Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felgyújtotta magát egy orosz újságíró, miután házkutatást tartottak nála


Irina Szlavina
Irina Szlavina

Meghalt egy orosz újságírónő, Irina Szlavina, miután a rendőrök rajtaütésszerű házkutatást tartottak nála Nyizsnyij Novgorodban. Az orosz hatóságok egy ellenzéki csoporttal hozzák őt összefüggésbe.

Mielőtt Irina a városi rendőrkapitányság épülete előtt felgyújtotta volna magát, egy Facebook posztban azt írta: „Halálomért az Orosz Föderációt okoljátok”.

Az orosz nyomozóhatóságok megerősítették a Szabad Európának, hogy egy nő életét vesztette, miután a belügyminisztérium helyi kirendeltsége előtt felgyújtotta magát,az áldozat nevét azonban nem árulták el. Irina Szlaivinát az a helyi független hírportál nevezte meg , ahol a nő alapító-főszerkesztőként dolgozott.

A Gorkij utca, ahol az orosz Belügyminisztérium helyi kirendeltsége is működik Nyizsnyij Novgorodban
A Gorkij utca, ahol az orosz Belügyminisztérium helyi kirendeltsége is működik Nyizsnyij Novgorodban

Egy nappal korábban Szlavina azt közölte, hogy a rendőrség átkutatta a lakását, és elkobzott egy számítógépet, lánya laptopját, valamint mobiltelefonokat és memóriakártyákat foglaltak le. Mint írta, a hatóságok arra kerestek bizonyítékot, hogy milyen kapcsolatban áll az ellenzéki, Nyitott Oroszország csoporttal.

A szervezet ügyvezető igazgatóját, Andrej Pivovarovot szeptemberben vették őrizetbe, előre be nem jelentett nyilvános tömegrendezvény megszervezésével vádolják.

Az orosz hatóságok a Nyílt Oroszországot úgynevezett „nemkívánatos” szervezetnek tartják nyilván, a csoportot és annak vezetőit a rendőrség többször is vegzálta.

XS
SM
MD
LG