Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A pápa arra kérte az országokat karácsonykor, hogy osszák meg az oltásaikat


Ferenc pápa misézik 2020. december 24-én.
Ferenc pápa misézik 2020. december 24-én.

Ferenc pápa globális összefogást kért a politikai és vállalati vezetőktől annak érdekében, hogy a legrászorulóbb országok lakói is hozzájuthassanak az oltásokhoz.

"Még fontosabb, hogy testvérként tekintsünk egymásra most, a történelem ezen pillanatában, a környezeti válság és a súlyos gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek közepette, amiket a koronavírus-világjárvány súlyosbított."

- mondta Ferenc pápa a hagyományos karácsonyi "Urbi et Orbi" (~a városnak és világnak) üzenetében.

Ferenc pápa azt is hangsúlyozta, hogy az egésszég nemzetközi kérdés, és arra kérte az országokat, hogy hagyjanak fel a "vakcina-nacionalizmussal". Arra kérte az országok, vállalatok és a nemzetközi szervezetek vezetőit, hogy most ne versengjenek, hanem működjenek együtt annak érdekében, hogy mindenkinek megoldást találjanak. Különösen a legsebezhetőbbek, legrászorulóbbak számára.

Ferenc pápa döntően a járvány gazdasági és társadalmi kárairól és veszélyeiről beszélt, kiemelve, hogy globális egységre van szükség ebben kérdésben, és a szegényebb, eleve bajban lévő országok megsegítésére. A pápa idei beszédét nem a Szent Péter bazilika erkélyéről mondta el, hanem egy vatikáni beltéri pulpitusról.

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára december elején szólalt fel a "vakcina-nacionlizmus ellen, ami szerint a szegény, különösen az afrikai országok nem vagy utoljára juthatnak csak hozzá az elérhető oltásokhoz, mivel nincs rá pénzük. Guterres arra kért, hogy globális közjószágként tekintsünk az oltásokra, különben súlyosbodhat a járvány.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG