Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Finnország megerősíti teljes határszakaszát Oroszországgal


Finn határőrök járőröznek a finn–orosz határon 2009. november 3-án
Finn határőrök járőröznek a finn–orosz határon 2009. november 3-án

Finnország az Oroszországgal közös határának megerősítését tervezi, miután a parlament elfogadta az erről szóló törvényt, amely kivételes esetben lehetővé teszi a teljes, 1300 kilométeres határszakasz lezárását.

A finn parlament csütörtöki szavazása azután történt, hogy az ország a gyors NATO-csatlakozás mellett döntött, feladva évtizedes semlegességét, válaszul az ukrajnai orosz invázióra.

A kétharmados többséggel elfogadott jogszabály felhatalmazást ad a kormánynak arra, hogy kerítést vagy más akadályt építsen az orosz határhoz. Emellett azt is kimondja, hogy menedékkérelmet csak a kijelölt határátkelőhelyeken, például repülőtéren lehet benyújtani.

Finnország Svédországgal együtt a múlt hónapban kapta meg a szövetség hivatalos jóváhagyását a csatlakozásra. Most mind a harminc tagnak ratifikálnia kell a csatlakozási jegyzőkönyvet, ami több országban már folyamatban van.
A közvélemény mind Svédországban, mind Finnországban drasztikusan a NATO-tagság mellé állt, miután Oroszország lerohanta Ukrajnát.

Oroszország dühösen elítélte Stockholm és Helsinki lépéseit, és nem részletezett megtorlással fenyegetőzött.

Emiatt a szövetség egyes tagjai a gyors csatlakozást javasolták, mondván, hogy a két skandináv ország veszélyben lehet, amíg az átmeneti időszakban nem élvezi a NATO ötödik cikke szerinti védelmet, amely kimondja, hogy az egyik tag elleni támadás az összes tag elleni támadásnak minősül.

Készült a Reuters és a Helsingin Sanomat tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG