Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fertő tó: fontos pert nyert a Greenpeace a Kúrián


A felfüggesztett Fertő tavi beruházás helyszíne 2023 tavaszán
A felfüggesztett Fertő tavi beruházás helyszíne 2023 tavaszán

A gigantikus Fertő tavi turisztikai beruházás egyik módosító engedélyének ügyében a Kúria megsemmisítette a Győri Törvényszék korábbi ítéletét, és a Greenpeace-nek igazat adva úgy döntött: a beruházónak kell bizonyítania, hogy tevékenysége nem károsítja a természetet. A zöldszervezet szerint az ítélet más természetvédelmi ügyekben is irányadó lehet.

A Kúria megalapozottnak minősítette a Greenpeace érveit, amelyeket 2021 óta számtalanszor megfogalmazott a Fertő tavi beruházás környezetvédelmi működési engedélyének módosítása ellen – közölte a szervezet.

Az engedély módosítása a Greenpeace szerint figyelmen kívül hagyta, hogy tavasszal a tóban és a körülötte lévő nádasban megindul az élet, amit zavar a tó medrének kotrása, illetve az ott folyó egyéb munkálatok. Az sem érdekelte az engedélyezőket, hogy a munkálatokkal sok védett élőlényt elpusztítanak a Natura 2000-es területen.

A Győri Törvényszék korábbi ítélete szerint a Greenpeace-nek kellett volna bizonyítania, hogy az egész évben végzett kotrás kárt okoz a természetben, és veszélyezteti, elpusztíthatja az ott élő, védett állatokat. A Kúria a mostani felülvizsgálati eljárásban megsemmisítette az ítéletet, és kimondta, hogy a beruházónak kell bizonyítania, hogy tevékenysége nem károsítja a természetet.

Ehhez kapcsolódóan: Mit jelent az, ha valamit kiemelt beruházássá nyilvánítanak?

A korábbi ítélet megdöbbentő eleme volt az az érvelés, hogy ha a gazdasági érdek úgy kívánja, a védett fajok egy-egy egyedének elpusztítása megengedhető, hiszen ezzel a faj még nem pusztul ki. A törvényszék szerint ugyanis így nem sérülnek a hazai természetvédelmi és az EU Natura 2000 jogszabályai, továbbá „elkerülhető a projekt aránytalan sérelme is”. A Kúria ezt az indoklást is jogsértőnek minősítette – közölte a Greenpeace.

„Nagyon örülünk az ítéletnek. Ez a kúriai döntés a Greenpeace és a Fertő tó Barátai Egyesület négy éven át tartó közös harcának eredménye. Meggyőződésünk, hogy az ítélet nagyon sok más szervezetnek is segítségére lesz, hogy hatékonyan és bátran fellépjen a rövid távú, szűk csoportok anyagi érdekeit érvényesíteni akaró pusztítás ellen” – nyilatkozta dr. Rodics Katalin, a Greenpeace munkatársa.

Ehhez kapcsolódóan videónk: A Fertő tó partja 2024. május 31-én

A Kúria megerősítette, hogy a környezetvédelmi engedélyek kiadásával meghatározott védelmi szint nem csökkenthető az engedélyek módosításakor, és kimondta azt is, hogy nem lehet a hiányosnak tartott környezetvédelmi engedélyek ellen fellépő civil szervezeteket olyan bizonyítási munkára kényszeríteni, amelyet az engedélyt megadó hatóságoknak kellett volna elvégezniük – mondta a Greenpeace-t képviselő Gutper Ildikó ügyvéd.

„Ez rendkívül fontos a jellemzően korlátozott pénzügyi és tárgyi eszközökkel fellépő civil szervezeteknek. Örülök az ítéletnek, mert nemcsak a Greenpeace-nek könnyíti meg a környezet védelméért folytatott harcot a Fertő tó ügyében, hanem minden civil szervezet számára, más ügyekben is” – fogalmazott.

XS
SM
MD
LG