Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felmentették az adóelkerülés vádja alól Maria Ressát, de még nem lélegezhet fel a Nobel-díjas újságíró


A Nobel-békedíjas Maria Ressa szelfit készít a Nobel-bizottság tagjaival és a vele együtt kitüntetett Dmitrij Muratovval az oslói Nobel Intézetben 2021. december 9-én
A Nobel-békedíjas Maria Ressa szelfit készít a Nobel-bizottság tagjaival és a vele együtt kitüntetett Dmitrij Muratovval az oslói Nobel Intézetben 2021. december 9-én

Kedden felmentették az adóelkerülés vádja alól a Nobel-békedíjas Maria Ressát, ám két bírósági eljárás még vár rá. Ő maga úgy véli, hogy Rodrigo Duterte volt Fülöp-szigeteki elnök állt az ellene felhozott vádak mögött, így akarta elhallgattatni a kritikus hangokat.

Ressát és online hírügynökségét, a Rapplert öt adócsalási váddal állították bíróság elé, de januárban négy vádpont alól már felmentették. Az ötödik esetet egy másik bíróság tárgyalta, amely kedden szintén felmentő ítéletet hozott.

„A tények győznek, az igazság győz, az igazságszolgáltatás győz” – mondta Ressa újságíróknak a bíróság épülete előtt.

Ressa és Dmitrij Muratov orosz újságíró 2021-ben kapott Nobel-díjat a szólásszabadság védelmében tett erőfeszítéseiért, miután harcba szálltak hírügynökségük túléléséért, és szembeszálltak a bezárásukat célzó kormányzati erőfeszítésekkel.

Ressa azt mondta, hogy az ellene felhozott vádak politikai indíttatásúak, a Rappler ugyanis bírálta Duterte brutális fellépését az illegális kábítószer-fogyasztás ellen, amely több ezer ember halálához vezetett, és többnyire kishalak voltak az áldozatok. A Nemzetközi Büntetőbíróság emberiség elleni lehetséges bűncselekményként vizsgálja a történteket.

A Rappler azt is kritizálta, ahogy Duterte a koronavírus-járványt kezelte, így a meghosszabbított lezárásokat, amelyek elmélyítették a szegénységet, egyik legnagyobb recessziójába vezették az országot, és korrupciós vádakat vetettek fel a kormánnyal szemben az orvosi beszerzések terén.

Ehhez kapcsolódóan: Újságírók kapták a Nobel-békedíjat

Ressa arról is beszélt, hogy „oldódni látszik a félelem” azóta, hogy Ferdinand Marcos Jr., a hadsereg által támogatott 1986-os „néphatalmi” felkelésben megbuktatott diktátor azonos nevű fia lett a Fülöp-szigetek új vezetője.

Ressa előtt még két bírósági ügy áll: ő maga a legfelsőbb bírósághoz fellebbezett egy online rágalmazási ítélet miatt, míg a Rappler az értékpapír- és tőzsdefelügyelet által kiadott bezárási végzést támadta meg.

„Hinned kell – mondja. – A mostani felmentő ítélet megerősíti elhatározásunkat, hogy folytassuk az utat az igazságszolgáltatási rendszeren keresztül, bírósághoz forduljunk a politikai zaklatás, a sajtószabadság elleni támadások ellenére. Az ítélet azt mutatja, hogy a bírósági rendszer működik, és reméljük, hogy a fennmaradt vádak alól is felmentenek bennünket.”

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG