Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felveszünk szerződéses katonát jó fizetéssel, a kilőtt ukrán tankokért prémium jár


Oroszország, Kalinyingrád, 2021. április 10. Sorkötelesek ülnek egy buszon egy toborzóközpontban, mielőtt elindulnának az orosz hadseregbe katonai szolgálatra
Oroszország, Kalinyingrád, 2021. április 10. Sorkötelesek ülnek egy buszon egy toborzóközpontban, mielőtt elindulnának az orosz hadseregbe katonai szolgálatra

Állás: légvédelmi tüzér. Jó fizetés, lakhatás és egészségügyi biztosítás, ruházati juttatás, napi háromszori étkezés – manapság rengeteg álláshirdetés található az orosz álláskereső oldalakon és a közösségi médiában: kellenek sofőrök, mosogatók, szakácsok, programozók, pénztárosok. Olyanok is vannak, amelyek az ukrajnai háborúhoz kötődnek.

Az immár negyedik hónapja tartó invázió, amelynek nem látszik a vége, kimerítő háborúvá válik: Oroszország a győzelem látszatáért küzd, Ukrajna pedig kitartóan védekezik úgy is, hogy kicsinek tűnik az esélye. Mindkét fél súlyos veszteségeket szenved; ukrán tisztviselők szerint naponta több mint száz katonát veszítenek.

Oroszország eközben mindent megtesz azért, hogy elrejtse a veszteségeit. Megbízható becslésekhez nehéz hozzájutni, de nyugati tisztviselők szerint a harcban elesettek száma valószínűleg meghaladja a húszezret.

Az orosz veszteségek üteme – mind az emberek, mind a felszerelés, mind a fegyverek tekintetében – sok nyugati szakértő szerint nem fenntartható, de a Kreml eddig nem volt hajlandó elrendelni az általános mozgósítást.

Lopakodó mozgósítás

Az Ukrajnában megfogyatkozott katonai állomány pótlására Oroszország ahhoz folyamodott, amit egyes megfigyelők lopakodó mozgósításnak neveznek. Az erőfeszítéshez tartozik egy hivatalos toborzóoldal, amelyet a védelmi minisztérium honlapján tettek közzé.

De idetartoznak a nagy munkaközvetítő honlapokon, valamint a közösségi médiában, például a VK-n posztolt álláshirdetések is. Ezek az oroszországi reguláris fegyveres erőknél betöltendő állásokra keresnek embereket.

Az egyik, a Head Hunter álláskereső oldalon május 24-én közzétett hirdetés címe Szerződéses katona, a közzétett fizetés havi 150.000 rubel adózás előtti jövedelem (ez körülbelül 2550 dollár, ami jóval meghaladja az országos átlagfizetést, amely 950 dollárnak felel meg).

„A gránátvető a motorizált lövészegység tagja – olvasható a munkaköri leírásban. – Fontos szerepet játszik az osztag tűzerejének növelésében. Gránátvetővel, rakétavetőkkel és gránátkészlettel felfegyverkezve szárazföldi és tengeri célpontokra, valamint ellenséges páncélozott járművekre lő, és semlegesíti a tüzelőpontokat.”

A felsorolt juttatások között szerepel szállás és ellátás, egészségügyi biztosítás, ruhapénz, húsz év szolgálat után nyugdíj és egyéb juttatások.

Az ukrajnai háborúról a hirdetés külön nem tesz említést.

A álláshirdető oldalakon felsorolt egyéb munkák között szerepel a légvédelmi tüzér, ennek követelményei a következők: tökéletesen ismernie kell a fegyverét, a mesterévé kell válnia”. Emellett sofőrt is keresnek, az ő munkaköri leírásuk része: biztosítja a rábízott felszerelés hatékony és biztonságos működését az egység személyzetének és logisztikai felszerelésének szállítása során, a mindennapi élet és a harc elvárásainak megfelelően”.

Egy másik, dátum nélkül a SuperJob oldalon közzétett álláshirdetés magasabb beosztásra vonatkozik: katonaiegység-parancsnok. Kezdő fizetés kétszázezer rubel (3400 dollár). A feladatok közé tartozik „a harc feltételeinek és az általános katonai előírásoknak az ismerete; a kombinált fegyveres harc alapjai (…) az egység fegyverei és katonai felszerelései; használatuk és karbantartásuk szabályai; a kiképzés és oktatás alapjai; a katonai fegyelem és a személyzet magas morális és pszichológiai állapotának fenntartása”.

2022. április: egy sorkatona orvosi vizsgálaton vesz részt egy toborzóközpontban, mielőtt elindulna a orosz hadseregbe katonai szolgálatra
2022. április: egy sorkatona orvosi vizsgálaton vesz részt egy toborzóközpontban, mielőtt elindulna a orosz hadseregbe katonai szolgálatra

A hirdetések közül több is felkerült Oroszország legnagyobb közösségi médiahálózatára, a VK-ra, és azon belül a szerződéses katonai szolgálatnak szentelt oldalakra.

Az egyik oldal, amelynek 133 ezer követője van, a Z hadsereg nevet viseli – utalva a Kreml által háborús jelképpé emelt Z betűre –, és erősen propagandisztikus videókat tartalmaz. Köztük van a 2015-ös, Orosz megszálló vagyok című film.

Orosz megszálló vagyok, és belefáradtam a bocsánatkérésbe. Születési jogomnál fogva megszálló vagyok, agresszor és vérszomjas szörnyeteg. Féljenek – hangzott el a fenyegető hangnemű videóban, amely egyenlőségjelet tett a gyarmatosítás és a civilizáció terjesztése közé. A videót készítő stúdió később közölte, hogy a videót egy meg nem nevezett kormányzati szervezet rendelte meg.

Közlegények és szerződésesek

Vlagyimir Putyin elnök egyelőre nem volt hajlandó elrendelni az általános mozgósítást, ami lényegében azt jelentené, hogy totális háborút hirdetne Ukrajnával szemben, ahelyett amit a Kreml most eufemisztikusan különleges katonai műveletnek nevez.

Egy ilyen lépés visszafelé sülhetne el az orosz nép körében, amelynek többsége eddig támogatta a háborút, vagy belenyugodott a növekvő számú halálos áldozatba és az ország növekvő elszigeteltségbe.

Jelenleg Oroszország kilencszázezer fős fegyveres erői sorkatonákból és önkéntes szerződéses katonákból állnak. Minden 18 és 27 év közötti férfi köteles egy év katonai szolgálatra bevonulni. A sorkatonák egyre nagyobb arányban vannak jelen a harcoló között.

Szentpétervár, 2022. Egy besorozott katona megkapja első katonai egyenruháját és bakancsát. Fotó: Alekszander Demiancsuk / TASZSZ
Szentpétervár, 2022. Egy besorozott katona megkapja első katonai egyenruháját és bakancsát. Fotó: Alekszander Demiancsuk / TASZSZ

A szerződéses katonák, akik jellemzően három vagy több évre jelentkeznek, általában jobban képzettek, mint a sorkatonák, akiket nem lehetne aktív harci bevetésre küldeni – például Ukrajnába.

A tisztviselők az álláshirdetések posztolása mellett más erőfeszítéseket is tettek a harcoló erők megerősítésére.

A parlamenti képviselők nemrégiben törvényt fogadtak el, amely lehetővé teszi, hogy negyven év feletti férfiak is szolgálhassanak a fegyveres erőkben. Szergej Sojgu védelmi miniszter azt mondta, hogy az ukrán különleges katonai művelet harcosai az orosz törvények szerint veteránnak minősülnek, akik számos jövedelmező, hosszú távú szociális juttatásra lesznek jogosultak.

A Szabad Európa kaukázusi szerkesztősége által megszerzett videón egy toborzó a dél-oroszországi Krasznodari körzetben arról beszél, hogy a katonák a „hőstettekért” – például „egy-egy tank, repülőgép vagy páncélozott csapatszállító megsemmisítéséért” – prémiumot kapnak.

Nem világos, hogy a toborzásnak és az álláshirdetéseknek mekkora hatása lehet a létszám növelésére.

Tovább bonyolítja a toborzást, hogy annak ellenére hogy megpróbálják elfojtani a veszteségekről és halálos áldozatokról szóló nyilvános vitákat, néhány katonai és félkatonai egység ódzkodik az Ukrajnába való vezényléstől.

Egy neves orosz jogvédő ügyvéd áprilisban azt mondta, hogy legalább hét régióból több mint ezer katona és a Nemzeti Gárda-tag utasította vissza az Ukrajnába történő vezénylést. Nyílt forrású kutatások szerint a szám valószínűleg sokkal magasabb lehet.

Üresedés a Wagnernél

A parancsnokok más módon is megerősítették az ukrajnai fő harcoló erőket, többek között a Kadirovci néven ismert csecsen katonai egységet, amelyet meghatározott ukrajnai helyszínekre, például a Mariupol kikötővárosért folytatott harcba küldtek.

A Líbiában, Szíriában és más konfliktusokban játszott szerepéről elhíresült Wagnerhez hasonló magánzsoldoscégek szintén fokozták az online és a közösségimédia-hálózatokon történő toborzást.

A VK egyik, Állásajánlatok a Wagnernél című oldalán egy június 3-i bejegyzés olvasható: „Hogyan csatlakozhatsz a Wagnerhez 2022-ben?”

„Mit kínál a vállalat? Motivált, felnőtt csapatot tapasztalt, széles körű harci tapasztalattal rendelkező harcosokkal. Folyamatos valódi harci kiképzés, lehetőség új különleges képességek elsajátítására. Lehetőség a világ minden táján való munkavégzésre.”

A magánkatonák jelenléte az orosz katonai műveletekben jogi szempontból problematikus: a magán katonai cégek továbbra is illegálisak Oroszországban. Viszont a Wagner és más hasonló hálózatok egyre nagyobb méreteket öltenek, az orosz katonai és hírszerző ügynökségek pedig árnyékkatonai erőként használják őket.

Az orosz katonai tisztviselőket nem lehetett elérni, hogy kommentálják az álláshirdetéseket, így nem tudtak válaszolni a kérdésre, hogy szerintük tényleg növelik-e majd a hadsereg állományát.

Írta Mike Eckel a Current Time és Jurij Baranyuk tudósítása alapján. Közreműködtek a Szabad Európa kaukázusi munkatársai.
XS
SM
MD
LG