Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Félnek a civilek, Kijev közelében a gigantikus orosz konvoj


A Maxar műholdképén egy Kijev felé tartó hatalmas orosz katonai konvoj látható 2022. február 27-én
A Maxar műholdképén egy Kijev felé tartó hatalmas orosz katonai konvoj látható 2022. február 27-én

Hatalmas orosz páncélososzlop közelítette meg kedden Kijevet, miközben Ukrajna második legnagyobb városában a lakónegyedek ágyúzása felélesztette a félelmet, hogy a frusztrált orosz parancsnokok az eddiginél még pusztítóbb taktikához folyamodhatnak.

Csaknem egy héttel azután, hogy Moszkva háborút indított szomszédja ellen, egyetlen nagy ukrán várost sem sikerült elfoglalnia, mert váratlanul heves ellenállásba ütközött.

A nyugati országok attól tartanak, hogy az orosz parancsnokok most szabadjára engedhetik azt a taktikát, amelyet az elmúlt évtizedekben Szíriában és Csecsenföldön alkalmaztak, amikor beküldték a harckocsikat, amelyek rommá lőtték a lakóövezeteket, emberek ezreit ölték meg.

A Shell olajtársaság a legutóbbi olyan nyugati cég, amely bejelentette, hogy kivonul Oroszországból. A nemzetközi szankciók és a globális pénzügyi elszigeteltség azonnali és pusztító hatást gyakorolt Oroszország gazdaságára: a rubel szabadesésbe kezdett, sorok állnak a bankok előtt, amint az oroszok rohannak menteni a megtakarításaikat.

Kijev a legfontosabb célpont

A Maxar amerikai műholdcég olyan képeket tett közzé, amelyeken tankok és üzemanyag-szállító teherautók kígyóznak egy autópálya mentén észak felől hatvan kilométer hosszan Kijev felé.

„Az ellenségnek Kijev a legfontosabb célpontja – mondta legutóbbi, éjszakai üzenetében Volodimir Zelenszkij elnök, aki a fővárosban maradt, és rendszeresen friss videókban tájékoztatja a fejleményekről az ukránokat. – Nem hagytuk, hogy megtörjék a főváros védelmét, és szabotőröket küldenek hozzánk (…) Hatástalanítani fogjuk őket.”

Az ukrán hatóságok arról is beszámoltak, hogy hetven katona halt meg egy rakétatámadásban az egyik városban Kijev és Harkiv között.

„Az orosz erők az elmúlt 24 órában csekély előrehaladást értek el a főváros, Kijev felé, vélhetően logisztikai nehézségek miatt” – áll a brit védelmi minisztérium legújabb, keddi katonai hírszerzési jelentésében.

Új orosz taktika jöhet, a civilek fogják megszenvedni

Mindazonáltal a dokumentum arra is figyelmeztet, hogy az orosz taktikák megváltozhatnak, ami még nagyobb veszélybe sodorja a civileket: „A nehéztüzérség alkalmazása a sűrűn lakott városi területeken nagymértékben növeli a polgári áldozatok kockázatát.”

A város, amelyre a hétfői támadás fő csapása irányult, az orosz határ közelében fekvő kelet-ukrajnai Harkiv, Ukrajna második legnagyobb városa másfél millió lakossal. Tisztviselők szerint több tucat ember halt és sebesült meg hétfőn a polgári területeket érő rakétacsapásokban.

„A békés városok elleni barbár rakétatámadások és az MLRS-ek (rakéta-sorozatvető rendszerek) bevetése a bizonyítékai annak, hogy többé nem képesek felfegyverzett ukránok ellen harcolni” – mondta Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter Facebookon.

Nincs orosz veszteséglista, de vannak kiégett orosz tankok és holttestek

Emberi jogi csoportok és Ukrajna washingtoni nagykövete azzal vádolták Oroszországot, hogy kazettás bombákat és vákuumbombákat vet be, olyan fegyvereket, amelyek általában tiltás alá esnek polgári területeken. Az Egyesült Államok közölte, hogy nincs bizonyíték ezek használatára.

Oroszország nem adott teljesen számot harctéri veszteségeiről, de ukrajnai képeken kiégett orosz tankok és holttestek láthatók az úton, ahol ukrán védők megtámadták őket.

Az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz veszteségek között 5710 ember, 29 megsemmisült és megsérült repülőgép és 198 harckocsi volt, ám ezek nem ellenőrizhető számok.

Nem sikerült áttörést elérni hétfőn a belarusz határon folytatott fegyverszüneti tárgyalásokon. A tárgyalópartnerek nem közölték, mikor kerül sor az új fordulóra.

Orbán három háborúja – Kampányelemzés Ukrajna orosz lerohanása után
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:19:15 0:00
Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG