Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ferenc pápa és több más vallási vezető is fellépést sürgetett a klímaváltozás ellen


Szenet égető erőmű a nyugat-németországi Lützerath közelében 2021. október 1-jén
Szenet égető erőmű a nyugat-németországi Lützerath közelében 2021. október 1-jén

Ambiciózusabb éghajlatvédelmi intézkedések meghozatalára szólította fel a világ országait tucatnyi vallási vezető, köztük Ferenc pápa hétfőn, egy hónappal az ENSZ következő klímakonferenciája előtt.

A közös felhívásban hangsúlyozták, ők maguk is szerepet fognak vállalni abban, hogy a híveket egy fenntarthatóbb élet felé vezessék.

„Örököltünk egy kertet, nem szabad sivatagot hagyni a gyermekeinkre” – szögezték le a vatikáni apostoli palotában rendezett ceremónián aláírt dokumentumban, amelyet ezt követően megküldenek a COP26-konferencia elnökének, Alok Sharmának.

Az ENSZ klímakonferenciáját október 31. és november 12. között rendezik Skóciában, az ülés számos szakértő szerint az utolsó lehetőségek egyike, amikor még időben gátat lehet szabni az üvegházhatású gázok kibocsátásának.

A világ három legjelentősebb keresztény egyházi vezetője, Ferenc pápa, Justin Welby canterburyi érsek és I. Bartholomaiosz ortodox ökumenikus pátriárka szeptemberben példa nélkül álló közös felhívást intézett a hívekhez, arra kérve őket, hogy „hallják meg a Föld kiáltását”.

Hétfőn ehhez csatlakoztak többek között a szunnita és a síita iszlámot, a judaizmust, a hinduizmust, a buddhizmust, a taoizmust, a dzsainizmust, a szikhizmust képviselő csoportok egyes vezetői is. Sokaknak szemet szúrt, hogy a dalai láma nincs az aláírók között. A Vatikán már évek óta mellőzi a vallásközi rendezvényekről a tibeti buddhisták száműzetésben élő, Nobel-békedíjas szellemi vezetőjét, tartva Kína haragjától. Ebben a helyzetben ez különösen így van, hiszen a távol-keleti ország a világ egyik legnagyobb szennyezője.

Ferenc pápa az 1,3 milliárd hívőt számláló római katolikus egyház feje, Bartholomaiosz 220 millió ortodox keresztény vallási vezetője, Welby pedig a 85 millió fős anglikán világközösség rangidős püspöke. Mindhárman aktívak környezetvédelmi ügyekben, és egyetértenek abban, hogy a klímaváltozás és a globális felmelegedés legalább részben az emberi tevékenységnek – mint például a fosszilis energiahordozók használatának – a következménye.

A glasgow-i konferencia szervezői ambiciózusabb kötelezettségvállalások elfogadását várják a rendezvénytől annak érdekében, hogy két Celsius-fok alatt lehessen tartani a globális felmelegedés mértékét az ipari forradalom előtti szinthez képest. Emellett megfelelő finanszírozást szeretnének biztosítani a sérülékeny helyzetben lévő közösségek és a természetes élőhelyek számára.

Bár a Vatikán még nem erősítette meg, várhatóan Ferenc pápa is részt fog venni a találkozón.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG