Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Publicus: A választók nagyjából ugyanannyira tartják jobboldalinak, mint baloldalinak Magyar Pétert


Magyar Péter Debrecenben 2024. május 5-én
Magyar Péter Debrecenben 2024. május 5-én

A Publicus felmérése szerint a választók nagy része szerint a Tisza Párt a Fidesztől is és a korábbi ellenzéktől is tud szavazatokat elvenni. Emellett nem nagyon tudják besorolni bal- vagy jobboldalra Magyar Pétert: az elkötelezett fideszesek szerint talán inkább baloldali, a többiek szerint középen áll, vagy inkább jobboldali.

Nem igazán tudják a választók egy politikai oldalhoz sorolni Magyar Pétert – áll a Publicus friss reprezentatív felmérésben, amelyet a Népszava megbízásából végeztek.

A válaszadók nagyjából ötöde szerint Magyar Péter inkább jobboldali. Hasonló arányban gondolják inkább baloldalinak, a harmaduk szerint középen áll, a többiek szerint nem sorolható be.

A felmérés szerint Magyar a kormánypártok szavazóinak 55 százaléka szerint baloldali, mindössze hat százalékuk szerint tartozik a jobboldalhoz. Az ellenzékieknek csak hét százaléka sorolná a baloldalra, 37 százalékuk a jobboldalra tenné, 39 százalékuk szerint pedig középen áll. A Tisza Párt szavazóinak több mint fele gondolja azt, hogy a párt középen áll.

Hónapok óta folyamatos kormányközeli kampány folyik azért, hogy Magyar Pétert a baloldalhoz sorolják a választók. Ehhez lazán kapcsolódóan Mráz Ágoston, a kormányközeli Nézőpont vezetője azt az értelmezést jelentette be nemrég a 444-nek adott interjúban, hogy Magyarországon kizárólag attól lehet valaki jobboldali gondolkodású, ha mindig Orbán Viktorra szavaz; baloldali válik, ha nem. Magyart szórványosan és kisebb anyagi erőforrású kampányokkal próbálják egyes ellenzéki szereplők a jobboldalhoz beállítani.

A felmérés szerint a választók ötöde kíván jelenleg Magyarékra szavazni a 2026-os választásokon. A szervezetet a Fidesz elkötelezett szavazói utasítják el a legnagyobb mértékben, 92 százalékuk tartja elképzelhetetlennek, hogy rájuk szavazzon majd.

Abban megosztottak voltak a válaszadók, hogy mely politikai erők tarthatnak Magyar Péteréktől, kiktől vehetnek el szavazókat. További részletek a felmérésben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG