Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Finnország amerikai vadászbombázókat vásárol tízmilliárd dollárért


Három F–35-ös vadászbombázó a kaliforniai Edwards légi támaszpont fölött 2011. december 10-én
Három F–35-ös vadászbombázó a kaliforniai Edwards légi támaszpont fölött 2011. december 10-én

Finnország 64 darab amerikai F–35-ös lopakodó vadászbombázót vásárol 9,4 milliárd dollár értékben.

A legkorszerűbb, ötödik generációs repülőgépek beszerzéséről pénteken írták alá a szerződést a Lockheed Martin hadi ipari vállalattal és az Egyesült Államok kormányával. A megrendelés teljes leszállításáig még évek telhetnek el, a tervek szerint az első darabok 2027-ben léphetnek szolgálatba.

A finn védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a megállapodásnak a kiképzés, a karbantartásra szolgáló felszerelések és a tartalékberendezések is részét képezik, bizonyos rakéták vásárlásáról pedig későbbre várható az egyezség, de valószínűleg még idén.

„A cél annak biztosítása, hogy Finnország F–35-ösei a lehető legjobb teljesítményre legyenek képesek a 2030-as években” – írták a kiadott közleményben.

NATO-tagság a láthatáron?

Az Oroszországgal szomszédos, már a hidegháború kezdete óta katonailag semleges Finnország az Európai Unió tagja, de a NATO-hoz nem csatlakozott. Ugyanakkor a Kelet és Nyugat közötti feszültség erősödésével párhuzamosan Helsinki az utóbbi években egyre szorosabban együttműködik az észak-atlanti szövetséggel, védelmi beszerzéseiben pedig hangsúlyt fektet a NATO-kompatibilitásra.

A finn kormány szerint az amerikai vadászbombázók vásárlása az ország védelmének erősítését célzó hosszú távú stratégia része, és nincs semmilyen összefüggésben az Ukrajnával kapcsolatos jelenlegi feszült helyzettel.

Sanna Marin finn miniszterelnök januárban kijelentette, hogy a kormány jelenleg nem tervezi a NATO-csatlakozást, azonban fenntartja magának erre a jogot a későbbiekben.

Az utóbbi hónapokban jelentősen megnőtt a feszültség Európában, miután Oroszország több mint százezer katonát vont össze Ukrajna határai közelében. Az amerikai hírszerzés szerint Moszkva újabb invázióra készülhet azt követően, hogy 2014 márciusában már elfoglalta a Krím félszigetet, illetve támogatást nyújt a keleti Donyec-medence egy részét uraló szakadár, kormányellenes lázadóknak. A kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban 2014 óta több mint 13.200 ember halt meg.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG