Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Finnország korlátozza az oroszoknak kiadható vízumok számát


Orosz útlevél Európa térképén. 2016. július 21.
Orosz útlevél Európa térképén. 2016. július 21.

Finnország szeptember 1-jétől a jelenlegi tizedére csökkenti az oroszoknak kiadott vízumok számát – közölte Pekka Haavisto külügyminiszter kedden, miközben az orosz turisták megrohanják Európát.

Haavisto azt mondta, hogy a döntés oka éppen az orosz turisták áradata, akik Finnországon és a Helsinki-Vantaa repülőterén keresztül közelítik meg az európai nyaralóhelyeket, mióta Oroszország egy hónappal ezelőtt feloldotta a járvány miatt elrendelt határkorlátozásokat.

„Ez talán nem túlságosan helyénvaló, ha például az Oroszországgal szemben bevezetett légtérkorlátozásokra gondolunk” – mondta Haavisto.

Néhány nappal azután, hogy Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát, Finnország csatlakozott több nyugati országhoz, és válaszul lezárta légterét az orosz repülőgépek előtt, megnehezítve az oroszok Európába utazását.

Finnország és a balti országok közösen azt javasolják, hogy az Európai Unió szüntesse meg az Orosz Föderációval kötött vízumkönnyítési megállapodást, amely egyszerűbbé teszi az oroszok utazását az Európai Unióba és azon belül – mondta Haavisto.

Egyes uniós vezetők, például Sanna Marin finn miniszterelnök és észt kollégája, Kaja Kallas az egész EU-ra kiterjedő vízumtilalmat szorgalmaz, amelyet Olaf Scholz német kancellár hétfőn megkérdőjelezett, mondván, hogy az oroszoknak el kell tudniuk hagyni a hazájukat, ha nem értenek egyet a rezsimmel.

Finnország nemzeti humanitárius vízum létrehozását fontolgatja, amelyet olyan oroszoknak adna, akiknek menekülniük kell vagy Európában van dolguk, például újságírás vagy érdekképviselet céljából – tette hozzá Haavisto.

Az Európai Unió szabályai szerint egy turistának attól az országtól kell vízumot kérnie, amelyet meg kíván látogatni, de bárhonnan beléphet a határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe, és egy 180 napos időszakon belül legfeljebb kilencven napig utazgathat is ott.

Finnország ugyanazokat a szankciókat vezette be Moszkvával szemben, mint az EU többi tagállama, például megtiltotta egyes ipari termékek importját és exportját, valamint befagyasztott egyes, uniós bankokban lévő eszközöket.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG