Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Feljelentették Böröndi Gábor honvéd főparancsnokot


A Honvéd Vezérkar főnökének jelölt Böröndi Gábor altábornagy kinevezése előtti meghallgatásán az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának ülésén 2023. május 2-án
A Honvéd Vezérkar főnökének jelölt Böröndi Gábor altábornagy kinevezése előtti meghallgatásán az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának ülésén 2023. május 2-án

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott feljelentés szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is jelen volt, amikor Böröndi Gábor május elején Szentendrén megalázó stílusban beszélt a honvédség sofőrjeiről, és bejelentette, hogy tanításra viteti őket a szolnoki Különleges Dandár parancsnokával.

Egy szerkesztőségünkhöz eljutott dokumentum szerint két hangfelvétel alapján feljelentették Böröndi Gábort, a Magyar Honvédség frissen kinevezett főparancsnokát. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője megerősítette a Szabad Európa kérdésére, hogy megérkezett az ügyészséghez a feljelentés. Arról még nem született döntés, elrendelik-e a nyomozást.

A „pletykás” sofőrök

A feljelentés alapja egy május 5-én Szentendrén tartott állománygyűlés volt, az, amely miatt Vadai Ágnes, a parlament Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának DK-s tagja írásbeli kérdéssel fordult a miniszterhez. Mint a HVG megírta, a gyűlésen Böröndi Gábor arról beszélt, hogy a honvédség sofőrjei „pletykásak”, ezért „tanításnak” kell őket alávetni.

Az állománygyűlés végén emiatt a jelen lévő 58 sofőrt autóbuszra terelték, majd Táborfalvára vitték, ahol hat napon keresztül megalázó feladatokat kellett végezniük olyan körülmények között, amelyek kimeríthetik a kínzás fogalmát.

A feljelentés hozzánk eljutott változata anonim, de mindvégig többes szám első személyben íródott. Időközben sikerült kapcsolatba lépnünk a feljelentővel, aki azt írta, azért szeretne egyelőre inkognitóban maradni, mert fél az esetleges retorzióktól.

A Honvédelmi Minisztérium a hvg.hu-nak azt írta, hogy nem csak gépkocsivezetők vettek részt a gyakorlaton, amellyel a Magyar Honvédség összehaderőnemi képességét kívánták felmérni, „a kiképzési feladatban hatszáz ember és több mint kétszáz műszaki eszköz vett részt”.

Kik irányítják valójában a honvédséget?

A feljelentéshez számos hangfelvételt is csatoltak, a feljelentő szerint ugyanis az eseményen elhangzottakat maga a HM rögzítette. A lapunkhoz eljutott feljelentésben két felvétel szerepel, ám ezek inkább titokban rögzítettnek tűnnek.

Az elsőn Böröndi Gábor arról beszél, hogy elege van abból, hogy sok parancsnok a munkaköri leírásokkal pepecsel, mert „azokat aktualizálni kell”, ezzel a vezérkar főnöke szerint csak fölöslegesen telik az idő, pedig munkaköri leírással még soha senki nem nyert háborút.

„Magyarul: mosolygunk rajta. Felejtsék el a munkaköri leírást, leírásokat, jó?” Böröndi Gábor a honvédség szervezeti és működési szabályzatáról is negatív véleményt fogalmaz meg.

Ehhez kapcsolódóan: De mi az a szittya gondolkodásmód”?

A második hangfelvételen Böröndi Gábor arról beszél, hogy a honvédséget valóban „a Gépjárművezetők Tudományos Tanácsa” irányítja. Majd elhangzik, hogy a gyűlés után, ahová minden sofőrnek kétheti felszereléssel kellett érkeznie, az érintettek felszállnak a buszra, és „kiképzésre” mennek, a jelen lévő tiszteknek maguknak kell hazavezetniük.

Megalázó bánásmód

A sofőröket a Különleges Erők Parancsnokságának táborfalvai bázisára kísérték egy vezénylőzászlós vezetésével.

Szentendrén sem azt nem mondták meg nekik, hova mennek, sem azt, mennyi időre. Ezzel a feljelentés szerint vétettek a szolgálati feladatra vezénylés szabályai ellen.

Egy olvasónk ezzel kapcsolatban azt írta megkeresésében, hogy férje, aki szintén a sofőrök között volt, naponta egyszer hazatelefonálhatott. Szerinte a férje néhány nap múlva már arról beszélt, hogy az átélt fizikai és szellemi stresszhelyzettől, a megalázó bánásmódtól többen egészségügyi problémákkal küszködtek.

Olvasónk és a feljelentés egyaránt azt állítja, hogy Táborfalván a sofőröket nem hagyták aludni, éjszaka két-három óránként felkeltették őket, és értelmetlen, megalázó feladatokat kellett elvégezniük.

A feljelentő szerint a távozás előtt mindenkinek titoktartási nyilatkozatot kellett aláírnia. Az illető ugyanakkor abban bízik, hogy a feljelentés nyomán az ügyészség tanúként minden sofőrt kihallgat majd, ahol mindenkit igazmondási kötelezettség terhel, így megerősítik a feljelentésben foglaltakat.

Az ügyben kerestük a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályát, a Honvédszakszervezetet, valamint a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetét is, válaszaikat közölni fogjuk.

FRISSÍTÉS
A Honvédelmi Minisztérium nem válaszolt lapunknak, de az Indexnek reagáltak a történtekre. Azt írták, a háborús veszélyhelyzet okozta különleges jogrendben megengedhető volt, ami történt.

„A szomszédunkban dúló háború elhúzódására kell felkészülnünk. A Magyar Honvédség vezetésének egyik kiemelt feladata, hogy felkészült, harcképes állapotba hozza a honvédség állományát. Háborús veszélyhelyzet esetén a hadsereg minden tagja behívható, részükre gyakorlat elrendelhető. Egy gyakorlat lehet betervezett és váratlan, utóbbit semmi nem tiltja, a szolgálati szabályzat a szóbeli parancs intézményét is ismeri” – áll a HM közlésében.

A minisztérium szerint „a parancsnoki gépjárművezetőkre ugyanazon elvárások és kötöttségek vonatkoznak, mint az állomány többi tagjára. A beosztásuk ellátásához szükséges képességeket kiképzés útján szerzik meg, erre ebben az esetben egy többnapos harcászati felkészítő foglalkozáson került sor, a 600 ember és több mint 200 eszköz közreműködésével végzett Kék Villám gyakorlat keretében.”
  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG