Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Finn kormányfő: Az ukrán háború azt mutatja, hogy Európa túlságosan Washingtonra támaszkodik


Sanna Marin kijevi látogatásán Zelenszkij ukrán elnökkel 2022. május 26-án
Sanna Marin kijevi látogatásán Zelenszkij ukrán elnökkel 2022. május 26-án

Ukrajna orosz inváziója megmutatta, hogy Európa túlságosan függ az Egyesült Államoktól a saját biztonságát illetően – mondta Sanna Marin finn miniszterelnök pénteken.

Az ausztráliai Sydney-ben, egy agytröszt tanácskozásán felszólaló Marin Európa védelmi képességeinek fokozását szorgalmazta, beleértve a fegyvergyártást.

„Brutálisan őszintének kell lennem önökkel, Európa jelenleg nem elég erős. Bajban lennénk az Egyesült Államok nélkül” – mondta Marin a hallgatóságnak a Lowy Intézetben.

Hozzátette, hogy számos amerikai politikussal beszélt, akik azt mondták, szerintük Európának erősebbnek kellene lennie.

„Az Egyesült Államok sok fegyvert, sok pénzügyi segélyt, sok humanitárius segélyt adott Ukrajnának, Európa még nem elég erős” – mondta Marin.

„Biztossá kell tennünk, hogy kiépítjük ezeket a képességeket, ami az európai védelmet és az európai védelmi ipart illeti.”

Egy orosz győzelem felhatalmazást adna az agresszoroknak

Marin arra is figyelmeztetett, hogy az Ukrajna felett aratott orosz győzelem feljogosítana más agresszorokat, és arra ösztönözte a demokráciákat, hogy ne alakítsanak ki kritikus függőséget olyan tekintélyelvű államoktól, mint például Kína.

Marin az első finn miniszterelnök, aki ellátogatott Ausztráliába és Új-Zélandra. Útján Ausztrália törekvéséről is tárgyalt az Európai Unióval kötendő szabadkereskedelmi megállapodásra, ami szerinte lehetőséget kínál rugalmas ellátási láncok kialakítására.

Látogatása végén Sydney-ben mondott beszédében arra buzdította a demokráciákat, hogy fokozzák az Oroszország elleni szankciókat.

„Ne ringassuk magunkat illúziókba: ha Oroszország megnyeri szörnyű hazárdjátékát, nem ő lesz az egyetlen, aki ettől felhatalmazva érzi magát – mondta. – Másokat is csábít majd ez a sötét forgatókönyv” – tette hozzá.

„Túlságosan függővé váltunk az együttműködéstől olyan rezsimekkel, amelyek nem osztoznak közös értékeinken” – mondta Marin, példaként hozva fel Finnország függését az orosz energiától.

„Függőségeink gyorsabban és fontosabb területeken válnak a gyengeségeinké, mint szeretnénk” – tette hozzá.

A Kínával folytatott kereskedelmet realitásként említette.

„Mindannyian aggódunk, ha Kínáról van szó, és gondoskodnunk kell arról, hogy ne legyenek ilyen kritikus függőségek Kínával kapcsolatban” – mondta Marin.

„Nem függhetünk például mikrocsipektől, félvezetőktől vagy bármilyen kritikus technológiától, ha tekintélyelvű országról van szó. Mert ha ezek a kereskedelmi útvonalak hirtelen megszakadnának, akkor bajban lennénk” – tette hozzá.

Készült a Reuters és az AP tudósításainak felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG