Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Változtak a felvételi ponthatárok tavalyhoz képest, de a tíz legmagasabból kilenc idén is a Corvinusé


Pont Ott Parti, a felvételi ponthatárok kihirdetése a Budapest Parkban 2023. július 26-án
Pont Ott Parti, a felvételi ponthatárok kihirdetése a Budapest Parkban 2023. július 26-án

Összesen több mint 126 ezren jelentkeztek idén egyetemre, 27 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. Az emelkedés mögött az állhat, hogy a kormány könnyített a bejutás és a diplomaszerzés feltételein: eltörölték a központilag meghatározott minimumponthatárokat, már nem központi előírás az emelt szintű érettségi, és a diplomaszerzéshez sincs szükség feltétlenül nyelvvizsgára. Grafikán mutatjuk meg, hogy tavalyhoz képest hogyan változtak a ponthatárok. Pontszámokat tekintve a csúcstartó idén is a Corvinus, nappali alapképzéseken a tíz legmagasabb ponthatárból kilencet ez az egyetem jelölt meg.

Legtöbben, 31,8 ezren az Eötvös Loránd Tudományegyetemre (ELTE) jelentkeztek, a legnépszerűbb képzések közül a jogász szakra 477 pont, pszichológiára 455 pont, programtervező informatikus szakra pedig 420 pont kellett a bejutáshoz.

A második legnépszerűbb a Debreceni Egyetem 19,7 ezer jelentkezővel. Itt a jogász szak állami ösztöndíjas helyeihez 434 pont kellett, pszichológia szakra 441, általános orvosi szakra 415.

A harmadik egyetem, amely a legtöbb jelentkezőt – szám szerint 17,9 ezret – vonzott, a Szegedi Tudományegyetem, ahol általános orvosi szakra 428 pontot, pszichológiára 435 pontot, jogász szakra 438 pontot kellett elérni.

Pontszámokat tekintve a Corvinus a csúcstartó

Az alapítványi fenntartásban működő Budapesti Corvinus Egyetemen a legkeresettebb alapszakokhoz még a tavalyinál is magasabb pontszám kellett a bejutáshoz: a csúcsot az angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás alapszak jelentette 480 ponttal.

Az egyetem közleménye szerint 14 százalékponttal nőtt az angol nyelvű képzésre felvett magyar hallgatók létszáma, így a most induló évfolyam csaknem fele már angolul teljesíti tanulmányait. A nemzetközi tanulmányok szakhoz 470, az alkalmazott közgazdaságtanhoz 459, a gazdálkodási és menedzsment szakhoz 456 pontot kellett elérni. A top tízbe bekerült az egyetem két új képzése is: az üzleti adattudomány (463 pont) és a filozófia, politika, gazdaság (461 pont).

Ehhez kapcsolódóan: Egyetemi felvételi: az új szabályok miatt lehet több a jelentkező

Rekordszámú felvett hallgató és egyre magasabb ponthatárok a Semmelweis Egyetemen

A tavalyi évhez képest néhány népszerű szakon csökkentek idén a ponthatárok, például a Corvinus nemzetközi tanulmányok szakra hét ponttal kellett kevesebb idén, a Műegyetem mechatronikai mérnök szakjára pedig 15 ponttal.

Vannak olyan szakok is, ahol az idén jelentkezőknek több pontot kellett elérniük, mint tavaly, a Szegedi Tudományegyetem általános orvosi szakjához például tíz ponttal kellett több, a Műegyetem mérnökinformatikus képzésénél pedig kilenc ponttal emelték meg a bejutási küszöböt.

Összesen 467 pontot kellett elérniük azoknak, akik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogászképzésén szerettek volna továbbtanulni. A Budapesti Műszaki Egyetem mechatronikai mérnöki szakjához 414, a mérnökinformatikusi szakhoz 399 pont kellett.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG