Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Feljelentést tesz a Párbeszéd a „közmédiában folytatott visszaélések” miatt


Tüntetők az MTVA-székháznál 2018. december 16-án
Tüntetők az MTVA-székháznál 2018. december 16-án

A Szabad Európa által nyilvánosságra hozott hangfelvételek miatt az ellenzéki párt lemondásra szólítja fel az MTVA vezérigazgatóját is. Szél Bernadett közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban, de annak közlését az MTI megtagadta.

A héten a Szabad Európa cikksorozatot közölt arról, hogyann zajlik a munka az MTVA külpolitikai rovatánál. Az első részben azt mutattuk be, hogyan terjedt ki a kézivezérlés a köztévé külpolitikai anyagaira, hogy még a koronavírus-járványról szóló tudósításokat is manipulálni kellett. Csütörtökön pedig nyilvánosságra hoztunk egy hangfelvételt, amin Bende Balázs akkori vezető szerkesztő utasításba adja: az EP-kampány során az intézmény támogatását nem az ellenzék élvezi, és akinek az nem tetszik, az adja be a felmondását.

Cikkünk nyomán a Párbeszéd közleményt adott ki. Ebben azt írják, a párt „lemondásra szólítja fel a Párbeszéd Papp Dánielt, az MTVA vezérigazgatóját, továbbá panaszt tesz a médiahatóságnál, és fel is jelenti a köztelevíziót a törvényellenes működése miatt, amelyet kiszivárgott hangfelvételek támasztanak alá.

A Párbeszéd szerint a hangfelvételek bizonyítják, hogy a köztelevízió a kormányzat engedelmes propagandagyáraként működik, a hírhamisításról ismertté vált Papp Dániel vezénylete mellett. A párt közleménye úgy fogalmaz, hogy „Bende nyíltan a kormánypártokat támogató, elfogult műsorok készítését követelte az újságíróktól, az állásuk elvesztésével fenyegetve őket. Ez nem csak emberi szempontból vállalhatatlan és aljas, de a sajtótörvénybe is ütközik.”

A Párbeszéd hivatali visszaélés vádjával tesz feljelentést ismeretlen tettes ellen.

Bende Balázs vezető szerkesztő az MTVA értekezletén 2019. március 25-én, 1. rész
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:54 0:00

Szél Bernadett, független parlamenti képviselő pedig azzal a címmel adott ki közleményt, hogy „Nyílt törvénysértésre buzdít a közmédia!”, de ezt az MTI OS nem hozta le. Az MTI is az MTVA alá tartozik.

Az MTI szabályzatának arra a pontjára hivatkozott, ami szerint az általuk kiadott közlemény „nem sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit, nem irányulhat a közmédia bármely szervezete vagy annak munkavállalója ellen”.

Szél Bernadett közleményében úgy fogalmaz, hogy a Szabad Európa által nyilvánosságra hozott felvételek bizonyítják, a „közmédia nyílt törvénysértésre, pártatlan és kiegyensúlyozott tájékoztatás helyett a kormánypártok támogatására és a kormányzati narratíva sulykolására utasította a munkatársait. Aki netán betartotta volna a törvényeket, azt kirúgással fenyegették.

A politikus többek között felmondásra szólítja fel Papp Dánielt, követeli egy független médiahatóság felállítását és a közmédia működésének és finanszírozásának átláthatóvá tételét.

XS
SM
MD
LG