Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Első fokon felmentették a kémkedés vádja alól KGBélát



Kovács Béla korábbi jobbikos EP-képviselő a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalótermében 2020. szeptember 24-én. (MTI/Kovács Tamás)
Kovács Béla korábbi jobbikos EP-képviselő a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalótermében 2020. szeptember 24-én. (MTI/Kovács Tamás)

Az utolsó szó jogán visszautasította a kémkedés vádját Kovács Béla ex-jobbikos politikus, ugyanakkor a költségvetés csalás vádjával kapcsolatban elismerte, hogy hibázott, az okozott kárt pedig megtérítette.

Visszautasította a kémkedést, és politikailag motiváltnak nevezte az ellene folyó büntetőeljárást a Jobbik korábbi EP-képviselője. Szerinte egyértelmű, hogy volt pártját szeretnék általa támadni, erre példaként hozta fel, hogy ügyét az EP választások előtt robbantották ki, a Jobbikot pedig azóta is erodálják. Megkérdőjelezte az eljárás létjogosultságát is arra hivatkozva, hogy az okozott költségvetési kárt korábban már megtérítette.

Döntött a bíróság

A vád szerint a képviselő 2012-2014 között orosz hírszerzőknek adott át információkat azért, hogy bomlassza az Európai Unió intézményeit. Ezt a vádpontot nem találta bizonyítottnak a bíróság elsőfokú, nem jogerős ítéletében. Ezen kívül a képviselő több mint 21 ezer euró vagyoni hátrányt okozott az Európai Parlamentnek 2012-2013-ban fiktív gyakornoki állásokkal, emiatt a Budapest Környéki Törvényszék, ezért másfél év felfüggesztett szabadságvesztéssel és 600 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta.

Kovács Béla korábbi jobbikos EP-képviselő távozik a Budapest Környéki Törvényszék épületéből 2020. szeptember 24-én. (MTI/Kovács Tamás)
Kovács Béla korábbi jobbikos EP-képviselő távozik a Budapest Környéki Törvényszék épületéből 2020. szeptember 24-én. (MTI/Kovács Tamás)

Hat év

2014-ben, tíz nappal az Európai Parlamenti választások előtt a Magyar Nemzet robbantotta a hírt, hogy információik szerint kémkedés gyanúja miatt az Alkotmányvédelmi Hivatal április elején feljelentést tett, az ügyészség pedig kezdeményezte Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő mentelmi jogának a felfüggesztését. Kovács ekkor a Jobbik EP listájának harmadik helyén állt.

Polt Péter legfőbb ügyész 2014. májusában indítványozta a politikus mentelmi jogának felfüggesztését, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése pedig október 14-én döntött róla.

2015. decemberében az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség Kovács Bélát.

2017. december 6-án az Európai Unió intézményei elleni kémkedéssel, valamint jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással, három rendbeli, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásával vádolja Kovács Bélát a Központi Nyomozó Főügyészség- ezt közleményben tudatta az ügyészség. Kovács Béla még aznap kilépett a Jobbikból.

A KGBéla-ügyről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

XS
SM
MD
LG