Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fenyő-gyilkosság: Gyárfás Tamás bűnügyi felügyelet alá került


Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezető távozik az előkészítő ülésről ügyvédje, Zamecsnik Péter társaságában a Fővárosi Törvényszéken 2019. november 12-én
Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezető távozik az előkészítő ülésről ügyvédje, Zamecsnik Péter társaságában a Fővárosi Törvényszéken 2019. november 12-én

A Fenyő-gyilkosság ügyében felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberölés miatt első fokon elítélt médiavállalkozó engedély nélkül nem hagyhatja el az országot, lakó- és tartózkodási helyét nem változtathatja meg. Köteles hetente egyszer a rendőrségen személyesen jelentkezni.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság döntését megváltoztatva rendelte el az elsőrendű vádlott Gyárfás Tamás bűnügyi felügyeletét a Fenyő János médiavállalkozó megöletése miatt indult ügyben.

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék február 8-án bűnösnek mondta ki az elsőrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettében, ezért hét év, fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte. Tekintettel a törvényszék ítélete ellen bejelentett fellebbezésekre, az eljárás a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik másodfokon.

Az elsőfokú ítélet kihirdetését követően az ügyész indítványozta Gyárfás letartóztatását a szökés, elrejtőzés veszélyére hivatkozva. A Fővárosi Ítélőtábla az ügyészi fellebbezést részben megalapozottnak találta, de úgy ítélte meg, hogy a 75 éves vádlott kedvező személyi körülményei, rendezett életvitele, családi kötődései, vállalkozása, vagyona, a több éve tartó bírósági eljárás egésze alatt tanúsított együttműködő magatartása csökkenti a szökés, elrejtőzés reális veszélyét. A bűnügyi felügyelet az ítélőtábla szerint ugyanakkor kifejezetten méltányos, tekintettel a vádbeli cselekményért bizonyítottság esetén kiszabható büntetés nagyságára.

Fenyő Jánost 1998. február 11-én lőtték le Budapesten, a Margit utcában, amikor autójával a piros lámpánál várakozott. Az elsőfokú ítélet szerint Gyárfás Tamás ölette meg, akivel elmérgesedett a viszonya. Gyárfás megállapodott a többszörösen büntetett Portik Tamással, akinek a felbujtására egy szlovák állampolgárságú férfi lelőtte a milliárdos médiavállalkozót.

Portik Tamást első fokon életfogytig tartó fegyházra ítélték azzal, hogy húsz év elteltével bocsátható feltételes szabadságra. Az ő ügyvédje is felmentésért, illetve a büntetés enyhítéséért fellebbezett.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG