Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megvalósult az amerikai–iráni fogolyalku, feloldottak hatmilliárd dollár befagyasztott pénzeszközt


Öt amerikai fogoly repült el Iránból hétfőn az Egyesült Államokban bebörtönzött öt irániért cserébe. Az ősellenségek között kötött, ritkaságszámba menő megállapodás keretében feloldottak hatmilliárd dollárt is Teherán befagyasztott pénzeszközeiből.

A közvetítő Katar által küldött repülőgép vitte el Teheránból az öt amerikai állampolgárt és két hozzátartozóját, nem sokkal azután, hogy mindkét fél megkapta a visszajelzést arról, hogy a pénzeszközöket átutalták a dohai számlákra – mondta a Reutersnek egy, az ügyben jól tájékozott forrás.

Ezzel egy időben az öt irániból kettő leszállt Katarban – közölte egy amerikai tisztviselő. Hárman úgy döntöttek, hogy nem térnek vissza Iránba.

A több hónapig tartó katari tárgyalások után megszülető alku az egyik legjelentősebb irritáló tényezőt iktatta ki a Teheránt a terrorizmus pénzelőjének tartó Egyesült Államok és a Washingtont nagy sátánnak nevező Irán viszonyából.

De a két ország továbbra is mélyen megosztott más kérdésekben, kezdve Irán nukleáris programjától és a térségre gyakorolt befolyásától az Egyesült Államok szankcióiig és Amerika katonai jelenlétéig az öbölben.

Az amerikai adminisztráció egyik magas rangú tisztviselője szerint az egyezség nem változtatta meg Washington és Teherán ellenséges viszonyát, de az ajtó nyitva áll az iráni nukleáris programmal kapcsolatos diplomáciai erőfeszítések előtt.

„Ha látunk egy lehetőséget, megvizsgáljuk, de most nincs miről beszélni” – mondta a névtelenséget kérő tisztviselő.

Az öt kettős állampolgárságú amerikai Dohába repül, majd onnét indul tovább az Egyesült Államokba: „Jó egészségi állapotban vannak” – mondta a folyamatról tájékoztató iráni tisztviselő.

Az iráni külügyminisztérium szóvivője, Nasszer Kanáni közölte, hogy a szabadon engedett irániak közül ketten fognak visszatérni Iránba, ketten pedig az Egyesült Államokban maradnak saját kérésükre. Egy fogvatartott harmadik országban csatlakozna családjához – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Fejfájás Iránnak: elvándorolnak az orvosok

Váltságdíj?

Kanáni azt mondta, hogy a pénzügyi források, amelyeket Dél-Koreában azután zártak el, hogy az Egyesült Államok 2018-ban keményített az Iránnal szembeni szankciókon, hétfőn állnak Teherán rendelkezésére. Az egyezség értelmében Katar szavatolja, hogy a pénzt humanitárius célokra, és ne az amerikai szankciók hatálya alá tartozó dolgokra költsék.

Az amerikai republikánusok bírálják az iráni pénzeszközök átutalását, szerintük Joe Biden demokrata elnök valójában váltságdíjat fizet az amerikai állampolgárokért.

A Fehér Ház védelmébe vette az egyezséget.

Washington és Teherán között azóta vannak forrponton a kapcsolatok, hogy a republikánus Donald Trump elnökként 2018-ban kivonta az Egyesült Államokat az Irán és a globális hatalmak közötti nukleáris megállapodásból. Egy újabb atomalku megkötésének esélye azóta is csekély, mivel Biden a 2024-es amerikai választásokra készül.

A mostani megállapodás első lépéseként Washington kivette a szankciók hatálya alól hatmilliárd dollárnyi iráni pénzalap átutalását Dél-Koreából Katarba. Az alapokat Dél-Koreában fagyasztották be – amely rendes körülmények között Irán egyik legnagyobb olajvásárlója – akkor, amikor Washington átfogó pénzügyi szankciókat vezetett be Teheránnal szemben, és a készpénzt nem lehetett átutalni.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG