Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Félszáznál több gyanúsított a két minisztériumot érintő korrupciós ügyben


A Pénzügyminisztérium épülete a főváros V. kerületében, a József nádor téren 2022. június 11-én
A Pénzügyminisztérium épülete a főváros V. kerületében, a József nádor téren 2022. június 11-én

A hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt zajló büntetőeljárásban a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnökség érintett. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) tájékoztatása szerint az 52 meggyanúsított személy közül egy áll bűnügyi felügyelet alatt, a többiek szabadlábon védekeznek.

A 24.hu cikkében felidézi, hogy tavaly áprilisban a KNYF nyomozói egy csaknem 150 ügyész és rendőr részvételével zajló összehangolt akcióban több minisztériumi tisztviselőre csaptak le. A nyomozók több helyszínen tartottak házkutatást, a hivatalos személyektől több mint kétszázmillió forint készpénzt foglaltak le.

Ebből egyetlen személynél, a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztériumban a Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság volt kormánytanácsosánál 190 millió forintot találták. A hírportál értesülése szerint továbbra is ő az első számú gyanúsítottja az ügynek; letartóztatásból bűnügyi felügyeletbe került.

A hatóságok szerint gyanítható, hogy az elkövetők vesztegetések útján részben a költségvetésből, részben az uniós forrásból finanszírozott Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében kiírt pályázatokkal kapcsolatban követtek el korrupciós bűncselekményeket. Az ügyészség szerint a letartóztatott pénzügyminisztériumi tanácsos kialakított egy jól szervezett rendszert, amelyben ő tartotta a kapcsolatot a pályázatírókkal és a támogatást igénylő cégek vezetőivel, akiknek jogtalan előnyért cserében segítettek abban, hogy támogatási kérelmeik sikeresek legyenek.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG