Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Feszültséggel teli kampány után szerdán választást tartanak Horvátországban


Andrej Plenković és riválisa, Zoran Milanović
Andrej Plenković és riválisa, Zoran Milanović

A kormányzó konzervatív Horvát Demokratikus Közösséget (HDZ) vezető Andrej Plenković a baloldali és centrista pártok szövetségét informálisan irányító populista államfővel, Zoran Milanovićcsel csap össze.

Az EU- és NATO-tag Horvátországban a szakértők feszült kampánynak lehettek szemtanúi, az elnök és a miniszterelnök közötti nyilatkozatháború belpolitikai válságba sodorta az országot.

A választásnak ráadásul önmagán túlmutató jelentősége van. A HDZ újrázása nyomán fennmaradhatna a viszonylagos politikai stabilitás, így az Ukrajnát támogató, Nyugat-párti irányvonal is. Ezzel szemben az ellenzéki tömb legnagyobb erejének számító Szociáldemokrata Párt (SDP) győzelme előrevetíthetné a párt jó szereplését a júniusi európai parlamenti és a decemberi államfőválasztáson is, és utat nyithatna az orosz befolyás megerősödése előtt.

Az országban a függetlenség elnyerése, Jugoszlávia 1991-es felbomlása óta jórészt a HDZ kormányzott. Az elnöknek leginkább csak ceremoniális szerepe van, az igazi hatalmat a miniszterelnök gyakorolja.

Miután Milanović kiírta a választást, és sokak meglepetésére bejelentette indulását, az SDP nevében kezdett kampányolni. Ezt az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette, aláhúzva, hogy csakis akkor indulhat a választáson, ha előbb lemond államfői mandátumáról.

Ehhez kapcsolódóan: Vitatott törvényről és önmaga feloszlatásáról döntött a parlament Horvátországban

A politikus ezt határozottan visszautasította, és folytatta a kampányt, korrupcióval és „állami javak masszív ellopásával” vádolva a HDZ-t. Plenković tagadta a vádakat.

Milanović sértései és éles nyilatkozatai sokakat felháborítottak, de a felmérések szerint továbbra is ő a legnépszerűbb politikus.

Az elnök többször is oroszbarát álláspontot hangoztatott az ukrajnai háború kitörése óta. Ellenzi az ukrán katonák horvátországi kiképzését és a fegyverszállítást is, mivel úgy véli, hogy ez csak elnyújtja a harcokat.

Ehhez kapcsolódóan: A horvátok bevezették, Magyarországon a kanyarban sincs az euró: ki jár jobban?

Plenkovićot gyávának nevezte, amiért szerinte megpróbálta megakadályozni az indulását, és arra szólította fel az embereket, hogy űzzék el a kormányfőt és „kartelljét”.

Plenković felelőtlenséggel vádolta őt, aki az „orosz világba” taszítaná Horvátországot, ezért nem lenne szabad semmilyen közhivatalt viselnie.

A közvélemény-kutatások többsége kényelmes HDZ-győzelmet jósol, egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a párt nem lesz képes egyedül kormányt alakítani. A baloldal sokat profitálhat a magas inflációból és a gazdasági problémákból. A két blokkon kívüli kisebb pártok kulcsfontosságú szerephez juthatnak a mérleg nyelveként.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG