Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Finnország szerint Oroszország a határára vezeti a menedékkérőket


Finn határőrök a Finnország és Oroszország közötti határzár építésén a délkelet-finnországi Pelkola határátkelőhely közelében 2023. április 14-én
Finn határőrök a Finnország és Oroszország közötti határzár építésén a délkelet-finnországi Pelkola határátkelőhely közelében 2023. április 14-én

Finnország kedden azzal vádolta meg Oroszországot, hogy menedékkérőket irányított a határához, és közölte, hogy megteszi a szükséges lépéseket az emberek tömeges beáramlásának megakadályozására és nemzetbiztonságának védelme érdekében.

Petteri Orpo miniszterelnök sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Oroszország változtatott korábbi gyakorlatán, és hagyja, hogy az emberek a szükséges úti okmányok nélkül eljussanak a határra.

„Egyértelmű, hogy segítik ezeket az embereket, határőrök kísérik vagy viszik őket a határra” – mondta Orpo, aki a finn konzervatív párt, a Nemzeti Koalíció tagja.

Ehhez kapcsolódóan: Finnországból nézve: NATO-val vagy anélkül, de meg kell tudnod védeni a hazádat

Bár még nem nagy, de a finn határőrség szerint a héten megugrott az Oroszországból érkezők száma.

Hétfő reggel óta körülbelül hatvan menedékkérő jött Oroszországon keresztül – közölte a hatóság. Ehhez képest augusztus 1. és november 12. között 91 ember érkezett a szükséges dokumentumok nélkül.

Finnország tavaly olyan jogszabályt fogadott el, amely lehetővé teszi a határhatóságnak, hogy kivételesen leállítsa a menedékkérelmek fogadását bizonyos átkelőhelyeken, ha az ország egy másik ország által szervezett tömeges bevándorlás célpontjává válik.

A NATO-tag Finnországnak 1340 kilométeres közös határa van Oroszországgal, ez egyben az Európai Unió külső határa.

Ehhez kapcsolódóan: A NATO új északi szárnyán friss esély mutatkozik Moszkva megfékezésére

„Kormányunk üzenete egyértelmű: biztosítani akarjuk keleti határunk biztonságát” – mondta Orpo.

A finn belügyminisztérium olyan javaslatot készít elő, amely lehetővé teheti a tisztviselők számára a határforgalom korlátozását vagy egyes átkelőhelyek bezárását – közölte korábban Mari Rantanen miniszter.

Az orosz határok biztonságáért felelős orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) eddig nem válaszolt a finn állításokkal kapcsolatos kérdésekre.

„Ez nem a menedékkérők számáról szól, hanem Finnország nemzetbiztonságáról és az Oroszország tevékenységében bekövetkezett változásról” – mondta Riikka Purra pénzügyminiszter az X-en közzétett bejegyzésében.

Rantanen és Purra egyaránt a bevándorlásellenes Finnek Pártjához tartozik, amely Orpo koalíciójának második legnagyobb pártja.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG