Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Finnország és Svédország még nem döntött a NATO-csatlakozásról


A finn, a német és a svéd kormányfő Berlin mellett találkozott. Meseberg-kastély, Gransee, 2022. május 3.
A finn, a német és a svéd kormányfő Berlin mellett találkozott. Meseberg-kastély, Gransee, 2022. május 3.

Finnország és Svédország vezetői jelezték, hogy kormányuk még nem döntött arról, csatlakoznak-e a NATO-hoz, de hangsúlyozták, hogy Oroszország Ukrajna elleni agressziójával szemben szoros biztonsági együttműködést kívánnak folytatni más európai országokkal.

Sanna Marin finn miniszterelnök az Olaf Scholz német kancellárral Berlin mellett folytatott keddi találkozó után kijelentette: „Oroszország Ukrajna elleni támadása teljesen megváltoztatta biztonsági környezetünket”, és „nincs visszaút”.

„El kell döntenünk, hogy pályázunk-e a NATO-tagságra, vagy maradunk a mostani úton – mondta. – Erről vitázunk most a parlamentünkben.”

Svéd kollégája, Magdalena Andersson közölte, hogy az északi ország parlamentje biztonsági felülvizsgálatot végez, ennek eredményét május 13-án ismertetik.

„Az elemzés magában foglalja a jövőbeli nemzetközi védelmi partnerséget Svédországgal, beleértve a NATO-ról szóló vitát is, és minden lehetőség szóba kerül” – mondta.

„Bár természetesen nemzeti szinten döntünk a biztonsági megállapodásainkról, nagyon szorosan együttműködünk Finnországgal” – tette hozzá Andersson.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondta, mindkét országot örömmel üdvözölnék, ha úgy döntenének, hogy csatlakoznak a harminctagú katonai szervezethez, és gyorsan tagokká válhatnának.

A NATO-tagországok külügyminiszterei a tervek szerint május 14–15-én találkoznak Berlinben.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG