Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

József Attilát idézte Budapesten Ferenc pápa, aki szerint a béke soha nem a stratégiai érdekek követéséből fakad


Orbán Viktor miniszterelnök köszönti Ferenc pápát a Szent György téren tartott fogadáson 2023. április 28-án. Középen Novák Katalin köztársasági elnök. A katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra
Orbán Viktor miniszterelnök köszönti Ferenc pápát a Szent György téren tartott fogadáson 2023. április 28-án. Középen Novák Katalin köztársasági elnök. A katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra

„Zarándokként és Magyarország barátjaként érkezem a történelemben és kultúrában gazdag országba” – írta bejegyzésében a katolikus egyházfő a Sándor-palota vendégkönyvébe. Ferenc pápa Novák Katalin köztársasági elnök meghívására április 28. és 30. között lesz Magyarországon.

„A béke soha nem a stratégiai érdekek követéséből fog fakadni, hanem olyan politikából, amely képes mindenki érdekeit szem előtt tartani, odafigyelve az emberekre, a szegényekre és a jövőre, nem csupán a jelen hatalmára, nyereségére és lehetőségeire” – mondta Ferenc pápa a budapesti Karmelita kolostorban az állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel találkozva.

A pápa úgy látja, hogy a nemzetek közötti békés és stabil közösség felépítése iránti lelkesedés mintha eltűnt volna az emberekből, megjelentek az ellentétek, fellángolt a nacionalizmus és az ítélkezés, a kommunikáció hangneme pedig elmérgesedett.

A pápa az ukrajnai háborúval kapcsolatban hiányolta „a békét szolgáló kreatív erőfeszítéseket”, és beszélt Európa egységéről is. Szerinte olyan Európára van szükség, amely „nem válik a részeinek túszává és az önmagára hivatkozó populizmus áldozatává, de nem is válik cseppfolyós, sőt gáznemű dologgá, egyfajta absztrakt szupranacionalizmus képviselőjévé, amely nem vesz tudomást a népek életéről”.

A pápa olyan Európát képzel el, amely a budapesti Lánchídhoz hasonlóan sok különböző láncszemből áll, amelyek az összetartozásban találják meg szilárdságukat. Szerinte ebben segítség a keresztény hit, és Magyarország hídépítő lehet, kihasználva sajátos ökumenikus jellegét, mert „itt különböző felekezetek élnek egymás mellett ellentétek nélkül”.

„Az állam és az egyház közötti termékeny együttműködés gyümölcsöző, azonban meg kell őriznie a megfelelő határokat, hogy ilyen is maradjon. Fontos, hogy minden keresztény emlékezzen erre, az evangéliumot tartsa viszonyítási pontnak, ragaszkodjon a szabad és felszabadító jézusi döntésekhez, és ne köteleződjön el a hatalom sajátos logikája mellett. Ebből a szempontból jó az egészséges szekularizáció, ami nem azonos a széles körben elterjedt, minden szakrális szempontra allergiás és önmagát a profit oltárán feláldozó szekularizációval” – mondta Ferenc pápa.

Budapest Ferenc pápa szerint nemcsak méltóságteljes és életerős főváros, hanem a történelemnek is központi helye: évszázadok jelentős fordulópontjainak tanúja, a jelen és a jövő főszereplője.

„Itt, ahogy egyik nagy költőtök írta: »A Dunának, mely mult, jelen s jövendő, / egymást ölelik lágy hullámai«” – idézte József Attila A Dunánál című költeményét a katolikus egyházfő.

Orbán Viktorral négyszemközt beszélt

A katolikus egyházfő péntek délelőtt érkezett Budapestre, ahol Novák Katalin köztársasági elnök katonai tiszteletadás mellett fogadta a Sándor-palota előtti téren, majd Orbán Viktor miniszterelnök a Sándor-palotában négyszemközti megbeszélést folytatott a háromnapos apostoli látogatásra érkező Ferenc pápával.

A köztársasági elnök a katolikus egyházfőt köszöntő beszédében úgy fogalmazott, hogy a magyarok és milliók világszerte a béke emberét látják Ferenc pápában. Novák Katalin az MTI beszámolója szerint reményét fejezte ki, hogy a pápa beszélni tud Kijevvel és Moszkvával, Washingtonnal, Brüsszellel, Budapesttel és mindenkivel, aki nélkül nem lehet béke. „Itt, Budapesten azt kérjük öntől, hogy járjon el személyesen a mielőbbi igazságos béke érdekében” – fogalmazott az egyházfőhöz fordulva a köztársasági elnök.

Gyerekek köszöntik Ferenc pápát a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2023. április 28-án
Gyerekek köszöntik Ferenc pápát a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2023. április 28-án

Orbán Viktor miniszterelnök a Sándor-palotában négyszemközti megbeszélést folytatott a pápával. Havasi Bertalannak, a kormányfő sajtófőnökének közleménye szerint Orbán Viktor a tárgyaláson felidézte: ahogy Alaptörvényünk is mondja, Magyarországon a kereszténységnek nemzetmegtartó ereje van.

Kereszténység nélkül ma Magyarország nem létezne – hívta fel a figyelmet, hozzátéve: Magyarországnak akkor van jövője, ha a keresztény úton marad, a keresztény út pedig ma a béke útja.

Menekültekkel is találkozik

A BBC is beszámol a katolikus egyházfő magyarországi látogatásáról. A cikkből kiderül, hogy a katolikus egyházfő szombaton ukrán, afgán, szudáni, iráni, iraki és pakisztáni menekültekkel találkozik. Köztük van az a keresztény hite miatt Iránból menekülni kényszerülő férfi is, akit másfél évig tartottak fogva gyermekével együtt a röszkei tranzitzónában. Ferenc pápa magyarországi programja itt tekinthető meg.

Az argentin pápa korábban is járt Kelet-Európában – 2019-ben Romániában, 2021-ben pedig Szlovákiában. Szlovákia felé tartva több órára megállt misézni Budapesten a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záróeseményén.

XS
SM
MD
LG