Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felmondási hullám a Szent Imre kórház szülészetén


A kép illusztráció
A kép illusztráció

Az osztály 28 dolgozója közül 14 felmondott, sajtóértesülés szerint bérfeszültség is állhat döntésük hátterében. A kórház egyelőre belső átcsoportosítással igyekszik pótolni a létszámhiányt.

Kedden az RTL számolt be először arról, hogy többen felmondtak az intézmény szülészetén dolgozók közül, miután a jövőben már nemcsak orvost, de bábát sem lehet választani a szüléshez. November elsejétől a várandósok csak a szülés idején műszakban lévők közül választhatnak segítőt, akinek a munkaideje lejár, annak el kell hagynia az osztályt.

Ekkor még tíz dolgozó felmondásról szóltak a hírek. A Népszava azonban úgy tudja, hogy az osztály dolgozóinak fele, a 28-ból 14-en felmondott, és az egyik ok a bérfeszültség lehet.

A lap emlékeztet arra, az osztály dolgozói már nyáron jelezték a kórház vezetése felé, hogy hasonló bérrendezést akarnak, mint a diploma nélküli műtősnők esetében történt, akik akár kétszer annyit is kereshetnek, mint egy diplomás szülésznő.

A kórház most arról tájékoztatta a lapot, hogy a kérést továbbították az Országos Főigazgatóság felé. Az intézmény idei költségvetéséből erre a bérrendezésre nem futja, de keresik a megoldást.

A kórház, amelyben egyébként a főváros egyik legnépszerűbb szülészete működik, megerősítette azt is, hogy november elsejétől a szabad szülésznő választás már csak abban a formában valósulhat meg, hogy a kismama az éppen műszakban lévő szülésznők közül választhatja ki azt, akinek az együttműködését szeretné kérni a szülés alatt.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG