Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felveszi az uniós helyreállítási alap hitelét a kormány


Az Európai Unió zászlói az Európai Bizottság brüsszeli székháza előtt
Az Európai Unió zászlói az Európai Bizottság brüsszeli székháza előtt

A kormány igényt tart a helyreállítási alap (RRF) teljes hitelkeretére, amely 3300 milliárd forint keretösszegű. Az igénylésről szóló kormányhatározat megjelent a Magyar Közlönyben.

A friss, szerda este közzétett határozat szerint a kormány egyetért a Magyarország számára rendelkezésre álló hitel felvételével az RRF-ből azzal, hogy a hitel pontos mértékét az energiaügyi miniszter által kidolgozott részletes szakmai tervek és az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalás alapján kell meghatározni – írta meg először a Blikk. Ez azt jelenti, hogy a hitel pontos összegéről később dönt majd a kormány.

Egyúttal felhívja Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert, hogy folytassa le a szükséges tárgyalásokat a Magyarország számára rendelkezésre álló hitel felvétele érdekében azzal, hogy a későbbi mozgástér megőrzése érdekében – a kormány eltérő döntése hiányában – a teljes rendelkezésre álló hitel felvételéről nyilatkozzon.

Korábbi cikkünk a témában: A kormány már elköltötte a helyreállítási alap legalább húsz százalékát

A kormány egyszersmind felhívja Lantos Csaba energiaügyi minisztert, hogy dolgozza ki az RRF-ben elérhető hitel felhasználását lehetővé tevő részletes szakmai terveket, továbbá folytassa le az Európai Bizottság főigazgatóságaival a részletes szakmai egyeztetéseket – derül ki a rendeletből.

Mivel az Európai Bizottság – a jogállamiságimechanizmus-eljárás keretében – már az RRF 2400 milliárdos, vissza nem térítendő EU-forrás utalásához is feltételeket szabott, nem kérdés, hogy a 27 szupermérföldkő teljesítése és számonkérhetősége a most elindított hitelnél is feltétel lesz – jegyzi meg a lap.

XS
SM
MD
LG