Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fogvatartottak is részt vesznek a szombathelyi iparkamara felújításában


Fogvatartottak is részt vesznek a kamara épületének felújításában Szombathelyen
Fogvatartottak is részt vesznek a kamara épületének felújításában Szombathelyen

A szombathelyi börtönben fogva tartott elítéltek is részt vesznek a kereskedelmi és iparkamara épületének felújításában, de a büntetés-végrehajtási intézet ezenkívül is több helyütt foglalkoztatja őket. A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet egyik fogvatartottja videóinterjút adott a Nyugat.hu-nak a külső munkavégzésről.

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VMKIK) és a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet együttműködésében jelenleg a szabadságvesztésüket a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben töltő elítéltek is dolgoznak a kamara székházának felújításán.

Egy kutyás őr kívülről biztosítja a helyszínt
Egy kutyás őr kívülről biztosítja a helyszínt

A piaci árnál így jóval kevesebbet kell kifizetnie munkadíjra a VMKIK-nak. A szakmunkákat – a nyílászárócserét és -mázolást, a fűtési rendszer szerelését – a piacról kiválasztott vállalkozók végzik (rájuk kell mindig várni – súgta meg az egyik őr a bejáráson), az elítéltek a bontásnál, a cipekedésben veszik ki leginkább részüket.

A szombathelyi iparkamara épülete
A szombathelyi iparkamara épülete

A külső munkavégzésen olyanok dolgoznak, akiknek van valamilyen szakmájuk, az adott munkához szükséges tapasztalatuk, valamint nem kirívó bűncselekményt követtek el, és problémamentes magaviseletet tanúsítottak a börtön falai között. A kamara épületének felújításán nyolc fogvatartott dolgozik, egy kutyavezető és két, a helyszínt kívülről biztosító, valamint a munkafolyamatokat irányító két őr felügyelete mellett.

Törvény kötelezi az elítélteket a munkavégzésre

Magyarországon az elítélteket törvény kötelezi a munkavégzésre: ők végzik a börtönök fenntartásával, felújításával, karbantartásával kapcsolatos munkákat, de dolgoznak a mosodában és a konyhán is. Van, hogy az így keresett pénzből a hozzátartozókat is támogatni tudják.

Elítélt munkában
Elítélt munkában

A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben a mosodában 38 elítélt dolgozik, két munkacsarnokban pedig 350 fogvatartott végez bérmunkában összeszerelő, gyártó tevékenységet szombathelyi cégeknek. A körletellátásban nyolcvan fogvatartott vesz részt, továbbá az intézet konyháján és a „kiétkező” boltban is dolgoznak elítéltek, akárcsak az intézet területén megvalósuló beruházásokon.

Alkalmanként díjazás nélküli jóvátételi munkát is végeznek az elítéltek külső helyszíneken, például a határkerítés építésében is részt vett néhány szombathelyi fogvatartott.

Szökési kísérlet nem volt

Nemrég kezdődött a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet másik külső projektje, amelyben öt helyi temető karbantartását végzik el fogvatartottakkal. A rumi gyermekotthon tavalyi teljes körű felújítása szintén az elítéltek keze munkáját dicséri. A vépi rendészeti szakközépiskolában is rabok alakítottak ki egy mintazárkát, valamint a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatósággal történt együttműködési megállapodás alapján a vízelvezető árkok tisztításában és karbantartásában is közreműködnek a szombathelyi fogvatartottak. Szökési kísérlet nem fordult még elő külső munkavégzésen.

Teráz Norbert bv. főhadnagy, parancsnokhelyettes szerint a külső munkavégzés mindenképp pozitív hatással van a fogvatartottakra. Ezt megerősítette az az elítélt is, akit neve említése nélkül kérdezhettünk a börtönön kívüli munkavégzésről. (A videót Mészáros D. Zsolt és Laskovics Márió István készítette.)

Laskovics Márió István írása.
  • 16x9 Image

    Nyugat.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG