Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felmentettek egy Nobel-díjas újságírót az adócsalási vádak alól


Maria Ressa egy manilai bíróság előtt 2019. március 29-én
Maria Ressa egy manilai bíróság előtt 2019. március 29-én

Egy manilai bíróság felmentette Maria Ressát és hírportálját, a Rapplert az adóelkerülés vádja alól, amellyel sokak szerint a hatóságok célja a kritikus hangok elhallgattatása volt Rodrigo Duterte előző elnök hivatali ideje alatt.

A törvényszék kimondta, hogy az ügyészségnek nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítania, hogy a vádlottak több alkalommal is elkerülték volna az adófizetést különböző módszerekkel.

„A vádlott felmentése a bíróság megállapításain alapul, amelyek szerint az alperes nem követte el a bűncselekményt” – írták a kiadott közleményben.

Az előző Fülöp-szigeteki államfő véres drogellenes háborúját rendszeresen bíráló Rappler üdvözölte a verdiktet, amelyet a tények győzelmeként értékelt a politika felett.

„Köszönjük ezen igazságos döntést és annak elismerését, hogy az adóhatóság hamis, csalárd vádjainak nincs semmi valóságalapjuk” – hangsúlyozták.

A Nobel-békedíjas Ressa könnyeivel küszködve kijelentette, hogy „ma a tények győztek, az igazság győzött”.

„Ez a felmentés, még ha hosszú időbe is telt, nem pusztán a Rappleré, hanem minden Fülöp-szigetekié, akit valaha hamisan vádoltak meg” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Újságírók kapták a Nobel-békedíjat

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint Rodrigo Duterte 2016 és 2022 közötti elnöksége alatt gyakran használták politikailag motivált módon az adócsalás vádját.

A Rappler oknyomozó hírportál alapítójaként ismert Maria Ressa a Novaja Gazeta című független orosz lap főszerkesztőjével, Dmitrij Muratovval közösen kapta 2021-ben a Nobel-békedíjat „a demokrácia és a tartós béke előfeltételének számító véleménynyilvánítás szabadságáért” folytatott erőfeszítéseiért.

Ressa és a Rappler ellen még három másik eljárás is folyik, ebből az egyik szintén adóügyben, míg egy másikban feltételezett becsületsértéssel kapcsolatban zajlik fellebbezés.

Utóbbi ügyet egy üzletember indította, akit állítása szerint a Rappler hamisan kötött össze különböző bűncselekményekkel. Amennyiben Ressa elveszti a fellebbezést, hat évre is rács mögé kerülhet.

Ehhez kapcsolódóan: Idén eddig 67 újságíró halt meg munka közben

Az 59 éves Maria Ressa a Fülöp-szigeteki köztévénél kezdte újságíró-karrierjét, de 1995-től már a CNN jakartai irodáját vezette tíz éven át. Oknyomozó munkájában főleg a helyi terroristacsoportokkal foglalkozott.

Később dolgozott helyi kiadványoknak, a The Wall Street Journalnek, kurzust tartott a Princeton Egyetemen, 2012-ben pedig megalapította a Rapplert. Ez kezdetben Fülöp-szigeteki visszaélésekkel és a helyi álhírekkel foglalkozott, de mára az ország negyedik legnagyobb híroldalává vált számos nemzetközi elismerést begyűjtve.

Bár a Rappler az előző vezetéssel szemben is kritikusan lépett fel, Duterte alatt megsokasodtak a támadások a lap és vezetője ellen. Elmondása szerint egy időben óránként átlagosan kilencven gyűlölködő üzenetet kapott az elnök híveitől.

Az újságírónőt az elmúlt években tízszer tartóztatták le, összesen több mint százévnyi börtönbüntetést indítványozva rágalmazás, adó- és értékpapírcsalás vádjával.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG