Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Feljelentette Perintfalvi Rita teológust a magyar katolikus püspöki kar


Perintfalvi Rita. Fotó: Szűts Pál
Perintfalvi Rita. Fotó: Szűts Pál

A katolikus teológus, a Grazi Egyetem Katolikus Fakultásának tanára közösségi oldalán számol be arról, hogy feljelentette őt a grazi megyéspüspöknél a magyar katolikus püspöki kar úgy, hogy őt meg sem keresték az ügyben. A Szabad Európa a katolikus püspöki konferenciát kérdezte a történtekről. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Perintfalvi Rita posztja szerint a magyar katolikus püspöki kar az egyházijogi törvénykönyv két paragrafusára hivatkozva követelte a megbüntetését, két olyan Facebook-poszt miatt, amelyben erőteljesen kritizálta a magyar egyházak – köztük a katolikus egyház – „kollaboráns magatartását az áprilisi parlamenti választások kapcsán”.

A magyar katolikus püspöki kar által kifogásolt posztok itt és itt olvashatók. Ezekben Perintfalvi Rita egyebek között arról írt, hogy az áprilisi választás eredményéért szerinte a magyar egyházak legnagyobb része is felelős, és úgy véli, hogy meg kell találni a civil ellenállás legkülönfélébb útjait.

Mint írja, vélhetően azért a grazi megyéspüspöktől követelték a megbüntetését, mert 2019 óta a Grazi Egyetem Katolikus Fakultásának tanára. Ráadásul előtte meg sem keresték, úgy vádolták meg egy külföldi püspöknél, hogy őt mint vádlottat meg sem hallgatták, noha ezt, mint írja, az egyházjogi törvénykönyv megköveteli ilyen esetekben.

Perintfalvi azt írja, hogy azóta volt a grazi püspöknél, ahova a dékán és egyik munkatársa is elkísérte. A püspökkel folytatott beszélgetés részleteit nem szeretné kiadni, a hivatalos választ az érintettek hamarosan megkapják. Szerinte a találkozó tovább erősítette megbecsülését és értékelését Ausztriában.

A Szabad Európa legutóbb a katolikus egyházon belüli szexuális visszaélésekről szóló könyve megjelenése után készített interjút a katolikus teológussal, ezt itt olvashatja el:

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG