Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elfogtak egy fiatal klímaaktivistát Indiában, mert segített Greta Thunbergnek


Disa Ravi szabadon engedésért tüntettek Bengaluruban, 2021. február 15-én.
Disa Ravi szabadon engedésért tüntettek Bengaluruban, 2021. február 15-én.

Komoly felháborodást keltett egy 22 éves klímavédelmi aktivista letartóztatása Indiában. A vádak szerint segített egy, a mezőgazdasági reformok ellen tüntetők támogatására szolgáló dokumentum összeállításában.

A hétvégén a rendőrség a dél-indiai Bengaluruban található otthonából a fővárosba szállította kihallgatásra Disa Ravit. A nő a Greta Thunberg által indított Fridays for Future klímamozgalom indiai vezetője.

Azzal vádolják, hogy segített annak a közösségszervezési dokumentumcsomagnak az összeállításában, amit Greta Thunberg osztott meg Twitteren.

A világszerte ismert svéd aktivista által is megosztott „eszköztár” különböző módszereket, tanácsokat mutatott be a megélhetésüket féltő indiai gazdák támogatására. Például arról, hogy hogyan kell megszervezni egy erőszakmentes tüntetést vagy mozgósítani a közösségi oldalakon.

„Ezen »modern eszköztár« fő célja a félretájékoztatás, és az, hogy elégedetlenséget szítson a törvényesen megválasztott kormány ellen”

– közölte sajtótájékoztatóján az újdelhi rendőrség.

Januárban indiai földművesek tízezrei tüntettek a reformok ellen a fővárosban. Itt az úttorlaszokat áttörve traktoraikkal behatoltak az Újdelhi egyik fő jelképének számító Vörös Erődbe is.

20201. január 21-én tüntetnek a Vörös Erődnél az új mezőgazdasági intézkedések ellen.
20201. január 21-én tüntetnek a Vörös Erődnél az új mezőgazdasági intézkedések ellen.

A rendőrség egyre keményebben lép fel a gazdatüntetések résztvevőivel szemben, miközben a mozgalmat egyre többen támogatják külföldről is. Utóbbiak közé tartozik például Rihanna vagy Meena Harris, Kamala Harris amerikai alelnök aktivista unokahúga is.

Vasárnap a bíróság elrendelte, hogy Ravi maradjon rendőrségi őrizetben öt napig, ami hatalmas felháborodást keltett a közösségi oldalakon, sokan tüntetéseket is terveznek.

„Disa Ravi letartóztatása példátlan támadás a demokrácia ellen. A földműveseink támogatása nem bűncselekmény”

– írta a Twitteren Arvin Kejrival, Delhi főminisztere.

„Így próbálják elriasztani a fiatalokat attól, hogy felemeljék a szavukat. Azt az üzenetet küldi ez minden fiatal számára, hogy fogd be a szádat és maradj otthon, különben veled is ez fog történni”

– mondta egy környezetvédelmi csoport egyik tagja a Reuters hírügynökségnek.

Thunberg nem kívánta kommentálni a történteket.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG