Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fluor Tomi: "Ha legalább odáig elérünk, hogy nem a tízparancsolattal gyógyulnak meg a covidos betegek, akkor már mentünk felfelé egy kicsit"


Addig nem foglalkozott politikával, amíg a politika nem foglalkozott vele. Hat évvel ezelőtt tették először tiltólistára a számait a Petőfi rádióban. Kiabált már stop Sorost élő adásban és az elmúlt években többször is kritizálta a NER-t. Fluor Tomi sok mindent nem hisz el az ellenzéknek, de azt igen, hogy ha nyernének, legalább újra nyugat felé venné az irányt az ország. Interjú.

Sokan szidják a Fideszt, a NER-t, Orbán Viktort, időnként te is megfogalmazol kritikákat. De, most arra gondoltam, hogy mi lenne, ha megpróbálnád megdicsérni Orbán Viktort, vagy a NER-t? Mi az, amit jól csináltak az elmúlt 11 évben?

Hát, nem szaroztál ezzel a bekérdezéssel, úgy érzem. Nekem ezt egy kicsit nehéz megítélni, de biztos, hogy egy csomó mindent jól csináltak. Például nagyon szépen kettéosztották az országot és rengeteg karácsonyi vacsorát elrontottak. Ha valamit nagyon jól csináltak az abszolút az, hogyan legyenek hatással az emberekre, hogyan bontsanak le mindent módszeresen, szépen, fokozatosan, folyamatosan. Az orwelli kézikönyv ki lett olvasva. Két éve olvastam újra Orwelltől a 84-et és ledöbbentem, hogy: várjál már, itt egy az egyben passzol minden.

Dedikáltan biztos, hogy legalább kétmillió embert boldoggá tesz ebben az országban a Fidesz. Mit gondolsz, mi a Fidesz titka?

Az, hogy van egy karizmatikus vezetője, aki után lehet menni. Szerintem ez az ellenzékből eléggé hiányzott az elmúlt tízen évben. Nem is tudom, hogy mikor volt ilyen óriás karaktere. Nyilván Gyurcsány ilyen volt, hiszen, ha nem lett volna az, akkor valószínű, hogy nem róla beszélnénk még mindig a benzinárak kapcsán. Szerintem egy népnek, - amelyik egészen sokáig infantilizálva volt és nem nagyon adatott meg a lehetősége, hogy felnőjön és döntsön a saját életéről - egy kicsit hozzászokott az apa szerephez. Hozzászokott ahhoz, hogy van egy apu, aki majd elintézi, aki majd megoldja helyette, még ha néha szigorú is, vagy nem éppen igazságos, de majd ő eldönti helyette, mi, hogyan lesz; irányt mutat és nem kell gondolkodni.

Nem gondolom azt, hogy a kormány ezekkel az eszközökkel élne, hogyha Magyarország felnőtt volna a demokráciához, mert akkor ezt nem lehetne megcsinálni az emberekkel, sokkal többen lennének felháborodva. Szóval a kormány eszközei iszonyatosan profik, nagyon ügyesek, csak nem tartom túl etikusnak.

Fluor Tomi: "Miért nem mennek Oroszországba vagy Kínába nyaralni, egyetemre, ha szerintük ott ennyire király?”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:35:19 0:00

2015-ig nem nagyon szólaltál meg politikai ügyekben, mi tartott ennyi ideig?

Nem nagyon foglalkoztatott a politika, mondjuk addig volt egészséges. Nekem az egy szebb világ volt, amikor nem volt ennyire fojtogató, nem volt ennyire jelen. Nem ment mindenkinek bele az életébe, a hálószobájába, a vállalkozásába, a hitébe, a mindenébe. Addig, amíg velem nem kezdett el foglalkozni a politika, én nem foglalkoztam a politikával.

Mi történt 2015-ben?

’15 év végén volt az első tiltásom, akkor tiltottak le először a Petőfi Rádióban úgy, hogy nekem 2015 év végéig még volt műsorom. Nem feltételeztem volna 2016 elején, hogy egyszer csak le leszek tiltva és voltaképpen azt sem tudtam, hogy miért. Felmerült bennem a kérdés, hogy 2016-ot írunk és ez létezik? Nem úgy volt, hogy ilyenek már nincsenek? Ezeket már nem csinálják?

Letiltás alatt mit értesz? Nem játszották a zenéiteket? Vagy egészen egyszerűen csak nem kerestek titeket?

Nem játszották a zenéinket, nem lehetett kimondani a nevünket sem a rádióban. Jöttek oda hozzám a szerkesztők, műsorvezetők és azt kérdezték, hogy mit csináltam, mert itt óriási baj van. Mondom, én nem tudom. Csináltam valamit? Nekem nem tűnt fel, hogy bármit csináltam volna.

Aztán kiderült, hogy volt Ákosnak ez a női princípiumos balhéja. Aztán valaki a párton belül vagy a párt újságírója pedzegetni kezdte, hogy de hát akkor a Fluort miért lehet játszani a Petőfin, ha ő neki meg van egy G*ecigránát című dala? Az összefüggést nem láttam. Ott álltam, hogy mi közöm nekem, Ákos balhéjához? Meg sem szólaltam és hirtelen ott találtam magam, hogy én nem kívánatos ember vagyok úgy, hogy még csak a véleményemet sem mondtam el. Teltek a hetek és különböző embereken keresztül próbáltuk ezt helyzetet megoldani és akkor jött egy olyan kérés, hogy töröljem le a G*cigránát című dalomat, meg azokat amik még nem tetszenek nekik. Én mondtam, hogy bocs, ha nekiállunk dalokat törölgetni, azt cenzúrának hívják. Azért, mert volt az Ákosnak egy balhéja, én töröljem le a dalaimat a Youtube-ról?

Aztán valahogy eljutottunk odáig, hogy akkor mondjam már el, hogy én megbántam ezeket a dalokat, amiket 20 éves koromban írtam. Akkor volt még a Petőfin a Kultúrfitnesz. Bementem oda. Egyébként, ha nem gondoltam volna úgy, hogy már nem ilyen dalokat akarok írni, akkor nem mentem volna be. Egyébként meg 2008-as dalról beszélünk. A műsorban normálisan elmagyaráztam, hogy ez egy poén dal volt, nem egy Ganxsta Zolee jellegű alkotás, hanem csak egy vicc volt.

Megbántad?

Nem, azt nem mondtam, mert nem bántam meg. Elmondtam, hogy nem az a csávó vagyok, aki 2008-ban ezt a dalt írta, ami viszonylag érthető is, mert akkor 20 éves voltam és egy buliban született a dal, amit végül másnaposan fejeztem be. Az interjú után egy nappal visszarakták a dalainkat a Petőfire, de utána volt még néhány ilyen eset.

Például amikor a Petőfi tévén élő adásban kiabáltál be egy „sorosgyörgyöt”-t.

Az szerintem egy vicces trollkodás volt, nem kellett volna annyira a szívükre venni. De akkoriban mérhetetlen nagy dühöt éreztem, mert azt gondoltam, hogy a történelemnek ezt a részét már lezártuk. Ilyen nincs már és kiderült, hogy nagyon is van, ebbe megyünk bele. Annyira sok volt ez a sorosozás mindenhol. Most nem annyira durva, mert gyurcsányozás van. Nem tudtál egy lépést tenni anélkül, hogy ne ez jött volna szembe veled: ez veszélyes, Soros György. Úristen, egy 90 éves öregemberről beszélünk, tőle kell rettegnünk, mint a mumustól, és ez már kezdte felrobbantani az agyamat.

Újra büntibe raktak?

Másnap pont repültem Amerikába. A svájci reptéren látom a hírekben, hogy megint le vagyok tiltva. De akkor már úgy voltam vele, hogy akkor nem lesz játszma, kész; ha letiltottak, akkor mit csináljak? Ott úgy voltam vele, hogy nekem ez egy jó poén volt, nekem ez egy trollkodás volt. De bocsánatot kértem, mert a műsor szerkesztőjét, akinek családja van, majdnem kirúgták a bekiabálásom miatt. Tőle bocsánatot kértem, de az MTVA-tól nem.

Kirúgták végül, vagy maradhatott?

Maradhatott.

Az ilyen balhékból a Wellhellonak van bármilyen anyagi vesztesége, éri hátrány a zenekart?

Összesen 1-2 buli van, amit lemondanak, ha balhé van, szóval akkor érted, ez a városnap nem lesz meg. De különösebben nem érzem azt, hogy olyan ordító nagy hátrányok érnének minket emiatt. Aztán meg nem tudom, hogy milyen hátrány érhetne még, mert hozzám nem jutnak el ezek. Azért érdekes kérdés ez, mert szeretünk úgy gondolni alapvetően a kormányra, mint egy ilyen borzasztóan nagy egységre, ahol mindenki teljesen ugyanúgy gondolkodik. De például ott van a fehérvári polgármester, a fideszes Cser-Palkovics, aki egy tök jó arc, aki szerintem jól csinálja a dolgát és akivel egyébként jóban vagyok. És persze vannak más fideszes arcok, akikkel szintén baráti kapcsolatom van. Szóval ennyire nem látom fekete-fehéren azt, hogy a Fidesz csak a gonoszaké, az ellenzékben meg csak a jóságos tündérek vannak, akik majd felszabadítják a hazát. Vannak olyan ellenzéki politikusok is, akikkel jó a nexusom, viszont olyanok is akadnak, akikről azt gondolom, hogy nagyon gáz csávók.

Mit gondolsz az előválasztásról?

Nagyon jó volt látni, hogy a TV-ben politikusok vitatkoznak, mennyire elszoktunk tőle, nem?

15 éve nem volt ilyen.

Csodálkoztam is, hogy létezik még ilyen? Őrület. Azt már megszoktuk, hogy vagy elfutnak a kamerák elől, vagy esélyed sincs bármit kérdezni. Ez nekem nagyon tetszett. Érdekes volt és bennem sok minden megfordult. Direkt nem akarok neveket mondani, mert úgy tűnhet, hogy én pártok mellett vagyok, vagy pártok ellen.

Látsz egyébként az ellenzéki összefogásban kraftot 2022-re?

Talán most először látom, hogy ebből lehet valami. Három éve úgy voltam, hogy nagyon nagy esélyt nem látok a váltásra, de mindegy, menjünk el, nézzük meg. Hát, megnéztük.

Mi az, amit az ellenzéki összefogásnak elhiszel?

Sok mindent mondjuk nem. De, azt elhiszem, hogy ha az ellenzék kerül hatalomra, akkor talán újra nyugat felé megyünk. Mert most, amit hallok, elég lesújtó volt és fájdalmas. Például azt, hogy ha kell, akkor európaivá, liberálissá és érzékennyé vernek minket? Ez hangzott el. Ezek mióta szitokszavak? Európaivá vernek? Ez nekem már egy olyan mélység, egy olyan durva mondat, ami az ’50-es éveket idézi. Hanyatló nyugat, rothadó Bécs, fertő… Nem értem, hogy ha ennyire gáz a kormánynak a nyugat, akkor miért nem Kazahsztánba mennek nyaralni? Miért nem Oroszországban nyaralnak vagy mennek a gyerekeik egyetemre, ha szerintük ennyire kelet a király? Nem azt mondom, hogy nem kell a kelettel együttműködni, de azért azt ne adjuk már elő, hogy nyugaton minden rossz, keleten meg minden jó. Nekem ez érthetetlen.

A másik mondat, ami nekem iszonyatosan mélyre ment és lesújtó volt Orbántól, hogy azt mondta: mi vagyunk a küllőbe rakott bot és mi vagyunk a tüske a köröm alatt. Tényleg erre vagyunk büszkék az Európai Unió tagállamai közül, hogy másokkal kicseszünk? Juhé, mi vagyunk a telefosott fal a benzinkúti vécében, mi vagyunk a szar a palacsintában.

Na, de hogy visszakanyarodjak a kérdésedre, én azt látom az ellenzékben, hogy talán nem akarja kiléptetni az országot az Unióból. Ha legalább odáig elérünk, hogy nem látunk plakáton közellenségeket, hogy nem a tízparancsolattal gyógyulnak meg a covidos betegek, és végre azt látom, hogy nem néznek majd mindenkit ennyire hülyének, mint most, na akkor már mentünk felfelé egy kicsit.

Kiegyezett veled a NER? Végülis nem lettél kegyvesztett.

Szerintem igen és ebben benne lehet az is, hogy rám nagyon sokan figyelnek. Az öcsém mondta egyszer azt, mikor látott egy óriási buliban, ahol több tízezer ember volt, hogy csak egy irányt kellene mutatnod és mindenki menne oda, ahova mondod. Azért hallottam már elég sok ilyet, hogy voltam parlamentben téma, hogy én most nemzetbiztonságilag kockázatos vagyok, vagy nem vagyok. Hova kell engem tenni?

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG