Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oscar-díjat kapott Mihalek Zsuzsa berendező


Az Oscar-szobor a 96. Oscar-gála helyszínén, Hollywoodban 2024. március 5-én
Az Oscar-szobor a 96. Oscar-gála helyszínén, Hollywoodban 2024. március 5-én

A magyar szakember, aki nem volt ott a díjátadón, a legjobb production design kategóriájában nyert a Szegény párák című alkotásban végzett munkájáért.

Mihalek Zsuzsa a production designért felelős munkatárssal megosztva kapta a díjat, így a legjobb production design Oscar-díja James Price-nak, Shona Heathnek, valamint Mihalek Zsuzsának járt. Ennek a filmnek a főszereplője, Emma Stone kapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat.

A berendező korábban a brit filmakadémia díját, a BAFTA-t is elnyerte. A Telex tudósításában felidézi, hogy Mihalek Zsuzsa a nyolcvanas években kezdte karrierjét, olyan magyar alkotásokban dolgozott egyebek között, mint a Csinibaba, a Werckmeister harmóniák vagy az Argo, és több, Magyarországon forgatott külföldi produkcióban is volt berendező, egyebek között az Atomszőke, a Suszter, szabó, baka, kém vagy a Vaksötét című filmben.

Két évvel ezelőtt ugyanebben a kategóriában kapott Oscar-díjat Sipos Zsuzsanna a Dűne produkciósdesign-csapatának tagjaként.

Christopher Nolan filmje, az Oppenheimer a 13 jelölésből hetet díjra váltott, így a legjobb a film, a legjobb rendezés, valamint a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat kapta meg. Utóbbit a Robert Oppenheimert megformáló Cillian Murphy kapta.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG