Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felkerült az orosz külügy tiltólistájára a 444.hu


Az ő háborúja (His War) című dokumentumfilm részlete. Rendező: Andrej Zakarov
Az ő háborúja (His War) című dokumentumfilm részlete. Rendező: Andrej Zakarov

Nyolcvan másik európai tévé, rádió és újság mellett felkerült az orosz külügyminisztérium tiltólistájára a magyar 444.hu hírportál is; ezeket keddtől nem lehet elérni Oroszországban. Moszkva szerint ez válaszlépés arra az uniós döntésre, amely orosz sajtótermékeket tiltott be Európában.

Oroszország többször és különböző szinteken figyelmeztetett, hogy az orosz újságírók politikailag motivált üldözése és az orosz médiumok indokolatlan betiltása az unió területén nem marad válasz nélkül, ennek ellenére Brüsszelben és több uniós fővárosban az eszkaláció útját választották – számolt be a Telex az orosz külügyminisztérium közleményéről.

Moszkva a kedden kiadott tiltólistát válaszlépésnek szánja az Európai Unió Tanácsa május 17-i döntésére, amely az unió területén keddtől betiltotta három orosz médium, a RIA Novosztyi, az Izvesztyija és a Rosszijszkaja Gazeta műsorszórását.

Az orosz külügyminisztérium szerint olyan médiumokkal szemben hoztak ellenintézkedéseket, amelyek „rendszeresen terjesztenek hamis információt a különleges katonai műveletről”.

Moszkva közölte: ha feloldják a korlátozásokat az orosz médiumokkal szemben, felülvizsgálják a döntést.

A 81 médiumot felsoroló listán a 27 tagú Európai Unió 25 tagállamából szerepelnek ismert tévécsatornák, rádiók és újságok internetes oldalai, valamint hírportálok, továbbá olyan összeurópai médiumok, mint például a Politico.

Nemkívánatos a Szabad Európa

Az orosz kormány februárban nemkívánatos szervezetnek nyilvánította a Szabad Európát (RFE/RL).

„Ha ön Oroszországban vagy Ukrajna Oroszország által ellenőrzött részein tartózkodik, és orosz útlevéllel rendelkezik, vagy olyan hontalan személy, aki állandó lakóhellyel rendelkezik Oroszországban vagy Ukrajna Oroszország által ellenőrzött részein, kérjük, vegye figyelembe, hogy pénzbírságra vagy börtönbüntetésre számíthat, ha megosztja, lájkolja, kommentálja vagy elmenti tartalmainkat, vagy ha kapcsolatba lép velünk” – ezt a figyelmeztetést tette közzé a Szabad Európa, azaz a Radio Free Europe/Radio Liberty több érintett hírportálján, hogy jelezze olvasóinak a veszélyt.

XS
SM
MD
LG