Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fidesz-tisztújítás – csak oltottakkal


Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszél párttársai és szimpatizánsai előtt a budapesti Várkert Bazárban 2020. február 16-án
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszél párttársai és szimpatizánsai előtt a budapesti Várkert Bazárban 2020. február 16-án

A járványhelyzet ellenére vélhetően megtartja november 14-én XXIX. tisztújító kongresszusát a Fidesz. Közben kihozta új felmérését a Republikon, amely szerint Orbán Viktor ismertebb, de Márki-Zay Péter népszerűbb. A Nézőpont szerint viszont ha most lennének a választások, simán nyerne a Fidesz.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója az atv.hu portálnak azt mondta, „csak olyanok fognak a kongresszuson részt venni, akik oltottak”, az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően járnak el a tömegrendezvénynek számító, a Hungexpo területére tervezett eseményen.

A hírportál emlékeztet arra, hogy a Fidesz kongresszusán általában ezerháromszáznál több küldött szokott részt venni; a két évvel ezelőttin ennél is többen voltak.

A kongresszuson új alelnököt választhatnak Novák Katalin családügyi miniszter helyére. Esélyes Vitályos Eszter, az Emmi uniós fejlesztésekért felelős államtitkára, illetve Koncz Zsófia, aki a szerencsi időközi választáson szerezte meg a képviselői helyet. A portál értesülése szerint felmerült még fideszes EP-képviselők, így Gál Kinga és Győri Enikő, illetve a kormányszóvivő Szentkirályi Alexandra neve is.

Republikon: Orbán ismertebb, Márki-Zay népszerűbb

A Republikon Intézet havi pártpreferencia-kutatása szerint októberben a nagy pártok támogatottsága csökkent, a kis pártok pedig erősödtek mind a teljes népesség, mind pedig a pártválasztók körében. Az elsőként a Telexen ismertetett mérés alapján a Fidesz támogatottsága két százalékpontot esett a teljes népesség körében, 34-ről 32 százalékra. A teljes népesség körében

  • a DK két százalékponttal gyengült, 12 százalékon áll,
  • a Jobbik egy százalékpontot veszítve 9 százalékon áll,
  • az MSZP szintén egy százalékpontos gyengüléssel 5 százalékon áll.

A Momentum támogatottsága hét százalék, az LMP és az MKKP támogatottsága pedig két-két százalék a teljes népesség körében.

Októberben a szokásos pártpreferencia-adatok mellett megvizsgálták Orbán Viktor és Márki-Zay Péter ismertségét és népszerűségét is. Az eredmény alapján a miniszterelnököt többen ismerik, mint a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt hódmezővásárhelyi polgármestert.

Ugyanakkor azok körében, akik ismerik a két politikust, a válaszadók 55 százaléka nyilatkozta, hogy kedveli Márki-Zay Pétert, és 43 százalék mondta azt, hogy kedveli Orbán Viktort.

A Nézőpont szerint most a Fidesz nyerne

A Nézőpont Intézet szintén friss közvélemény-kutatása szerint az ellenzéki előválasztás második fordulója óta eltelt három hétben egyáltalán nem változott sem a Fidesz, sem a baloldal támogatottsága.

A november 2-a és 3-a közötti felmérés alapján a Fidesz eredménye 56, a baloldali lista eredménye 42 százalékra becsülhető, tehát ha most lenne a választás, egyértelműen a Fidesz nyerné meg.

XS
SM
MD
LG