldások a piac egyre szerteágazóbb kihívásaira

Az Alumíniumárugyár Zrt. weboldalára kattintva kiderül, hogy az elmúlt évtizedekben több mint kilencmillió gázpalackot gyártottak, ezekből közel hárommillió darabot külföldön értékesítettek – az országok listáján más, európai országok mellett Oroszország is szerepel. „Képzett műszaki gárdánk igyekszik korszerű és minőségi megoldásokat találni a piac egyre szerteágazóbb kihívásaira” – olvasható honlapján.

Kiemelik, hogy speciális alumíniumtartályok gyártásával foglalkoznak, amelyek a hagyományos acéltartályokhoz képest könnyebbek, és szélsőségesebb időjárási, hőmérsékleti viszonyokat is kibírnak.

  • 16x9 Image

    Garamvölgyi Flóra

    Garamvölgyi Flóra az Egyesült Államokból tudósítja a Szabad Európát. Több mint egy évtizede dolgozik külpolitikai újságíróként, korábban a Magyar Nemzet, a Zoom és a Népszava szerkesztőségének tagja volt. 2019 óta a The Guardian és a The Observer című brit lapban jelentek meg cikkei.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG