Az ENSZ kulturális ügynöksége, az UNESCO várhatóan ebben a hónapban dönt arról, hogy felveszi-e a szeszes ital elkészítéséhez és használatához kapcsolódó társadalmi gyakorlatokat és ismereteket a világ szellemi kulturális örökségének listájára.
Felkerülhet az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára a slivovica
A szerb szilvapálinkát évszázadok óta családi manufaktúrákban készítik, a receptúra nemzedékről nemzedékre száll, és szakértők szerint a nemzeti identitás részévé vált.

5
A slivovica fontos szerb exportcikké vált, és a Szerbiába látogató turisták között is népszerű

6
A jobb minőség érdekében a slivovicát néha tölgyfa hordóban tárolják, ami barnás, whiskyre emlékeztető színt és kissé kesernyés ízt kölcsönöz neki. Az öregedéssel pedig egyre jobb lesz a nedű

7
Az utóbbi években a slivovicát és más gyümölcspálinkákat előállító kisvállalkozások is betörtek a piacra

8
„Az idősebbjeink azt szokták mondani, hogy ez olyan, mint egy gyógyszer – mosolyog Milošević. – Megiszol egy kis pohárkával, és máris meggyógyulsz tőle, akármi is a bajod”